Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Ember Minden ember függő
2011. április 04., hétfő 09:08

Minden ember függő

Írta:  Kövesi Ágnes

Ma divat kábítószert használni. Az új designer drogokról, a kábítószer-függőségről, az alkoholizmusról, a gyógyszerfüggőségről és az öngyilkosokról beszélgettem Zacher Gábor főorvossal, a Péterfy Sándor utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának vezetőjével. Az interjúból kiderül az is, hogy szerinte a tiltás és a betiltás semmire sem megoldás.

ember_zachergaborJanuártól itthon is betiltották a mefedront, a Kati néven is ismert partidrogot. Most az Egyesült Államokból származó, fürdősóként árusított kábítószer lehet az új designer drog-sláger.
Valóban, fürdősóként árusítják ezeket a különböző szintetikus anyagokat. Van ugyanakkor egy saját nevük, például Kamikaze, Kalifornia White, Fat Mary, Platinum, és így tovább. A fantázianevük onnan ered, hogy fürdősóként árusítják. Azonban ezek nem fürdősók, semmi közük hozzá. Ez csak egy reklám. Ráírják esetenként, hogy egtyébként emberi fogyasztásra nem alkalmas, illetve, hogy csak tizennyolc éven felülieknek. Ezekben olyan, egyelőre még legális tudatmódosító szerek vannak, melyeket tabletta formájában használnak, vagy fölszippantanak, vagy folyadékként isznak meg. Van olyan, ami az amfetaminhoz hasonlít. Továbbá olyan, ami a marihuána hatóanyagához, vagy a koffeinhez. Elég sok ezeknek a szereknek a száma.

Hol tartunk a betiltással kapcsolatban? Egyelőre legálisak, Magyarországon nincsenek még tiltólistán.
Azt javasolom, tiltsuk be például a féltéglát is. A féltéglával agyon lehet valakit ütni. Tiltsuk be a kést! A késsel lehet kenyeret vágni, húst szeletelni, de agyon is lehet valakit szúrni vele. Nem beszélve a baseballütőről, a nitrohigítóról, a Technokol Rapidról, az öngyújtótöltő-palack gázáról és a habszifonról. Ezeket mind be kellene tiltani! Akkor máris ott tartunk, mint ha mi lennénk az illetékes elvtárs, aki betiltja a betiltókat is a végén. Kérdezem, mit fog megoldani a tiltás? Mennyiben fog a törvény valakit visszatartani attól, hogy szert használjon? Kvázi, a betiltás mennyire fog bizonyos dolgokat megoldani? Tény, a rendőrség munkáját egyszerűsíti, mert tudnak ezzel mit kezdeni. És a felhasználói oldal?

Mit gondol a designer drogokat áruló honlapokról?
Gyógyszereket is lehet recept nélkül vásárolni a honlapokon. Az internetnek ebből a szempontból nemcsak előnye van, hanem hátránya is. Borzasztóan nehezen tudunk megtanulni egy demokratikus társadalomban élni. Ma, ha valaki kiáll, és mondjuk, zsidózik vagy szidja a homoszexuálisokat, akkor ezen úgy elszörnyedünk. A rendszerváltás előtt ilyenről nem beszéltünk. Jött a rendőr, és pofán vágott. A demokrácia lényege, hogy együtt kell tudnunk élni az ultrabaloldallal és az ultrajobboldallal is. Abszolút kábítószer-ellenes vagyok, még mielőtt bárki azt gondolja, hogy ezeket védeni akarom. Úgy gondolom azonban, nem a tiltás és a betiltás az, ami ezzel kapcsolatban bármit is meg tudna oldani.

Tavaly Nagy-Britanniában negyven új szintetikus drog jelent meg. Magyarországon milyen a helyzet?
Az Európai Unióban nincsenek határok. Ami megjelenik Angliában, az két nap múlva itt van Magyarországon. Zsebembe rakok egy zacskó port, beülök egy autóba, aztán eljövök. Ennyi. Megszűntek a határok. A globalizáció gyakorlatilag elért bennünket is.

ember_zachergabor_2Hosszú hónapokra van szükség ahhoz, hogy egy legális szer tiltólistára kerüljön.
Erről ma egy rendelet szól. Az egyik 2004-es kormányrendeletnek van egy melléklete. Ezen vannak rajta a különböző pszichotróp anyagok és kábítószerek. Föl lehet pakolni az összes cuccot, ez egy pillanatig nem kétséges. Ez egy államigazgatási eljárás. Nem hiszem azt, hogy különösebb politikai vitát váltana ki. Azt gondolom, ahogyan a mefedronnak nincs politikai színe, a többinek sem. Változatlanul azt gondolom, hogy nem a tiltás az, ami a megoldást jelentené ebben a történetben. Jóval inkább egy értékrend-változás.

Mire gondol?
Ma divat kábítószert használni. A divat ellen túl sokat nem tudunk tenni.

Ön szerint a tiltás vagy a kezelés a megoldás?
A kettőnek semmi köze sincs egymáshoz. Azt a tizenhét éves gimnazistát, aki kipróbálta a mefedront és a THC-t, kell kezelni Ön szerint? Ez egy deviáns magatartásforma, de szerintem nem igényel kezelést. Kezelni azt kell, aki beteg. Betegek pedig a drogfüggők. A többi embert nem kell kezelni. Ez már teljesen másról szól. A prevencióban pedig nem hiszek. Jóval inkább a nevelésben hiszek. Ismernünk kéne a saját gyerekeinket.

Többször nyilatkozott arról, hogy az iskolai drogprevenciós előadásoknak nincs túl sok értelme. Drog van, volt és lesz.
A nevelésnek van értelme, nem a drogprevenciós előadásoknak. Én is járok iskolákba, ha meghívnak. Negyvenöt percen keresztül beszélgetünk gyerekekről, gyereknek, gyerekekhez. Jópofa, érdekes dolgokat. Szeretik általában, amiket elmondok és elfogadják. Ennek nem az lesz azonban a hozománya, hogy majd pénteken, amikor ott lesz a diszkóban és valaki megkínálja egy fürdősóval, akkor a lelki szemei előtt megjelenek én. Aki azt mondta neki szerdán, osztályfőnöki órán, hogy… Rémálmai lennének, ha én jelennék meg. Azt gondolom, értékrendet kellene változtatni.

Becslések szerint hétvégenként mintegy háromszázötvenezren fogyasztanak valamilyen pszichoaktív szert. A többség lágyabb kábítószereket.
Igaz, így van. Olyan nincs azonban, hogy lágy és kemény drogok. Nagyon sok THC-függő van. Akkora baromság, amikor azt mondjuk, hogy könnyű drog és kemény drog, hogy az valami rettenetes! Nincs különbség a kettő között! Mindegyik pszichoaktív szer, kialakulhat addikció. A heroinnál nagyobb a valószínűsége, hogy valaki beledöglik a cuccba, mint ha THC-t használ. Ez igaz, pillanatig nem kétséges. A rendszeres THC fogyasztás skizofréniával járhat, pánikbetegséggel, amotivációs szindrómával, illetve bipoláris zavarral. Ilyen szoros kapcsolatban állnak egymással. Akkor milyen alapon mondjuk a THC-ra, hogy könnyű drog? Vannak elvonási tünetei a THC-függőségnek is, hogyha valaki abbahagyja. Ilyen nincs, hogy könnyű drog! Vannak a pszichoaktív szerek, ezek lehetnek stimulánsok, hallucinogének, szedato-hipnotikumok és illékony oldószerek.

Mennyire teszi a drogfogyasztók számát?
Évente Magyarországon negyvenötmillió drogfogyasztás történik. Minden állampolgárra négy és fél jut. A másik dolog, hogy abból a háromszázötvenezer emberből negyedmilliónyian THC-t szívnak.

Az Egyesült Államokban novemberben népszavazást tartottak a marihuána legalizációjáról. Európában is terjed az orvosi legalizáció.
A népszavazás megbukott. A THC orvosi felhasználása pedig nem egy politikai kérdés, hanem medicinális. Más egyéb szerek közül is nagyon sokat használunk a napi orvosi gyakorlatban. A ketamintól kezdve a ritalinon át (ami egy amfetaminszármazék), a morfiumot. A kokaint régen használták helyi érzéstelenítéshez. A THC egy Sativex nevű gyógyszerként van forgalomban, spray formájában. A gyógyszerek hatóanyagának lehetnek olyan hatásai, ami abszolút pozitív.

Magyarországon még messze vagyunk a THC orvosi legalizálásától.
Morfiumot Magyarországon is használunk. A Sativex Magyarországon valóban nem létezik még, nincs törzskönyvezve. Ha egy cég benyújtaná, és megfelelő szakmai indokokkal alátámasztaná, akkor lehetne legális gyógyszerként itthon is használni.

Mit gondol Barack Obama legalizációs törekvéseiről?
Magyarországon is voltak ilyen törekvések, hogy legalizálás legyen. Nézzen vissza az előző négy évre. Az SZDSZ egyik szárnya volt, amelyik abszolút az emberi szabadságjogokra hivatkozott, hogy nyugodtan lehessen fogyasztani.

Nem volt azonban népszavazás.
Nem volt, mert voltak annyira józanak a politikusok. Attól, mert egy liberális pártnak volt egy olyan szárnya, amely ezt teljes mértékig támogatta, nem azt jelenti, hogy a nagypolitikának mögé kell állnia. Akár a Fidesz, akár az MSZP ebből a szempontból volt olyan józan, hogy a legalizálási törekvésekről nem is akar hallani. Teljesen jogosan. A jelenlegi politikai platformon lévőknél szintén ugyanez a helyzet. Sem a Fidesz, sem az MSZP nem szólal meg. A Jobbiknál pillanatnyilag nem kétséges az, hogy mit szeretne. Az LMP nem tudom, mit gondol, mennyire akarja továbbvinni az elhunyt SZDSZ fonalát az ügyben.

Az LMP nem nagyon nyilatkozik drogkérdésben. Viszont a KDNP-s Rétvári Bence az egyik nagy legalizáció-ellenző.
A drogpolitika jelenleg a KDNP kezében van Magyarországon. Egy baj van, nem biztos, hogy mindig meghallgatják a szakembereket.

ember_zachergabor_3Egymillió alkoholista országa is vagyunk.
Nyolcszázezer. Negyvenezer fő kap közülük több-kevesebb kezelést. Számoljunk, a nyolcszázezer alkoholista megiszik naponta, picit fölfelé kerekítve, mondjuk, mintegy négyszáz ezer liter tömény alkoholt. Mennyi ennek a jövedéki adója? Mi történne akkor, ha holnaptól leállnának? Tönkremenne az állam.

Érdek fenntartani akkor az alkoholizmust!
Nem tudom. Biztos nagy pénz van benne. Ha holnap egységesen kivonulnának a Parlament elé, hogy abbahagyjuk az ivást, nem iszunk alkoholt, tönkremenne az állam.

Ma Magyarországon az egyik legelterjedtebb szenvedély a gyógyszerfüggőség.
Erről ma nem beszélünk. Gyógyszerfüggőség nincs politikailag. Nem veszünk róla tudomást, nincs. Abszolút tabu ma Magyarországon. Szerintem a politika nemcsak ma, hosszú idők óta nem is mer ezzel a történettel foglalkozni, mert fél, hogy ez micsoda dolgokat bolygatna meg.

Arról mit gondol, hogy tízmillió függő országa vagyunk?
Tele vagyunk hétköznapi függőségekkel. Ez az emberek szokása. Önnek is és nekem is sok függőségem van. Ide mindenki beletartozik. Csomó más függőséggel élünk együtt, nem kell feltétlenül a játékszenvedélyre, az alkoholizmusra vagy a kábítószer-függőségre gondolni. Ez tök jó. Nem? Mindenki együtt él a saját függőségeivel. Ez élteti az embert. És nincs motiváció, hogy leálljunk.

Hogyan alakult az öngyilkosok száma a válság óta?
Emelkedett, a statisztika ezt mutatja. Ennek csomó oka van. Volt egy olyan réteg, amely tele volt körbetartozásokkal. Kiürültek, elszegényedtek, összement körülöttük a világ, és maguk ellen fordultak. Ez szerintem abszolút nem megoldás a gondokra. Ezek az emberek tisztában is vannak azzal, hogy ez nem megoldás. Csak kérdés, hogy utána egy ilyen embernek mit lehet kínálni.

Hányszorosára emelkedett az öngyilkosok száma?
Tavalyelőtt és előtte nyolcezer-ötszáz betegünk volt, tavaly elértük a tízezer főt.

Média

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.