Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Ébresztő Nehogy az ő gondjaik legyenek a mieink!
2010. szeptember 23., csütörtök 01:00

Nehogy az ő gondjaik legyenek a mieink!

Írta:  Sas István

Margit néni, egy gazdag belvárosi ügyvéd özvegye naponta átjött anyámhoz kipanaszolni a lelkét. Amikor elment, anyám mindig ugyanazzal a hanglejtéssel motyogta az orra alatt ugyanazt a német hablatyot: „Soll’ ich deine Sorge haben!”  Akkor nem értettem, de ma már pontosan tudom mit jelent. „Bárcsak a te gondjaid lennének az enyémek!”

Vajon miért azonnal ez jutott eszembe, amikor felkérést kaptam ennek az előszónak a megírására?  „Különbségek a nemek jogai közt.”  Hm. (Soll’ ich deine Sorge haben!)

Évtizedek óta a reklámszakmában dolgozom. Van egy több tízezres gyűjteményem a világ reklámjaiból. Köztük rengeteg társadalmi célú reklám is, amelyeknek egyik kedvenc témája a világon mindenhol a női egyenjogúság kérdése. Nálunk is készülnek igazán kreatív feldolgozások arról, hogy bizony előfordulnak egyenlőtlenségek a fizetésben, a munkához jutásban, az érvényesülésben. És bizony az el- elcsattanó pofonok arányában is sajnos a gyengébb nem húzza a rövidebbet.

Na de idefigyeljenek: Elmondom, mikkel foglalkoznak a hasonló társadalmi célú reklámok a világ más tájain. Képet most nem mutatok hozzájuk, de elképzelni sem lesz mulatságos!  Például azzal, hogy a lányok klitoriszát ne csonkítsák meg gyerekkorban. Mert Afrika közepén még ez a divat. Hogy a leánynak fogant embriókat ne öljék meg még az anya méhében. Mert Indiában még ez a divat. Hogy a burnusz hasadékából ne rácsokon át, rabként kelljen nézni a férfiak világát. Mert az iszlám világában még ez a divat. Hogy a többnejűség „kultúrájában” a férjnek ne legyen istenadta joga halálra verni asszonyait. Nem is gondolják, milyen sok helyen még ez a divat. Hogy nyolcéves lányoknak ne kelljen bordélyházban felnőniük, vagy varrodákban éhbérért robotolniuk. Mert távol-keleten még ez a divat. Hogy a gyerekeknek ne kelljen HIV- fertőzötten megszületniük és hat éves koruk előtt éhen halniuk. Mert az elmaradt országokban ez a divat. Hogy a dél-szláv háborúban megerőszakolt nők rehabilitációjára hosszú évek erőfeszítése sem lesz elég. Mondjam még?  (Inkább majd egyszer mutatok belőlük.)

De mondanék valami bíztatót is. Mostanában a világcégek – hogy könnyítsenek lelkiismeretükön – komoly összegekkel felkarolnak hátrányos helyzetű csoportokat. A Nike is ezt tette, de olyan fantasztikus ötlettel, amitől – akárhányszor látom – gombóc lesz a torkomban. Ez a társadalmi célú reklám az egyik leggyönyörűbb modernkori tiszteletadás a női nemnek. A Nike Alapítvány azt mondja, hogy szeretné megsegíteni a harmadik világ szegénységben és kilátástalanságban élő közösségeit. De az adományt nem hajlandó rábízni akárkire, csakis az ottani fiatal lányokra. Mert bennük van meg az emberfeletti  erő, elszántság,szívósság,  okos kedvesség és vágy a jóra, amivel a kis helyi közösségek sorsát képesek megváltoztatni. A fiatal lányok érdemlik ki egyedül a bizalmat, és bennük testesül meg a társadalom maradék reménye.  „The girl effect”- ez a címe. Ha tehetik, nézzék meg a YouTube-on.

Amíg pedig a következő oldalakon a mi problémáinkat olvasgatják, gondoljanak arra, hányan sóhajtanának fel a világban:  „Soll’ ich deine Sorge haben!”

Sas István

reklámfilmrendező, média szakértő, reklámpszichológus

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.