Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Ébresztő Fiatalnak lenni
2010. augusztus 12., csütörtök 01:00

Fiatalnak lenni

Írta:  Kertész Anna

Minden korszakban mást és mást jelent. Lázadást, világmegváltást, hagyománytiszteletet, önfejűséget és mindezek mellett a legtöbbször egy szerethetően alkotó lendületet.  Fiatal, aki lázad, szembe megy a fennálló rendszerrel, az elvárásokkal, a határokkal, keresi a helyét, önmagát, az igazságot, netán az élet értelmét.

A legszebb és legnehezebb korszak, a fejlődés, megújulás és meg nem értettség időszaka ez, amikor a korábban szövetséges szülő gyakran csupán egy érthetetlen generáció tagjává válik. De mit is jelentett vajon az 1960-as években fiatalnak lenni? A demokratikus átalakulás szabadságával megérthetjük még valaha mit is jelentett a hippik, rockerek, punkok, vagy éppen a csövesek szubkultúrájához tartozni? Vajon a mai korszak gyermeke miért és mi ellen lázong?  Nem vesztette értelmét a mai szabadság mellett a lázadás? Vagy ez a szélsőséges érzelmekkel telített folyamat éppen azért különleges, mert minden korszak fiataljainak generációs jogát képezi? Ahhoz, hogy a lázadás lényegét megfoghassuk, egy teljes képet akartunk adni a különböző korszakokat befolyásoló külföldi és hazai társadalmi-politikai helyzetről, az ifjúság szociális és kulturális hátteréről, értékeiről, motivációjáról, eszközeiről és nevesebb képviselőiről. Meséljenek ők helyettünk, miről is szólt az igazi rock and roll, kik voltak a jampecek, miért lett híres a babos kendő, vagy éppen miért jártak olyan sokan az Ifi klubokba és mitől válhatott különlegessé egy-egy házibuli.

Egy korszakot igazán megismerni és megméretni a fiataljain és az idősebb generáció képviselőinek kapcsolatán lehet. Lássuk, hogyan fejlődött és alakult át az ifjúság az eltelt évtizedek alatt és vajon merre tart napjaink zavaros nagyvilágában?  Milyen értékek hatnak a gondolkodására és a határok tágítása mellett mennyi személyes szabadságot sikerült kivívnia a generációs szorításból?

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.