Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Ébresztő Beköszöntő
2010. április 15., csütörtök 01:00

Beköszöntő

Írta:  Kováts András. A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület igazgatója

A nemzetközi migrációt napjainkban gyakran emlegetik modern jelenségként, ami korunk társadalmainak egyik legnagyobb kihívása. A Föld lakosságának mintegy három százaléka, több mint 200 millió ember tekinthető nemzetközi migránsnak, mert tartósan távol él attól az országtól, amelyben született, vagy amelyhez állampolgársága révén tartozik.

Annak ellenére, hogy nap mint nap szembesülünk migrációval kapcsolatos hírekkel, a migráció okozta vélt vagy valós gazdasági, politikai, vagy kulturális problémákról szóló híradásokkal, a jelenség egyáltalán nem új keletű, és napjaink migrációs folyamatai meglepő hasonlóságot mutatnak az évtizedekkel vagy akár évszázadokkal ezelőtti jelenségekkel.

Kevés ember él ma a világon, akinek a családjában vagy felmenői között ne akadna valaki, aki maga is migráns. Észak- és Dél-Amerika országaiban, valamint Ausztráliában a lakosság többsége bevándorló vagy bevándorlók leszármazottja. Az európai társadalmakban egyszerre vannak jelen az elmúlt évtizedekben Ázsiából, Afrikából valamint a kontinens déli és keleti régióiból bevándoroltak és leszármazottaik, valamint azok a családok, közösségek, amelyekből nem is olyan régen tömegek keltek útra és telepedtek le az Atlanti Óceán túlpartján vagy más európai államokban.

Az elmúlt húsz évben jelentősen megváltozott Magyarország szerepe a globális migrációs folyamatokban. Évtizedeken át elsősorban migránsokat kibocsátó országként szerepelt, az utóbbi években azonban már lényegesen többen érkeznek ide, mint ahányan elhagyják az országot. A bevándorlás ugyan nem állítja meg a lakosság számának csökkenését, vagy a népesség elöregedését, azonban jelentősen csökkenti ezek ütemét: az ország vándorlási különbözete 16-17 ezer fő évente, azaz ennyivel vagyunk többen minden évben a bevándorlásnak köszönhetően. Az ország lakosságának közel négy százaléka külföldön született, tehát bevándorlóként került ide.

De mi történik ezekkel az emberekkel? Hogyan fogadjuk őket, milyen intézmények, jogszabályok határozzák meg életüket új, önként vagy kényszerből választott hazájukban? Miként vélekednek róluk, hogyan viselkednek velük szemben az itt élők? Mivel gazdagítják, színesítik az ország gazdasági és kulturális életét? Tényleg gazdagítják? Tényleg színesítik? Megannyi kérdés, amelyre nincs egyszerű, rövid válasz, de amelyről folyamatosan gondolkoznunk, vitáznunk kell annak érdekében, hogy társadalmunk mindenki számára élhető legyen függetlenül származásától, állampolgárságától.

A bevándorlás nem alapvető emberi jog, csupán a kivándorlás az. A bevándorlás lehetővé tétele vagy éppen megtagadása ugyanakkor számos alapvető emberi jog gyakorlását érinti. Közös felelősségünk, hogy megtaláljuk azokat a jogi, gazdasági, politikai vagy humanitárius érveket, amelyek alapján úgy döntünk, hogy beutazhatnak, letelepedhetnek és élhetnek közöttünk, sőt társadalmunk részévé válhatnak más országokból érkezett emberek. Ezeknek a megtalálásában segít a HUMANA jelen száma.

 

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.