Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Háttér Önzetlen marketing
2011. február 08., kedd 00:00

Önzetlen marketing

Írta:  Gábriel Edit

A társadalmi felelősségvállalásról egyre többször lehet hallani a médiában. Sokakban felmerült már a kérdés, hogy ez csupán egy bűvös kulcsszó-e, amivel az állam vagy egy vállalat önnön dicsőségét akarja hirdetni, vagy valójában lehet így is gazdasági tevékenységet folytatni. A válasz nehéz, főleg ha kicsiny országunkra vetítjük le, hiszen Magyarországon még mindig egy megfoghatatlan dolognak tűnik és ezért nem is nagyon tudjuk, hogy elhiggyük-e vagy sem.

hatter_onzetlenmarketing

A jelenleg tapasztalható gyorsan változó politikai, gazdasági és technológiai környezetben minden sokkal komplexebbé vált mind a kormányzatok, mind a társadalom egyes tagjai számára. Emiatt megnőtt társadalmi párbeszéd értéke és a szükségessége is, azonban a társadalmilag felelős gyakorlat eltérő módon alakul a különböző földrészeken és országokban, rendszerét és jellegét az adott régió, ország formális és informális intézményei egyaránt befolyásolják.
Az biztos, hogy egy társadalmilag felelős, globális szemléletmód kialakulásához legelőször is a  kormányzatnak kell a megfelelő jogi és szabályozási keretet megteremtenie és példával előjárnia. Az üzleti szférára csak ezután terhelődhet a kötelezettség. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint “A társadalmi felelősség a természeti, kulturális és épített értékek iránt csak akkor növelhető a lakosság körében, ha az állam gondoskodik ezek védelmének és megújításának alapfeltételeiről, ennek érdekében a tartós és egyszerű szabályozókörnyezet kialakításáról, valamint az e tevékenységeket támogató bürokrácia- és korrupciómentes hivatalok átalakításáról és hatékony működtetéséről”. Míg az Európai Unió szerint az önkéntesség elengedhetetlen a tevékenység során, ezért a nyugat-európai államokban sokkal átfogóbb és erőteljesebb állami aktivitással és szabályozással találkozhatunk ezen a területen, addig az amerikai gyakorlatra ez egyáltalán nem jellemző. Az Egyesült Államokban nincs kormányzati megbízott a CSR egységes közvetítésére, csupán a nemzetközi egyezményeken, pénzügyi, tőzsdei szabályozásokon és intézményeken keresztül működnek esetlegesen nem önszántukból CSR tudatosabban a vállalatok.

A vállalatoknak a gazdasági értékeken kívül egyéb szempontokat is figyelembe kell venniük működésük során és magánszemélyként is részt kell venni a változásban. Ilyen szempont például a környezet, a munkavállalóik és családjuk valamint a társadalom egészének életminősége, fejlődésének fenntarthatósága. Valószínűsíthetően az intézményrendszertől is nagyban függ, hogy a vállalatok hogyan viszonyulnak ehhez a kérdéshez, vagyis, hogy támogatják vagy éppen hátráltatják egy társadalom fejlődését.

Az tény, hogy a társadalmi felelősségvállalás fogalma még nem egységes, intézményrendszere még kialakulóban van a világgazdaság rendszerében, azonban az egyre elterjedtebb szabályozás és gyakorlat is alátámasztja létjogosultságát. A társadalmilag felelős irányítás kialakítása nemcsak a vállalatok, hanem az állami, illetve multinacionális szervezetek részére is nagy kihívást jelent.

Jól látható az elmúlt évek tapasztalatai alapján, hogy az eltérő informális és formális intézmények különböző berendezkedést produkálnak ezen a területen is. Csak azokban az országokban lehet igazán hatásos cselekvésekről beszámolni, ahol a szükséges és erős jogi szabályozást létrehozták és egy határozott társadalmi környezet segíti elő. Ahhoz azonban, hogy végérvényes következtetéseket lehessen levonni, mind a működés formájáról, hatásosságáról és elfogadottságáról még további éveknek kell eltennie és folyamatos monitoring alatt kell tartani ezt a kérdést.

Azt hiszem, jól esik hinni, hogy léteznek olyan vállalatok, személyek, akik nem hasznot akarnak húzni, hanem segíteni szeretnének. Ahhoz, hogy ez ténylegesen kialakulhasson egy egységes társadalmi gondolkodást kell kialakítanunk.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.