Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Humini KisJogok
2009. december 10., csütörtök 00:00

KisJogok

Írta:  Ozgyin Erika
A felnőttek általában csak legyintenek, ha azt hallják, hogy a gyerekek emberi jogai, mert persze, rájuk is vonatkoznak emberi jogi normák, mégsem időznek túl sokat e kérdés felett. Nem csak hallgatólagosan kell elfogadni, hogy ezek a jogok léteznek, hanem mélyebbre kell ásni, el kell ismerni a gyerekeket, mint jogokat birtokló személyeket. Hosszú éveken keresztül dolgoztak a civil szervezetek, államok, kormányközi szervek azon, hogy megfogalmazzanak egy egységes, csak a gyerekekre vonatkozó szabályozást, míg végül 1989. november 20-án fogadta el az ENSZ Közgyűlése a Gyermekjogi Egyezményt. Ezt az egyezményt több ország ratifikálta, mint bármely más ENSZ egyezményt korábban.

Három fő csoportba lehet sorolni a gyermekeket megillető jogok körét. Az első, a gyerekek biztonságának védelmére, a második a szükségleteik kielégítésére, vagyis az ellátásra utal, a harmadik jogkör pedig arról szól, hogy minél fejlettebbé válnak a gyerekek képességei, annál inkább képesek részt venni a társadalom életében.  Az egyezmény kiemelt jelentőséget tulajdonít a családnak, a személyiség formálásában betöltött elsődleges szerepe végett. Az Egyezmény alap tétele, hogy minden esetben a gyerekek érdekeit kell szem előtt tartani. A 7-8 éves gyermekek már tisztában vannak azzal, hogy mi az igazságos és az igazságtalan, ki tudják fejezni véleményüket, tudják mi a jó és a rossz, felismerik a dolgok értékét. Pont olyanok, mint a felnőttek, csak kicsiben. Éppen ezért kell, rájuk ugyanakkora figyelmet kell szentelni, sőt többet is, mint a felnőttekre, hiszen ők válnak majd később társadalmunk alakítóivá.

Az államnak kötelessége megvédeni titeket a kirekesztettségtől. Ha valaki megsértené a jogaitokat, a civil szervezetek, hatóságok felléphetnek ellenük. Ahhoz, hogy senki se sértse meg a jogaitokat, nagyon fontos, hogy ti is tisztában legyetek azzal, mik is ezek. Az elkövetkezendő egy évben körüljárunk minden olyan kérdést, ami titeket bármikor érinthet, reméljük, ennek segítségével jobban megismeritek majd a körülöttetek zajló világot.

 

Tovább a kategóriában: Kisnyuszi játék »

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.