Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Humini Menedékjog nélkül a rendszerben
2012. június 04., hétfő 09:55

Menedékjog nélkül a rendszerben

Írta:  Csiki Ingrid

kiseronelkulikiskoruMiközben minden évben több száz olyan gyermek lépi át legálisan vagy illegálisan Magyarország határát, akik nem kérnek menedékjogot, még sosem készült felmérés Magyarországon erről a rendkívül veszélyeztetett csoportról. Ezzel szemben, a menedékkérő kísérő nélküli kiskorú külföldiek kérdését, mind Magyarországon, mind számos más országban széles körben megvitatták, rámutatva a védelmükre létrehozott nemzeti rendszerek hiányosságaira.

A Terre des hommes kezdeményezésére készített tanulmány, számos hazai civil szervezet – Magyar Helsinki Bizottság, Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület, Magyar Ökomenikus Segélyszervezet – képviselőjével együttműködve, a menedékjogot nem kérő kísérő nélküli kiskorú külföldiek helyzetét érintő, kevésbé feldolgozott kérdést vizsgálja. A migráns gyerekek védelmét célzó MARIO projekt keretében a Terre des hommes Közép- és Délkelet Európáért felelős regionális irodája pénzügyi támogatást kapott az Oak Foundation-tól, hogy ennek a fontos témának a megvitatására fórumot szervezzen gyermekvédelmi szakemberek számára. A tanulmány célja, hogy háttéranyagként szolgáljon a témában érintett szakemberek közötti viták előmozdításához, és, hogy a kutatási eredmények felhasználásával megoldást találjanak egy olyan problémára, amely mindig is kevesebb figyelmet kapott, mint amit megérdemelt volna.

A tanulmány kizárólag azokkal a kísérő nélküli kiskorúakkal foglalkozik, akik harmadik országból érkeztek Magyarországra, és itt nem folyamodtak menedékjogért, vagy még nem kértek menedékjogot és/vagy akiknek esetleg nem nyílt érdemi lehetőségük arra, hogy menedékjogi kérelmet adjanak be. A magyar jogszabályok eltérő eljárásokat és támogatási intézkedéseket határoznak meg menedékkérő és a menedékjogot nem kérő kísérő nélküli kiskorúak esetében. A menedékjogot nem kérő bevándorló gyermekek védelmét biztosító rendszer tekintetében kevésbé világos a helyzet, ami olykor a végrehajtásért felelős szakemberek számára is zavaros helyzetet teremt.

A háttértanulmány azokat a kapcsolódási pontokat igyekszik feltárni, amelyek révén a gyermekvédelmi rendszer képes lehet a menedékjogot nem kérő gyermekek megfelelő védelméről is gondoskodni, Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásaival összhangban. Rövid helyzetjelentést ad a magyarországi viszonyokról, legfontosabb célja, hogy rávilágítson egy olyan, nem megfelelő mértékben feldolgozott problémára, amely a MARIO projektben résztvevő partnerek eddig elvégzett munkája szempontjából központi jelentőséggel bír.

Megvizsgálja azokat az intézkedéseket, amelyeket a magyar gyermekvédelmi rendszerben alkalmaznak a menedékjogot nem kérő kísérő nélküli kiskorú külföldiek esetében, és, feltárja a helyi gyermekvédelmi rendszerben dolgozók előtt álló mindennapi kihívásokat. Lehetőséget kíván adni arra, hogy munkaértekezletek keretében az adott tárgyról konstruktív vita indulhasson el. Több olyan kérdést is felvet, amelyekre mindenképp megoldást kell találni, ha a magyarországi rendszer biztosítani szeretné a védelmet igénylő kísérő nélküli kiskorú külföldiek jogait.

A tanulmány teljes egészében letölthető angol és magyar nyelven: http://tdh-childprotection.org/documents/national-background-research-on-non-asylum-seeking-foreign-unaccompanied-minors-in-hungary

/Cazenave P. és Sávai R., Háttértanulmány a Magyarországon menedékjogot nem kérő külföldi, kísérő nélküli kiskorúakról, MARIO projekt, 2012./

foto: Terre des hommes


A témáról bővebben a Humana filmklubján, június 14-én. Információ itt.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.