Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Humini Egy lájk, egy adag étel
2013. augusztus 09., péntek 10:28

Egy lájk, egy adag étel

Nagy Dénes LÁjk

Mi lenne akkor, hogyha a „netes aktivizmus” révén valóban segíteni tudnál egy éhező gyermeken?

A netes aktivizmust, akár csak az ezredfordulót követő szokásokat fenntartásokkal kezeljük. A „slacktivizmus” gúnynévvel hirdetett jelenség, amely az angol „social media activism” kifejezésből ered olyan, a közösségi médiát kihasználó formája az aktivizmusnak, amikor általában egy szervezet arra kéri a felhasználókat, hogy például Facebookon 'lájkoljanak' valamit, vagy osszanak meg egy videót a Twitteren. Sokan értelmetlennek tartják ezt a szokást, sőt a cinizmus odáig vezetett, hogy az Unicef Sweden, illetve a Crisis Relief Singapore ellenkampányba kezdtek, ahol drámai képekkel illusztrálva kérnek pénzügyi támogatást likeok helyett.

De mi lenne akkor, hogyha a Facebookon lájkolva valahogyan valóban segíthetnél egy éhező gyermeken?

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (World Food Programme - WFP) a világ legnagyobb humanitárius segélyszervezete. Évente 80 ország több mint 100 millió éhező emberén segít. Szíriától Kongóig mindenhol megtalálhatók a WFP munkatársai, akik nap mint nap az életüket kockáztatják azért, hogy az életmentő csomagok célba jussanak.  Ahhoz, hogy működésüket fenntartsák, az Élelmezési Világprogramnak pénzre van szüksége, és elkötelezett emberekre is számít a szervezet. Erre kívánja felhívni a figyelmet a legújabb Facebook kampányán keresztül.

 „Te NEM fogsz egy gyermeket sem megetetni azzal, hogy ’lájkolod’ az Élelmezési Világprogramot a Facebookon” olvasható a kampány provokatív szlogenje szerint. „De a partnerünk, a ROYAL DSM megteszi helyettünk.” A program értelmében tehát augusztus 8-ig minden „slacktivista” után, aki lájkolja az oldalt a ROYAL DSM gondoskodik egy éhező gyermek ellátásáról.

Arról nem is beszélve, hogy mind egyes „like” egy újabb támogatót szerez az éhezés elleni küzdelemnek, hiszen az aggódó emberek elkötelezettsége nélkül nem lehet megszüntetni – mondja a WFP.

Ahogyan az Élelmezési Világprogram Közösségi Média felelőse, Justin Smith nemrégiben megírta: „Ezért érdekel minket az, hogy hány támogatónk van Facebookon… Minden alkalommal, amikor ez a szám nő, lehetőségünk van tettrekész emberekkel kapcsolatba lépni, és tájékoztatni a munkánkról illetve arról, hogy milyen segítségre van szükségünk.

Szóval mire vársz? Egyetlen kattintással most valóban segíthetsz egy éhező gyermeken!

 

 

Fordította: Nagy Dénes András

Fotó: WFP/Chu Cancan

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.