Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Civil Gólya – Találkozóhely a VIII. kerületben
2013. október 11., péntek 00:13

Gólya – Találkozóhely a VIII. kerületben

Írta:  Majsa Barbara

Hazánkban, de főleg Budapesten számtalan civil szervezet, társulás, szövetkezet működik, amelyek különféle témákkal foglalkoznak, de közös bennük, hogy mindannyian egy sokszínű lakóhely, valamint egy összetartó közösség megteremtéséért fáradoznak. E profil hatványozottan igaz a VIII. Kerületben található Gólyára is, amelynek üzemeltetői csapatát a múltról, jelenről és jövőről kérdeztem.

Mesélnétek kicsit a kezdetekről? Milyen elhatározásból született meg annak idején a Frisco, majd a Gólya?
Két évvel ezelőtt, nyáron adódott a lehetőség, hogy a Ráday utca mellett található Frisco kocsmát felfuttathatnánk, mert szegényke igencsak alullátogatott volt. Egymást a szakkollégiumi időkből ismertük; tudtuk, hogy számíthatunk egymásra, de a közös koncepció kialakítása eltartott egy darabig. Az elmúlt két évben sikerült egy főleg civil és aktivista körökből verbuválódott törzsközönséget a Friscóba vonzani és marasztalni olyannyira, hogy kinőttük az alagsori teret, és keresni kezdtünk egy nagyobb, földszinti, konyhát is befogadni képes, szabadtérrel rendelkező új helyszínt. Szerettünk volna távol maradni a hetedik kerületi romkocsmák világától, ezért inkább a nyolcadik és a kilencedik kerületben keresgéltünk. Így találtunk rá a Roncsfilmből már ismerős Gólyára.

Ha jól tudom, szövetkezeti formában működtök. Röviden összefoglalnátok, hogy miért döntöttetek e mellett a szervezeti forma mellett? Hány tagot számláltok most?
Szövetkezetként hivatkozunk magunkra; ezalatt azt értjük, hogy a munkát, a felelősséget vagyis a döntéseket és a munkánk gyümölcseit egyenlően osztjuk szét magunk között, de jogi értelemben véve nem vagyunk szövetkezet. Nincs főnök, egymást motiváljuk és kérjük számon – ennek minden előnyével és hátrányával együtt –, mindenesetre már elég rég óta működünk így ahhoz, hogy ne csupán kísérletnek tekintsük ezt a formát. Jelenleg négy állandó tagot számlálunk, a további négy új tagunk pedig idővel állandó taggá válhat.

Minden döntést közösen hoztok meg, vagy előfordul, hogy gyorsan kell cselekedni és nincs idő konzultálni a többiekkel?
Természetesen nem béklyózzuk meg magunkat azzal, hogy a közös felelősségvállalás végül azt eredményezze, hogy nincsenek felelősök. Mindenki rendelkeziksaját feladatkörrel, ahol kellő mozgásteret kap az önálló vagy páros munkavégzéshez. A programszervezés, a marketing, a beszerzés, a karbantartás, a pénzügyek és a hivatalos ügyek intézése mind ilyen feladatkörök, ahol az irányokat és a méreteket együtt határozzuk meg, a részletek kidolgozása viszont már az egyes felelősök feladata.

A programot mi alapján állítjátok össze? Mondtatok már nemet felkérésre/megkeresésre valamilyen okból kifolyólag?
Gyakran keresnek meg minket azzal, hogy hoznának programot a Gólyába, aminek mi természetesen nagyon örülünk. Nagyon ritka az olyan eset, amikor úgy ítéljük meg, hogy nem illik a profilunkba egy esemény, vagy néhány alkalom után kiderül, hogy a közönségünk nem vevő rá. A nálunk koncertező zenekarok a „még épp nem befutottak" halmazából kerülnek ki – lelkes és tehetséges fiatal zenészek az underground világból –, míg az előadások, beszélgetések legtöbbször társadalomtudományos kérdésekkel foglalkoznak. A legváltozatosabb témájú eseményeknek a filmklubok tekinthetőek, ahol a régi magyar rajzfilmektől a hollywoodi trash filmekig minden olyat vetítünk, ami tetszik nekünk.

Több szervezettel, egyesülettel működtök együtt, legalábbis a nálatok szervezett programok alapján ez tűnik ki. Tudatosan keresitek a potenciális partnereket, esetleg a kapcsolati tőkéteket használjátok, vagy szerencsés módon mindig szembetalálkoztok olyanokkal, akik hasonló célkitűzésekkel rendelkeznek, mint ti?
Is-is-is. A budapesti civil közeg nem nevezhető kifejezetten nagynak, így egy téma kapcsán rengeteg ötletet kapunk arra, hogy kiket lenne érdemes meghívni, és egyben minket is könnyen megtalálnak. Mindeközben igyekszünk arra is energiát fordítani, hogy a Gólyában ne mindig ugyanazok a megrágott panelek mentén folytatódjanak a viták, hanem kutatjuk azokat a forrásokat is, amelyek a megszokottól eltérő megközelítést és nézőpontot alkalmaznak. Ez persze erősen szubjektív dolog, de az mindenképp jól érzékelhető, hogy mennyi mindent tudnak mutatni, tanítani egymásnak a Gólyában találkozó, az alapokban egyetértő, de más-más korosztályba vagy társadalmi rétegbe tartozó emberek. Kezdetektől fogva tudjuk, hogy nem találtuk fel a spanyol viaszt ezzel a koncepcióval, hiszen az igény egy közéleti találkozóhelyre már jóval korábban megszületett. Mi csak megteremtettük a lehetőségét annak, hogy az egymásra kíváncsi emberek könnyen találkozhassanak, egymásba botolhassanak egy olyan kellemes környezetben, ahol nyugodtan megvitathatják az őket érdeklő témákat, eseményeket, illetve a bulik alkalmával mindezt könnyedebb formában is megtehessék.

Mik a jövőbeni tervek?
Új a hely, még sokan nem ismerik, márpedig egy találkozóhely akkor működik jól, ha sokan és sokfélék gyűlünk ott össze. Úgy tűnik, gyorsan terjed a hírünk, úgyhogy bízunk benne, hogy ezzel nem lesz gond. Szeretnénk minél több környéken lakót becsábítani, valamint a közelben működő szervezetek közül minél többel együttműködni, hogy egy, a kerülethez szervesen kapcsolódó közösségi házat hozzunk létre, és ne a belső város egy újabb körúton kívüli bástyája legyünk, egy arc nélküli romkocsma a sok közül. A hely adottságai és a ház története kedveznek ennek, hiszen rendkívül változatos a környéken élők összetétele: az egyetem, a lakótelep, a régi és az új, no meg a lassan, de biztosan közelítő még újabb városrész közös csücskében vagyunk, ahol sokan akár évtizedes távlatokból is ismerik az egykori Gólya vendéglőt. Még mi sem tudjuk pontosan, hogy milyen akadályokkal fogunk szembenézni, hiszen igen eltérő világok lépnek kapcsolatba nálunk. Rajtunk múlik, hogy sikerül-e egy olyan környezetet teremteni, ahol a különbségek áthidalhatóak, valamint hogy egy olyan egyedi és a résztvevők számára építő közeg alakul-e ki, amelyet közösen megálmodtunk.

A Gólya Facebook-oldala

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.