Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Civil Sport az (egyenlő) esélyért
2012. november 02., péntek 00:00

Sport az (egyenlő) esélyért

Írta:  Zámbó Eszter

sporteselyertSzerencsére nem ritka, de nem is általános, hogy egy alulról szerveződő civil kezdeményezés talpon marad, és kitűzött céljait, akár anyagi források hiányában is véghezviszi. A Kiskunhalason működő, komplex rehabilitációs és integrációs feladatokat ellátó, önkéntes alapon működő Sport az Esélyért Egyesület, illetve annak vezetője, Molnárné Gép Anikó a sport- és rekreációs foglalkozásokkal lehetőséget biztosít fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű tagjainak, hogy túllépjenek azokon a „korlátokon”, amit a társadalom eléjük állított.

 Molnárné Gép Anikónak mondhatni két gyermeke van: Bazsi négy éves, örökmozgó, ovis nagyfiú, míg másik csemetéje, a Sport az Esélyért Egyesület 2004-ben „született”. A nyolc éves nonprofit szervezet megalakulása óta a sérült és hátrányos helyzetű gyermekek és felnőttek számára sportolási lehetőséget teremt, sportrendezvényeket szervez és rendez, illetve a fogyatékosokkal foglalkozó intézmények munkáját támogatja. Értelmileg akadályozott, tanulásban akadályozott, mozgássérült, halmozottan fogyatékos valamint autista, hallássérült és hátrányos helyzetű tagjainak számtalan lehetőséget biztosít a szabadidő hasznos eltöltésére. Az egyesület céljai közé tartozik a sérült gyermekek és felnőtt korúak fizikai és szellemi egészségének fenntartása, fejlesztése, továbbá rehabilitációja a sport segítségével.

Gép Anikó szüleitől örökölte mások iránti odaadását és szolidaritását, nem véletlenül végzett a budapesti Pető Intézet konduktoraként, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karán pedig oligofrén pedagógiát tanult. Utóbbi során ismerkedett meg a gyógylovaglással, amelynek fontos szerepe van az egyesület életében is. Még a „petősökkel” járt úszni, amit szülővárosába, Kiskunhalasra visszaköltözve folytatni szeretett volna. Egy helyi úszóedzővel kezdtek önkéntes alapon a sérülteknek úszást oktatni. Közben többször is munkahelyet váltott, dolgozott pszichiátriai betegekkel, halmozottan sérültekkel, jelenleg pedig egy általános iskolában SNI-s és magatartás-zavaros gyerekekkel foglalkozik. A különböző intézményekben azt tapasztalta, „az, hogy kollégáimmal sportoltatom a sérült és hátrányos helyzetű embereket, hogy szabadidejüket hasznossá tesszük, és sportolási lehetőséget biztosítunk nekik milyen nagy jelentőséggel bír(hat).” A táborozások, kirándulások, úszások és gyógylovaglások során azt tapasztalta, hogy a sport segít önfeledt kikapcsolódást biztosítani, miközben lehetőség a rehabilitációra és az integrációra. Lelkesedésének, valamint a család és a barátok biztatásának köszönhetően megszületett egy olyan civil sportegyesület létrehozásának az ötlete, amelynek működése önkéntesek munkáján alapszik.

 A városban öt olyan intézmény van, ahol  speciális tanulókkal  és gondozásra szoruló emberekkel foglakoznak. Kezdetben mindig csak az intézményeket hívták el a rendezvényeikre, de időközben egyre többször keresték meg magánszemélyek és családok,  akik segítségre szorulnak, és akiknek a gyerekei most már hozzájuk járnak sportolni. A tevékenységük alapvetően két részre osztható: szabadidős és versenysportra.

Szabadidős programjaik közül az úszás és a gyógylovaglás jelenleg anyagi okokból alkalmanként üzemel, de uszodai rendezvényeiket, mint például a Nagy Csobbanás nevű mikulás-napi kupát mindig megtartják, ráadásul erre a programra más régiókból is érkeznek sportolni vágyók. Szerencsére a helyi, Kertvárosi Általános Iskola, amely a tornatermet biztosítja, és Horváth Róbert, aki 2009 óta futballedzőként vesz részt az egyesület életében, biztosítják a heti fociedzéseket a tanulásban akadályozott és hátrányos helyzetű gyermekek és felnőttek csapatainak, valamint „Focizni jó!” - kupát is rendeznek. „Robi bácsitól” megtudtam, versenyekre 14-21 éves korig járnak fiatalok, de ebből a korosztályból kiöregedett tagok is ugyanúgy ott vannak az edzéseken. Van egy húszfős kemény mag, a régebbi és újabb csapatból. Ezek a sokszor halmozottan hátrányos helyzetű srácok nem tudják kifizetni máshol a sportegyesületi tagságot, vagy egy-egy utazás költségeit, pont ezért az egyesület a tagjainak mindent ingyen biztosít. Az edző azt is elmondta, legfontosabb a példamutatás és a felelősségérzetre nevelés, de nem érzi, hogy nehezebb dolga lenne, mint korábbi munkahelyein. Őt leginkább az egyéni fejlődések és a csapat eredményeinek javulása tölti fel ebben a munkában, illetve az a folyamat, ahogy egy-egy önfejűbb játékosból felelősségteljes csapattársat tud faragni.

 Az egyesület fontosnak tartja azt is, hogy a sérülteknek is lehetősége legyen képességeiket összemérni és részt venni versenyeken. Gép Anikó szerint itt sokszor nem is az érem számít: „A kicsit "más" sportolók nem csupán izgalmakat, hanem törődést, tapsot, gondoskodást és figyelmet kapnak egy-egy ilyen alkalomkor”. Az egyesület tagja a Bács-Kiskun Megyei Fogyatékosok Szövetségének, az Országos Parasport Szövetségnek és a Speciális Olimpiai Szövetségnek. Regionális és országos versenyekre viszik tagjaikat, ahol igen jó eredményeket értek már el. Például 2007-ben Kiskunhalason a Parasport Szövetség felkérésére megrendezték az Országos Bajnokságot, akkor 3. helyezettek lettek az értelmileg akadályozottak futball-versenyében.

Anyagi forrásaikat pályázatok, adományok, 1%-os felajánlások fedezik, de Gép Anikó elmondta, olyan sosem volt, hogy emberi erőforrás hiányában lett volna. Programjaikba egyre több civil ember is bekapcsolódik, akik ezeket a gyermekeket, fiatalokat és idősebbeket segítik a számukra oly nehéz integrációs folyamatban. A civilek és a szakemberek, úgymint pedagógusok, konduktorok, gyógytornászok, terapeuták, gyógypedagógusok, szociális munkások, ápolók, gondozók, testnevelők valamint szakedzők összefogott, segítő, lelkes és legfőképp önkéntes szervezőmunkáján alapszik az Egyesület élete. Ezek a segítő emberek hisznek a toleranciában, az elfogadásban és az esélyegyenlőségben. „Mindenkinek egyre nehezebb anyagilag. De nekem sokan segítenek, és hangsúlyoznám az önkéntességet, mert mindig találok tiszta lelkű embereket, akik kicsivel, de támogatnak minket.”

Ott, ahol a polgárok aktívak, önzetlenül segítenek társaiknak, és mindezt a sport összekötő erejével teszik, lehetőség van a fejlődésre és a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi integrációjára. A Sport az Esélyért Kiskunhalasi Egyesület fogyatékkal élőket és nem-fogyatékosokat hoz össze, lelkes önkéntes munkával biztosítja a prioritást élvező csoportjainak a testmozgáshoz és rekreációhoz szükséges feltételeket, és ezzel nem csupán önmagát szórakoztatja, hanem közösségi és sokszor regionális együttműködést hoz létre. Az egyesület pedig bizonyítja, hogy lelkes önkéntes munkával és a szolidaritás magasabb fokával közelebb kerülhetünk a szociális kohézió megteremtéséhez… Vagy „csak” egy kis kikapcsolódáshoz.

Foto: Sport az Esélyért Egyesület

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.