Nyomtatás
2010. február 18., csütörtök 00:00

Gyermekmunka, Kompasz játék

Írta:  Ozgyin Erika

A világméretű tilalom ellenére több, mint kétszázmillió gyermeket kényszerítenek munkára. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) a munkaerőpiacon megjelenő tizenkét éves kor alatti gyermekeket tartja gyermekmunkásoknak, illetve azokat a tizennyolc év alatti fiatalokat, akik heti tizennégy óránál többet dolgoznak.

 

A gyermekmunka aránya a fejlődő országokban a legnagyobb, ahol gyakran már öt éves korban munkába állnak, hogy ezzel segítsék a család megélhetését. Ezek a gyerekek nem vesznek részt az oktatásban, nem jutnak egészségügyi ellátáshoz sem, súlyos betegségeknek vannak kitéve, és nem egyszer szexuális erőszak áldozataivá válnak, vagy a gyermekkereskedők kezébe kerülnek. A dolgoztatott kiskorúak legnagyobb százaléka a mezőgazdaságban tevékenykedik. Csaknem a háromnegyedük a legszörnyűbb munkaformában „dolgozik”, úgy, mint utcai koldus, drogkereskedő vagy gyermekprostituált. Becslések szerint napjainkban is több, mint nyolcmillió gyermeket rabszolgaként tartanak fogva.

A Gyermekmunka Eltörlésére Irányuló Nemzetközi Program (ILO-IPEC) célja, hogy 2016-ig felszámolják a gyermekmunka legrosszabb formáit. Ennek érdekében ötvenkilenc millió dollár támogatást nyújtottak a gyermekmunkában leginkább érintett országok számára.


Ebben a hónapban egy, a gyermekmunkához kapcsolódó játékot mutatunk be. A gyakorlat célja, hogy a gyerekek egymást segítve, közösen ötletelve próbáljanak egy olyan figyelemfelkeltő filmet létrehozni, amelyben saját érdekeiket védik, a gyermekeket kizsákmányolókkal szemben.

Menete: Osszuk a gyerekeket kis csoportokra. Képzeljék el, hogy az egyik tévécsatorna felkérte őket egy gyermekmunka-ellenes, két-három perces reklámfilm elkészítésére, amelynek célja, hogy felhívja a gyerekek figyelmét a gyermekmunkában rejlő veszélyekre. Először meséljék el a gyerekek, hogy milyennek látják a jó reklámot, mitől ragadja meg az emberek figyelmét, mivel hat a reklám a célközönségére. Miután ezt átbeszélték, hívjuk fel a figyelmüket, hogy különböző módszerekkel is bemutathatják a történetet, akár egy dalon keresztül, vagy képes forgatókönyv segítségével, viszont legyen látványos és lendületes, de ne túl bonyolult. Miután elkészültek, mutassák be egymásnak, hogyan ragadták meg a kérdést. Végezetül beszéljék meg közösen, hogy vajon milyen reakciót váltana ki a reklámjuk a többi gyerekben. Alkalmas-e a tévéreklám az emberi jogi üzenetek közvetítésére? A gyakorlattal arra is ösztönözhetjük a gyerekeket, hogy kritikus szemmel tekintsenek a reklámokra.