Nyomtatás
2009. december 10., csütörtök 00:00

Beköszöntő

Írta:  Dr. Kondorosi Ferenc, egyetemi tanár
A 21. század első évei igazi sikertörténetet is jelenthetnek az emberi jogok teoretikusai és aktív védelmezői számára. A közép-kelet európai országok rendszerváltozásai, majd a délszláv háborúk brutális eseményei után új demokráciák – néhány helyen még csak a demokráciák ígéretei – születtek. Afrika és Ázsia számos országában is teret kapott az emberi jogok fontossága, védelme a politikai és a közjogi folyamatokban.


Új kihívások veszélyeztetik azonban az emberi jogok érvényesülését még a régi, jól működő demokráciákban is. A határokon átnyúló bűnözés új formái – a pénzmosás, a prostitúció, az embercsempészet, a drogkereskedelem, a terrorizmus – nemzetközi adatvédelmi rendszerek, új és integrált bűnüldöző és védelmi szervezetek létrehozására indítanak. A katasztrófavédelem fontossága, a környezeti biztonság, a nukleáris biztonság megteremtése, a tömegeket fenyegető új, ismeretlen betegségektől való félelem erős államot igényel. A tudomány szabadságára hivatkozással bioetikai kutatások folynak, amelyek az emberi reprodukció természetességét kérdőjelezik meg. A nemzetek feletti jogrend, hadseregek, rendőri erők, s a terroristaellenes küzdelemben olyan fontos titkosszolgálatok – bár a biztonságról szólnak – átírják a hagyományos szuverenitás-elméleteket.

A globális méretű gazdasági-társadalmi folyamatok új, eddig nem ismert kihívásokat jelentenek a jogalkotók, a teoretikusok, az emberi jogvédelmi rendszerek számára is. Megjelent a humanitárius intervenció sokat vitatott fogalma és egyre több szó esik arról is, hogy ki biztosítja azoknak az emberi jogait, akik nem demokratikus államok polgárai.

Az emberi jogok érvényesülése, védelme, az ezzel foglalkozó nemzeti, európai uniós és nemzetközi jogi kodifikáció, valamint a nemzetközi bíráskodás értékelésére, elemzésére új diszciplína formálódott. Az emberi jogi kutatások a nemzetközi jog, az alkotmányjog, a jog politológia, a jogfilozófia vizsgálati módszereit igénylik. Kormányzati és civil kutatóközpontok, egyetemi intézetek, tudományos és közéleti folyóiratok vállalták fel az emberi jogok tudományos kutatását.

Most új kiadvány segíti az emberi jogok 21. századi védelmezőit és teremt fórumot a gondolatok cseréjéhez. Olvasóként, szerzőként, mecénásként és érdeklődő polgárként sikereket kívánok a szerkesztőknek.

Kapcsolódó elemek