Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Humini Kisnyuszi játék
2009. december 10., csütörtök 00:00

Kisnyuszi játék

Írta:  Ozgyin Erika

Minden hónapban egy játék segíti majd a pedagógusokat, hogy kötetlenebb formában ismertethessék meg a gyerekekkel az emberi jogokat.

Első játékunk célja, hogy bemutassuk a gyerekeknek az Gyermekjogi Egyezményt. A játék során rámutatunk, hogy valójában tisztában vannak az őket megillető jogokkal és összekapcsoljuk a jogaikat a szükségleteikkel.Gyakorlat menete:
A gyerekek képzeljék el, hogy van egy kisnyuluk, akiről nekik kell gondoskodniuk. Gondolkozzanak el, mi mindenre van szüksége kedvencüknek, ahhoz, hogy boldog legyen, és biztonságban érezze magát. Készítsünk egy táblázatot, ahova beírjuk egymás alá a gyerekek által említett szükségleteket. Emeljék ki azokat, amelyekre a leginkább szüksége van a kisállatnak. Ha a nyuszinak valóban szüksége van ezekre az életben maradáshoz, akkor joga van hozzájuk? Ki a felelős azért, hogy a nyuszi jogai érvényesüljenek? Ezután játsszuk el ugyanezt, de már a gyerekekről szólóan. Nekik mire van szükségük a boldog és egészséges élethez? Ezeket egy másik oszlopba írjuk fel. Ugyanúgy keressük meg a felelősöket, például, szülők, család. Végül beszéljük meg a gyerekekkel a Gyermekjogi Egyezményt, és hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy a játék során ők is gyermekjogokat gyűjtöttek össze. Ebből a gyakorlatból kiderül számukra, hogy elejétől kezdve tudták mire van szükségük a fejlődéshez, anélkül, hogy egy felnőtt megmondta volna.

Bővebben a játékról (eszközigény, értékelés) a Kiskompaszban olvashatsz: http://www.mobilitas.hu/kompasz/kezikonyv

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.