Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Ébresztő Európa migrációellenes háborújának a feltérképezése
2013. október 24., csütörtök 22:54

Európa migrációellenes háborújának a feltérképezése

Írta:  Arnold Eszter

 

Európa erődöt emelt maga köré a délről érkező, polgárháborúk és szegénység elől menekülő, illegális bevándorlókkal szemben. Ezt a jelenséget térképekkel illusztrálva érthetjük meg a legjobban.

 A tiltott világ

Furcsa dolog az európaiak paranoid félelme egy esetleges inváziótól, az eltökéltségük, hogy meg kell védeniük magukat minden áron azoktól az emberektől, akik szülőföldjüket az elképzelt ígéret földjéért, egy gazdagabb országért hagyják el. A gazdag országok azonban úgy határoztak, hogy nem kérnek ebből. Megerősítik határaikat, korlátokat emelnek és egyre magasabbra építik a falaikat. Valóságos katonai stratégiákat alkalmaznak, hogy a „megszállókat” távol tartsák.

Mimikriszerűen cselekednek fontos országok, mint Brazília, Kína és Oroszország, erődöt építenek, hogy gátat szabjanak a szegényebb területekről kiinduló és saját, gyorsan fejlődő régióikba tartó gazdasági migrációnak.

Az ilyen fizikai akadályok hatásos eszközöknek bizonyulnak a bevándorlás kriminalizálásában, lehetővé teszik, hogy új fogalmak jelenjenek meg, mint az „illegális bevándorlás”. Elhitetik az emberekkel, hogy törvényszegés, amit a határátlépők tesznek. Törvénykezési és fizikai gátak segítségével egy újfajta bűnözőt hoztunk létre: a bevándorlót.

Így kerüljük meg a nemzetközi jogot és egyetemes alapértékeinket.

Európa három határvonala

Ez a térkép először 2003-ban jelent meg, Olivier Clochard, a Poitiers Egyetem Migárciós Intézetének munkatársa készítette. Gyakran frissítik és minden alkalommal egyre több fekete pontot és egyre nagyobb piros köröket kell rajzolniunk.

1993. január 1-jén Gerry Johnsont holtan találták. Libériai állampolgár volt, egy olyan államé, ahol ekkor véres polgárháború folyt. Johnson megfulladt egy tehervagonban az ausztriai Feldkirchben. 2013. október 3-án elsüllyedt egy hajó a Lampedusa-sziget közelében, a fedélzetén 500 bevándorlóval, legtöbbjük Kelet-Afrikából menekült. E között a két időpont és helyszín között visszafogott becslések szerint is több mint 17 300 további menekült vesztette életét az Európába, a szabadság és emberi jogok kontinensére vezető útjuk során. De halálozások akkor is előfordulnak, amikor Európát próbálják elhagyni, például Marcu Omofumát, nigériai férfit 1999. május 1-jén három szadista osztrák rendőr ölte meg a Balkan Air gépén, a hazatelepítése során.

A nemkívánatos emberiség földrajza

Nyugatra vannak a barátaink, akiket bármikor szívesen látunk a vastag pénztárcáikkal együtt. Keletre a nemkívánatosak, a tisztátalanok, akik túl szegény világban élnek ahhoz, hogy „megérdemeljenek” bennünket.

Az európai vízumok politikai földrajza az Európa által kialakított képet mutatja a világról, igen keményen és könyörtelenül. Vajon mi a logika a mögött az uniós szabályozás mögött, hogy a koszovói lakosoknak (Európa egyik legszegényebb országa) túlárazott vízumot kell váltania, ha a schengeni zónán belül akarnak mozogni?

A világot többféleképpen is feloszthatjuk, például területekre, régiókra, attól függően, hogy a nemzetállamokhoz, nemzetek csoportjához vagy társadalmi-gazdasági, esetleg politikai indikátorokhoz tartjuk magunkat. Ám ezek ironikusan mind arra emlékeztetnek bennünket, amit nem szeretnénk magunkban meglátni: az önzésünkre és az erőszakosságunkra. Úgy teszünk, mintha támogatnánk a szegény országok fejlődését, közben csak olyan gazdasági modelleket kényszerítünk rájuk, amelyek az adott körülmények között nem tudnak működni.

Aztán a lakosaikat vízum kiváltására kényszerítjük, ami gyakorlatilag elérhetetlen számukra.

És mégis, az elszegényített Afrika – mint akármelyik másik régió – rendelkezik kultúrával, zenével, színházzal. Diplomaták, tanárok, diákok, munkások, írók. A visszafelé tartó repülők ennek ellenére tele vannak emberekkel, akik nem nyerték el a vízumot vagy a lakhatási engedélyt. Ez azonban még mindig jobb, mint amikor csak a holttestük kerül haza.

 

Szöveg és képek forrása: http://mondediplo.com/blogs/mapping-europe-s-war-on-immigration

 

 

 

 

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.