Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Háttér A szavak ereje
2010. november 19., péntek 00:00

A szavak ereje

Írta:  V.N.

„Vak [aki nem lát]: (választékos, szépítő): világtalan, megvakult.” A nyelv kollektív, társadalmi jelenség, ami állandóan változik. A szavaknak ereje
van. Sokat mond az eltérő szemléletmódokról, hogy milyen szavakat használunk, hogyan nevezzük meg önmagunkat, vagy a társadalom hogyan
szólítja a különféle közösségeket. Ügyelnünk kell arra, hogy az egyes társadalmi csoportokat a számukra megfelelő módon nevezzük meg. Ez
a „kislexikon” is ezt a célt szolgálja.

A fönt említett leírás a Magyar Szinonimaszótárban olvasható. Pedig a VGYKE egyesületének alelnöke, Németh Orsolya szerint a világtalan szóhasználat a látássérültek szempontjából az egyik legsértőbb, hiszen nincsenek megfosztva a világtól. A látássérült szó pedig egy összefoglaló kifejezés. Ezen belül beszélünk vakokról, gyengén látókról és alig látókról. A jelbeszéd - sértő szavával élve a „mutogatás” - helyett a helyes kifejezés a jelnyelv.

A hallássérültek esetében a nem halló ember az elfogadható kifejezés, a süketnéma pedig diszkriminatívnak tekintendő. A süketnéma tolmács szóhasználat, ezért is kerülendő. Használjuk helyette a jelnyelvi tolmács megfogalmazást. A siketek számára sértő lehet a süket jelző, mert a süket szó azt jelenti: hülye. A nagyothalló emberek pedig hallókészüléket használnak és nem nagyothalló készüléket.

Nyelvhelyességi szempontból vizsgálva önmagában főnévként használva például a fogyatékos, a mozgássérült, vagy a vak szavak helytelenek. Az a megfelelő, ha az előbb említetteket melléknévként használjuk, de utána tesszük például azt, hogy ember, személy, gyerek (vak ember, fogyatékos személy).

A mozgássérült, mozgáskorlátozott emberek esetében durva a nyomorék és a béna kifejezés használata. Az utóbbi azt is jelenti, hogy ügyetlen. Egy akadályozott ember pedig nem tolókocsiba kényszerült, hanem kerekes székes. Az akadálymentesítési beruházásokat követően olyan feliratokkal is találkozhat az ember, hogy „mozgássérült mosdó” vagy „mozgássérült WC”. Ez sem helyes, helyesen „akadálymentes mosdó”-nak hívjuk, hiszen ugyebár nem a mosdó a mozgássérült, hanem a használói.

A mindennapi nyelvhasználatunkban melléknévként használjuk a bolond, hülye, elmebeteg szavakat is, azonban az értelmi sérült személyek csoportjára vonatkoztatva ezek bántóak. Az ajánlott fejezések közé tartozik az értelmileg akadályozott.

A Down Alapítvány honlapján olvasható, hogy a Down-szindróma betegségnek nem mondható, sokkal inkább egy állapotnak, ezért tanácsos a Down-kór elnevezés helyett a Down-szindrómát használni. Ehhez a szindrómához szokták még kötni a bántó mongolid idiotizmus és mongoloid idióta kifejezéseket. Ez abból is adódott, hogy a veleszületett fejlődési rendellenesség testi jellegzetességei közé tartoznak: a ferde metszésű szemek, a széles, lapított arc, a pici orr és a lapos orrnyereg.

Olyan gyűjtőfogalmakkal ellentétben, mint a fogyatékos, a sérült, az akadályozott és a fogyatékossággal élő ember, személy, kerülendő a fogyatékkal elő divatkifejezés. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy az ember beszédében a gyorsaság, időtakarékosság okán is egyszerűsít. A fogyatékkal élő ember körülményeskedő kifejezés pedig csak megnehezíti a kommunikációt. A másik okot Rákh Géza úgy fogalmazta meg, hogy „...a fogyatékkal élő olyan embert jelent, akinek a lényegéhez nem tartozik hozzá a fogyaték, aki csak együtt él azzal, akár egy albérlővel.”

Mindenképp látnunk kell, hogy ebben a témában a szóhasználat nem mindig egyértelmű, mert az egyik csoport által szívesen használt szavakat egy másik csoport elveti és sértőnek találhatja. A legcélravezetőbb ezekben az esetekben az lenne, ha a közös beszélgetés során megkérdezzük partnerünket az állapotára vonatkozó kifejezés helyes használatáról.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.