Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Ember Átalakulóban a nők - interjú Bácskai Júlia pszichológussal
2010. szeptember 23., csütörtök 01:00

Átalakulóban a nők - interjú Bácskai Júlia pszichológussal

Írta:  Kertész Anna

Feminizmus, emancipáció, általános választójog, társadalmi egyenlőség, női kvóták, fogamzásgátló és miniszoknya… A felsorolást, hogy az elmúlt évtizedek mely változásai hatottak a legerősebben a női nemi identitás alakulására, a végtelenségig lehetne folytatni. Saját életünkben is tapasztalhatjuk, hogy mindezek hatására jelentősen átalakult a nők gondolkodása, bővültek a döntés és szerepköreik. Bácskai Júlia, pszichológust, szabadszóművest, a pszichoszínház alapítóját kérdeztem, hogyan hat mindez a nemi szerepekre, milyen is a XXI. század női-ideálja.bacskai_juliaHogyan és minek a mentén változtak meg a társadalmi szerepek és az egyén identitása a XX-XXI. században? Hogyan jelent meg mindez a nők életében?

  A hatvanas években kezdődött meg a változás, az emancipáció folyamata. Kibontakozott egyfajta szexuális forradalom, ami azt hirdette, hogy a nőnek is joga van a szex örömeihez, nem csak a szaporodás kötelezettségéhez. Fellazultak a nemi szerepekhez korábban köthető külső jegyek, már nem volt például kötelező a fiúknál a rövid haj, a lányoknál a szoknya viselése. Mindez hatott a viselkedéskultúrára is, ahol a szabadság, egyenjogúság, egyenrangúság példája vált követendőé. A munkavállalás területén pedig szabadabbá váltak a nők, már nem csak a fakanál mellett volt helyük.

  E változás mellett mik hatnak a legjobban az egyén nemi identitásának későbbi formálódására?

   Elsősorban az apa-anya modell a családban. Aztán megjelennek még a szülők barátai, mint modellek, az összes pedagógus, a maga női-férfi mivoltával. Emellett nagyon fontos a szerepe a kultúrának, főleg a filmeknek és magazinoknak, amelyek azonnal vizuális mintákat adnak. Ezért is tartom fontosnak hangsúlyozni, hogy a magyar média mennyi káros és hazug értéket közvetít, amivel jelentős hatást gyakorol a nemi szerepek tekintetében. Hiszen mit is ad a mai média? Nem mutat valódi hősöket, példaképeket, ideálokat. Kapkodásra és szépségfasizmusra nevel, és emellett gyakran éppen az élet értéktelenségét hangsúlyozza.

   Ezek alapján mit lehet mondani a XXI. század nő-ideáljáról? Mennyire változik gyorsan ez a kép és milyen jövőre mutató tendenciák mutatkoznak a női nemi szerepekkel kapcsolatban?

    Az ezredfordulóra a nők függetlenebbekké válnak, az alárendelt szerepkörükből néha fölérendelt szerepbe kényszerülnek, átveszik az irányítást és vezetői, domináns pozícióba kerülnek, sok esetben ezzel elnyomva a férfit. Elbizonytalanítják partnerüket, akire éppen emiatt a későbbiekben már nem tudnak felnézni. A férfiak egy része pedig elnőiesedik, papuccsá válik, vagy más esetekben megjelenhet válaszként a végletesen brutális agresszív izompacsirta szerepe. További erőteljes hatást e folyamatra a feminizmus gyakorolt, ami eleinte progresszív mozgalmat jelentett, mára viszont tartalmában inkább szembe megy mind a férfiakkal, mind a nőies nőkkel. Erre válaszként azt mondhatjuk, hogy a férfiak is kevésbé kemények, megjelenik az a férfi szerep, ahol a férfiak immár az apaságukban egyenrangúak, részt vesznek a szülésben-, a gyereknevelésben, a háztartásban pedig a nő mellett mellérendelt szerepet töltenek be.

    Bácskai Júlia hangulat-és kapcsolatjavító pszichoszínházának következő előadása "A Hét Fő Bűn (avagy A Hétfő Bűn)" címmel október 10-én 20 órakor lesz látható Für Anikó és Fenyő Iván főszereplésével. A rendhagyó színdarabokról bővebb információt a www.pszichoszinhaz.hu oldalon találtok.

    Média

    Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

    Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

    Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

    A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

    Bővebben…

    © 2009-2013 Humana Egyesület

    humana logo

    Impresszum

    Creative Commons Licenc

    A weboldalt Belák Balázs készítette.