Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Humini Otthontól távol
2012. június 20., szerda 09:59

Otthontól távol

Minden nap, valahol a világon, gyermekek ezrei hagyják el otthonukat, mert az veszélyessé vált számukra. Ha otthon maradnának, akkor rosszul bánnának velük, az életük is veszélybe kerülne vallásuk, nemzetiségük, vagy akár szüleik politikai meggyőződése miatt.

Néha azért is menekülniük kell, mert az ország, ahol élnek, háborúba vagy polgárháborúba keveredett. Megannyi ok, amit a kisgyermekek általában nem is értenek. Csak azt tudják, hogy félnek, és, hogy futniuk, menekülniük kell, azzal a néhány dologgal, amit éppen kézbe tudnak venni.

 

Június 20-a Menekültek Világnapja. Menekültnek tekintünk minden olyan embert, aki üldöztetés, fegyveres harc, általános erőszak és az emberi jogok megsértése miatt kényszerül elhagyni hazáját. Ezen a napon elsősorban rájuk, azaz világszerte mintegy 43 millió emberre figyelünk, akiknek távol otthonuktól kell élniük. Becslések szerint a menekülteknek közel fele gyermek.

 

A menekült gyermekeknek nincs többé otthonuk, sem hazájuk. Néha még a családjukat is elveszítik. Ők olyan gyermekek, akiknek a gyermekkorát végérvényesen tönkretették. Számukra az elsődleges és legfontosabb a biztonság és a menedék. Legyen egy hely, ahol élelemhez juthatnak, ahol megpihenhetnek, ahol fedél van a fejük felett, és ahol felkészülhetnek az előttük álló nehéz időszakra. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az UNICEF együttes erővel arra törekszik, hogy javítson ezeknek a gyermekeknek a helyzetén, hiszen az életüket meghatározó menekülés tragikus élménye, a tanulás hiánya, a szegénység, a kiszolgáltatottság, az utazás viszontagságai különösen sérülékennyé teszik őket.

 

Az UNICEF szakmai támogatásával az elmúlt években kidolgozásra került az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény 3. cikke szerinti “gyermekek mindenek felett álló érdekének” biztosítását lehetővé tevő protokoll és szakmai módszertani segítség. A családjuktól elszakadt, árva, vagy embercsempészekre bízott gyerekek különös gondoskodást igényelnek. Egyes statisztikák szerint Közép-Európában a menedékkérelmeknek évente átlagosan 2-3 százalékát nyújtják be kísérő nélküli kiskorúak és felnőtt hozzátartozóiktól elszakított gyerekek. Egyes országokban, például Magyarországon vagy Szlovéniában ez az arány néha a 7-10 százalékot is eléri.

 

Az ő esetükben különösen fontos lenne, hogy a hatóságok ne zárják be és ne tartsák fogva a felnőtt családtagjaiktól, hozzátartozóiktól elszakított gyerekeket, hogy tegyék lehetővé számukra a családegyesítést – különösen abban az esetben, ha az az ő érdeküket szolgálja. Magyarország számára jelenleg ez jelenti az egyik legnagyobb kihívást ezen a területen. Az UNICEF Magyar Bizottsága a gyermekjogok széles körű ismertté tételével, a gyermekek mindenek felett álló érdekének biztosítása mellett száll síkra a menekültjog területén is: hangsúlyozva, hogy a menekült gyermek is elsősorban gyermek és csak másodsorban menedékkérő, kísérő nélküli kiskorú.


foto/forrás: Unicef

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.