Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Humini Felhívás – részvétel a Gyermekjelentés elkészítésében
2012. június 01., péntek 07:00

Felhívás – részvétel a Gyermekjelentés elkészítésében

Írta: 

childhandMikor 1989. november 20-án az ENSZ közgyűlése elfogadta az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, az azt ratifikáló országok azon túl, hogy betartják az Egyezményben foglaltakat és minden erejükkel azon lesznek, hogy élhető életet biztosítsanak a gyerekek számára, egyben azt is vállalták, hogy az erre irányuló törekvéseikről, intézkedésekről ötévente jelentést írnak.

 

Magyarország idén harmadik alkalommal számol be a Gyermekjogi Bizottság előtt arról, hogy mi történt az elmúlt időszakban, hogyan érvényesülnek, és milyen kihívásokkal küzdenek a gyerekjogok, hogyan élnek a magyar gyerekek. A mindenkori kormányzat által elkészített jelentés mellett a civilek is összeállítják a maguk alternatív jelentését, amelynek idén először része a Gyermekjelentés, azaz a maguk a gyerekek által készített beszámoló.

 

A Gyermekjelentést az UNICEF Magyar Bizottsága más civil szervezetekkel együttműködve készíti, és az ebben való részvételre keres a gyermekjogok iránt elkötelezett gyerekeket, gyerekcsoportokat, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó más felnőtteket.

 

Az UNICEF a résztvevőknek minden segítséget megad ahhoz, hogy a gyerekekkel megismertessék a gyermekjogokat, az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, és hogy segítsék őket abban, hogy kifejezhessék véleményüket, álláspontjukat. A gyerekek tetszőleges műfajban és formában készíthetik el saját „jelentésüket”: így film, rajz, plakát, vers, színdarab, zene és tulajdonképpen bármi, ami alkalmas arra, hogy a gyerekek elmondják, hogyan érzik magukat ma Magyarországon és hogyan látják a saját jogaikat.

 

Bárki, aki a témában érdekelt és részese szeretne lenni a Gyermekjelentés elkészítésének, jelentkezését az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. "> Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen teheti meg.

 

Jelentkezési határidő: június 10.

A beszámolók leadásának határideje: június vége.


foto:sxc.hu

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.