Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Háttér Nyíltan az abortuszról
2010. január 14., csütörtök 00:00

Nyíltan az abortuszról

Írta:  Sós Eszter

Dr. Szuromi András szülész-nőgyógyász szakorvos válaszol az abortusszal kapcsolatos kérdéseinkre

A terhesség-megszakítás, vagyis az abortusz napjainkban is olyan téma, melyről keveset beszélünk. Az okai érthetőek, hiszen aki átesett rajta az gyakran titkolja a környezete előtt, vagy ha nem, akkor sem akarja felidézni magában újra és újra a történteket. Azoknak a nőknek pedig, akiknek nem kellett szembenézniük ezzel a dilemmával, mintegy rossz ómenként lebeg a fejük felett a dolog, melyről úgy gondolják jobb hallgatni. Ám ettől még egy komoly és létező problémáról van szó, mely sokkal több nőt és közvetetten férfit is érint, mint azt sokan gondolnák. Az egyetlen módja annak, hogy valóban ne kelljen szót ejtenünk a témáról az, ha minél többen megismerik az egyre fejlődő fogamzásgátlási módszereket és még azelőtt valós információkat tudnak meg erről a kényes témáról, mielőtt az életükben a nagy döntésre sor kerülne.

hatter_szuromi_faltumistvanKérdéseinkre Dr. Szuromi András szülész-nőgyógyász szakorvos válaszolt, aki szerint a fogamzásgátlás témakörét illetően javuló tendenciát mutat Magyarország, de azért még bőven van hová fejlődnünk a nyugat-európai mintához viszonyítva.  

A hagyományos fogamzásgátlási módszerekkel szerencsére a legtöbben azért tisztában vannak, de elérhetőek ma már új alternatívák is ezen a téren, például a fogamzásgátló gyűrű és a tapasz. Bemutatná ezeket nekünk?
Szuromi András: Igazából ezek is a hormonális fogamzásgátlás alternatív változatai, tehát semmiféle újdonság nincs bennük, csak az alkalmazás módja. Klasszikusan mindenki a szájon át bevehető hormonális fogamzásgátló tablettákat ismeri, de ezeket a hatóanyagokat nem csak úgy lehet bejuttatni a szervezetbe, hogy az ember lenyeli a pirulát, hanem például a mikroporózus gyűrű folyamatosan juttat hormont a hüvely nyálkahártyáján át a szervezetbe. A tapasz ugyanezt az elvet követi, csak ott bőrön keresztül történik a felszívódás. Alapvetően három biztonságos fogamzásgátlási módszer van: a mechanikai fogamzásgátlás, ami például a spirál, továbbá a hormonális fogamzásgátlás és az óvszer.

Ez a gyűrű talán azért tekinthető mégis újdonságnak, mert kevesebb a hormontartalma, mint a hagyományos fogamzásgátló tablettáknak.
Szuromi A.: Így van. A fogamzásgátló tabletták a véráramba bekerülve eljutnak a májba, ami méregtelenít, ezáltal elkezdi lebontani azokat. A gyűrűnél a hüvely nyálkahártyáján keresztül történik a felszívódás, ezáltal a hatóanyag kikerüli az első vérkört, tehát a májat is, és így 20 százalékkal kevesebb hormontartalomra van szükség, mint a tablettáknál.

Ezt a módszert egyébként különösen ajánlják a fiataloknak, hiszen ennek nem tudják elfelejteni a bevételét, ami a tabletták egyik leggyakoribb hatástalanságának oka.
Szuromi A.: Igen, ebből a szempontból nagy előny, hogy ezt nem kell minden nap bevenni, csak havonta egyszer kell fölhelyezni.

Mikor már ott tart egy nő, hogy szóba kerül nála a terhességmegszakítás, felmerülhetnek számára más lehetőségek is az abortuszon kívül?
Szuromi A.: Magyarországon hivatalosan semmilyen más módszer nincs a terhesség-megszakításra az abortuszon kívül. A Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján az Egészségügyi Világszervezet (WHO), már évek óta elérhetővé tette az abortusztablettát kipróbálásra, de ez Magyarországon nincsen törzskönyvezve, tehát nem alkalmazható máshol csak ezen a klinikán és ott is limitálva van éves szinten a használata.

A terhesség mely szakaszáig lehet elvégezni a terhességmegszakítást?
Szuromi A.: Azt mondjuk, hogy az anya saját döntése szerint a terhesség 12. hetéig dönthet úgy, hogy meg akarja szakítani a terhességét. Utána már csak orvosi döntésre lehet elvégezni ezt a beavatkozást a magzat súlyos fejlődési rendellenességei esetében.

Ön szerint ma már jobban odafigyelnek az emberek a megelőzésre, a védekezésre, mint mondjuk 10-20 évvel ezelőtt?
Szuromi A.: Igen, szerencsére évről-évre csökken a terhesség-megszakítások száma, úgyhogy kijelenthető, hogy manapság tudatosabban védekeznek a fiatalok.

Elsősorban egyébként a fiatalokat érinti ez a téma?
Szuromi A.: Igazából az idősebbek régebben is tudatosabban védekeztek, és inkább a fiatalok azok, akik nem annyira foglalkoztak ezzel a kérdéskörrel.

A mostani helyzet jónak tekinthető a prevenció szempontjából?
Szuromi A.: Ebben még bőven van hova javulnunk. Ha Nyugat-Európát vesszük alapul, akkor jócskán le vagyunk maradva, tehát még így is túl sok abortuszt végzünk. A tendencia az jó, de sokkal többet kellene foglalkoznunk a dologgal. Nagyon sok nyugat-európai országban a TB támogatja a fogamzásgátló eszközöket, a spirált és a gyógyszert is. Van ahol a 100 százalékát is térítik ezeknek, míg Magyarországion semmit.

Tehát akkor ez lehetne az egyik sikeres, járható útja a megelőzésnek?
Szuromi A.: Nemcsak, hogy az egyik, hanem a legsikeresebb módja lenne, mert ha csak a legolcsóbb tablettát nézzük, annak is ötezer forint körüli a háromhavi adagja. Manapság sajnos ez is nagyon komoly tétel tud lenni egy háztartásban.

Napjainkban vannak még tévhitek az abortusszal kapcsolatba?
Szuromi A.: Nem hiszem. Ami régen volt, hogy mindenki félt az úgynevezett „abortusz bizottságoktól”, mondván, hogy ott megalázzák az embert, az ma már nem merül fel senkiben. Akinél szóba kerül a terhesség-megszakítás az tisztában van vele, hogy pontosan mi ez.

Ma már kevesebb a lehetséges komplikáció és szövődmény, mint régen?
Szuromi A.: Nem, mert ez egy művi beavatkozás és ennek mindig is ugyanannyi lesz a kockázata. A műtéti eljárás nem fejlődik, ugyanolyan, mint 10 évvel ezelőtt. Igazából próbáljuk minél kíméletesebben végezni, de minden műtétnek megvan a maga kockázata, és ez sajnos nem fog változni a közeljövőben.

Ön a beavatkozás után találkozik a pácienseivel. Hogyan birkóznak meg ők a történtekkel?
Szuromi A.: Mindig azt mondom, hogy a műtét csak az első lépcső, de utána ezt a fel is kell tudni valahogy dolgozni. Az sokkal nehezebb, mint rászánnia magát valakinek a műtétre. Úgyhogy nem egy, nem két páciens egy ilyen beavatkozás után hónapokig, sőt akár évekig dolgozza fel a történteket. Nagyon nehéz meghozni a döntést és utána nagyon sokakban kétség merül föl, hogy jól döntöttek-e. Ha valakinek komolyabb lelki problémája adódik, akkor természetesen szakemberhez küldjük.

Van a jövőre nézve valami lehetőség, hogy esetleg lesz másik módja a terhesség-megszakításnak?
Szuromi A.: Jelen állapot szerint nem. Igazából, ha az abortusztablettára gondolunk, az is ugyanez a módszer, tehát nincs mese, ott is csak a beavatkozás módja más, de a döntés és a végeredmény ennél is ugyanaz.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.