Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Humini Aszály és éhínség Szomáliában
2011. október 03., hétfő 01:00

Aszály és éhínség Szomáliában

Írta:  Csiki Ingrid

Belegondoltál már abba, milyen lehet az otthonodat elhagyni? Nem azért, mert ezt szeretnéd, mert mondjuk munkalehetőséget kaptál egy másik országban. Elhagyni azért, hogy az életedet mentsd: az éhhaláltól. Étel, víz nélkül, rendíthetetlenül menetelni a szárazságban egy menekülttábor felé, és közben reménykedni, hogy még odaérsz, hogy még időben odaérsz. Te és a családod, a gyermekeid.

humini_szomaliaSzomáliában ez a helyzet. Sokat olvashattunk, hallhattunk az ott kialakult állapotokról, az életeket követelő szárazságról. Mégsem lehet elégszer leírni, elmondani, hogy nagy a baj, olyannyira, hogy az ENSZ hivatalosan is éhínség sújtotta övezetté nyilvánította az ország 6 tartományát. Szomorú, hisz ez azt jelenti, hogy ma Szomáliában 30% körüli az alultápláltak száma, becslések szerint már több tízezer gyermek halt meg az elmúlt néhány hónap alatt. A napi vízfogyasztás 4 liter alatt van és a napi kalóriabevitel meg sem közelíti a 2000 kcal-t.

Az országot – amely mindig is a világ legszegényebb országai közé tartozott – az elmúlt évtizedek legsúlyosabb aszálya sújtja. A főként állattenyésztésből élő lakosok az aszály következtében elveszítették haszonállataikat – ezáltal bevételi forrásaikat, odaveszett a termés, nincs víz, az élelmiszerárak az egekbe szöktek. Az országot a kritikus szintet meghaladó alultápláltság jellemzi. Ez a krízisállapot pedig folyamatos és tartós, a lakosság 43%-a szorul életmentő segítségre. A helyzetet súlyosbítja a gazdasági összeomlás, a természeti katasztrófák, a növekvő bűnözés, az évtizedek óta zajló fegyveres konfliktusok sorozata – melyek következtében több mint egymillió lakos kényszerült otthona elhagyására.

Aki tud, menekül! Elindulnak az úton, mert reménykedni, bízni abban, hogy időben megérkeznek egy menekülttáborba, még mindig jobb, mint egy helyben várni a halálra. Teszik mindezt szárazságban, az éhínség fenyegette pusztításban, és talán, ami a legrosszabb: teljes bizonytalanságban. Aki túléli, többnyire súlyosan alultáplált állapotban érkezik meg. És sajnos sosincs vége, naponta további ezrek érkeznek még.

A segítségnyújtás tehát alapvető fontosságúvá vált. Szomáliában több millióra tehető a humanitárius segítségre szorulók száma. Sürgős, életmentő akcióra van szükség ahhoz, hogy a csaknem 200 ezer kritikusan alultáplált gyermek helyzetét javítsák és a legsúlyosabb állapotban lévő 160 ezer kisgyerek életét megmentsék.

Az UNICEF azon kevés szervezetek egyike, mely számára az ország középső és déli területeinek nagy részét ellenőrzése alatt tartó al Shabab iszlamista milícia lehetővé tette segélyszállítmányok eljuttatását. Tevékenységét több helyi és nemzetközi civilszervezet segítségével végzi az ország valamennyi területén.

A nemzetközi közösség kormányfelajánlásokból és magánadományokból szeretné elérni, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévők:

• megfelelő élelmiszer-ellátásban részesüljenek

• tiszta vízhez juthassanak: a már meglévő kutak javításával, új kutak fúrásával, a szennyezett víz tisztításával

• kanyaró, gyermekbénulás és más betegségek ellen oltásokat kapjanak

• folytatódhasson taníttatásuk átmeneti iskolák létesítésével és iskolai felszerelések biztosításával

Úgy becsülik, hogy 16 000 gyermeknek van szüksége azonnali élelmiszersegélyre, nem beszélve arról, hogy a túlzsúfolt menekülttáborokban számottevően megnő a különböző betegségek – pl. az akut vizes hasmenés – kialakulásának veszélye.

Ez idáig több tízezer menekültnek biztosítottak tejet, vizet, élelmet és a betegségek elkerülése érdekében védőoltásokat, így támogatják a kanyaró és tüdőgyulladás elleni oltásokat, és nagy hangsúlyt fektetnek a higiéniai oktatásra is.

A nehézségek ellenére a szomáliaiak bizakodóak, ez pedig példaértékű.

A reményt erősíteni nem csak magadban, de gyermekeidben is, emberfeletti megpróbáltatás. Remélni az új, szebb jövőt, azt, hogy gyermekeid megmenekülhetnek, és újra iskolába járhatnak. Úgy hiszem: ez a remény az, amit az UNICEF nyújt, és ez mindenképpen elismerendő, támogatandó.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.