Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Civil Ötlettől a társadalmi innovációig – KREATER társadalmi innovációs labor
2013. szeptember 03., kedd 00:00

Ötlettől a társadalmi innovációig – KREATER társadalmi innovációs labor

Írta:  Török Balázs

innovativVilágmegváltó ötlete mindenkinek lehet. Vannak ötletek, amelyek az ötletgazda magányosságában születnek meg, és vannak, amelyek csapatban. Az utóbbi sokkal esélyesebb arra, hogy Prezi, Kantaa vagy Rukkola váljék belőle. De ne szaladjunk ennyire előre!

Hogyan lesz egy ötletből cég, és hogyan lehet egy ötletből társadalmi innováció?

Éppen lehetőséget kerestem arra, hogy megvalósítsam a már fél éve érlelt ötletemet, amikor megtaláltam a KREATER felhívását, hogy ötletgazdákat keresnek az iGen-programba. Olyan fiatalokat, akik mernek máshogy gondolkodni; akiknek van ötletük és meg is akarják azt valósítani; akik akarnak tanulni, és mernek többek lenni, mint porszem a multik gépezetében.

A jelentkezéshez egy hosszabb kérdőívet kellett kitölteni, nem pont a megszokott kérdésekkel. Az interjún szintén megizzasztottak: Mi az a társadalmi innováció? Mi az, hogy startup? Miért jó az a dolog, amit kitaláltam? Végül pozitív választ kaptam tőlük, és másnap már az első, kedd esti találkozón megismerkedtem a többi résztvevővel.

 

A KREATER Társadalmi Innovációs ügynökség 2010-ben jött létre, hogy „enyhítse az ötletgazda magányosságát”. Az iGen-program ötlete a három kreateres, Rét Zsófia, Kepecs Iván és Ágoston László fejéből pattant ki 2012 telén, majd 2013 márciusában indult a program, amely 27 másként gondolkodó fiatalból állt.


 

Már ekkor kiderült, hogy milyen színes a csapat: voltak, akik hátrányos helyzetűekkel akartak foglalkozni, mások egy-egy művészeti projektet szerettek volna megvalósítani, és akadt olyan is, aki már saját céggel rendelkezett. Miután megismerkedtünk egymással, a program menetével és a feladatokkal, kedd esténként ültünk össze, hogy egy meghívott előadó a szakmájáról és tapasztalatairól meséljen. Olyan emberek jöttek, akik relevánsnak számítottak a mi saját, és a programon belül kialakult projektek szempontjából. Nekem a „startup”-os vonal tetszett jobban, ahová olyan előadókat hívtak meg, mint Kádas Péter, Pistyur Veronika vagy Pécsi Juli. A társadalmibb vonalról a Habitat, TASZ és az XKK tetszett a leginkább. Mind remek sztorikat meséltek nekünk, amelyekből rengeteget lehetett tanulni.

Az első pár alkalmat követően egy-egy projekt vagy akár csak szimpátia alapján már elkezdtek belső csoportok is kialakulni. Engem a videózás érdekelt, így én azzal a csapattal kerültem kapcsolatba, amely a három hónapból készített tananyagot. Dokumentáltuk – videó és jegyzet formájában – a kedd esti alkalmakat, hogy vissza lehessen nézni az előadásokat. Ez csak részben valósult meg, így most Török Annával azon dolgozunk, hogy a szerkesztett videók által újra felelevenítsük az Anonim Innovátorok Klubját.

De nem csak ez a projekt került ki a három hónap inkubációjából. A már említett Kantaa, amely a biciklis házhozszállítást gondolja tovább és valódi, üzletszerű vállalkozásban ölt testet, Erős Levente ötlete alapján jött létre. A tervezetet joggal nevezhetjük valódi társadalmi innovációnak, hiszen tavaly karácsonykor várakozáson felül teljesítettek, és az akkori sikeren felbuzdulva fejlesztik tovább az ötletet azóta is. Ezenkívül Czotter Lívia egy tematikus filmfesztivál szervezésén fáradozik, Egri Viktor „kollegánk” pedig Oslóba jutott ki a Startupsummer 2013-ra.

A program nyilvánvalóvá tette számomra, hogy igenis lehet nulláról felépíteni valamit, ami működőképes, ahogy ezt az említett példák is bizonyítják. Persze ehhez a rengeteg kitartáson, energián kívül még nagyon sok minden szükséges, de ezeket mind meg lehet tanulni, például az iGen-ben is: Hogyan írjunk üzleti tervet? Miért jó az, ha kérdőívezéssel felmérjük a piacot és azt, hogy nem szabad elengedni azokat az ötleteket, amelyek hetekig vagy hónapokig ott motoszkálnak az ember agyában.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy keresse az ilyen alkalmakat, illetve társaságokat, hiszen nemcsak ismerősöket lehet szerezni, hanem akár üzlettársakat, barátokat is. Eközben persze közelebb is kerül az ember ahhoz, hogy önállóbb, kitartóbb és bátrabb legyen, és egyszer akár saját vállalkozásba is fogjon.

 

További információ:

https://www.facebook.com/innovativgeneracio?hc_location=timeline

https://www.facebook.com/kreatercsoport

http://www.youtube.com/watch?v=GFRLDmc0Sh0

http://www.kantaa.hu/

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.