Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Civil Önkéntes fiatalok napja
2011. március 29., kedd 11:25

Önkéntes fiatalok napja

Írta:  Schöngrundtner Tamás

A Braun & Partners a vállalati szektorban végzett felmérése alapján kijelentette, hogy Közép-Kelet-Európában nem bevett szokás az önkéntesség. Míg a versenyszférában valóban komoly elmaradásaink vannak, az ifjúsági területen számos példát találhatunk régóta működő kezdeményezésekre. Ilyen a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) Közöd! programja is.

Az önkéntesség európai éve kétségtelenül felpezsdítette a hazai önkéntes életet, amelyre a soros elnökség generálta médiafigyelem is pozitív hatással van. Megszámolni sem tudjuk, hány új kezdeményezés látott - és lát majd - napvilágot az idén; és őszintén reméljük, hogy a lelkesedés nem múlik el a tematikus évvel együtt decemberben.

A Közöd! program legtöbb fiatalt elérő eleme, a Közöd! Önkéntes Fiatalok Napja évekkel ezelőtt gyökeret eresztett, és április 16-án már a hatodik alkalommal mozdulnak meg az aktív ifjak országszerte.  Akadnak olyan “veterán” szervezetek és csoportok, akik 2006 óta minden évben csatlakoztak a kezdeményezéshez, mint például a tatabányai Érted Alapítvány, a kamuti cserkészcsapat vagy a kaposmérői Hangya-Banda Ifjúsági Egyesület.

A Global Youth Service Day az Egyesület Államokból nőtte ki magát nemzetközi akcióvá. Az első évben, 1988-ban még csak az Államok területén zajlottak az önkéntes programok a Youth Service America (YSA) irányításával, míg tavaly már világszerte több millió fiatal csatlakozott a helyi szervezésű megmozdulásokhoz.civil_onkentesfiataloknapja

A Közöd! Önkéntes Fiatalok Napját Magyarországon koordináló DIA mögött öt sikeres év áll. A tapasztalatokat az idén már nemcsak a határainkon belül kamatoztatják: összesen harminc európai ország programját fogja össze a szervezet. A YSA regionális partnereként felkutatja és támogatja azokat a civil közösségeket, amelyek az egyes országokban megszervezhetik az Önkéntes Fiatalok Napját, és velük együttműködve dolgozik az önkéntesség és az aktív állampolgári részvétel népszerűsítésén.

Magyarországon minden eddiginél nagyobb érdeklődést várnak az alapítvány munkatársai. Elsőként azok a szervezetek és csoportok kaptak hozzáférést a 2011-es regisztrációs felülethez, akik a korábbi években már kapcsolatba kerültek a programmal. Az előregisztrációs időszak végéig hatvan csoport több, mint hétezer fiatalja jelezte: ők biztosan tesznek valamit  április 16-án a környezetükért, közösségükért. A már most ismert programok alapján az idén is népszerű tevékenység a szemétszedés és a virágültetés, de lesz, ahol biciklitárolót vagy kemencét építenek, játszóházat nyitnak, kiállítást, versenyeket szerveznek. Több csoport is emberközpontú projektek megvalósítása mellett döntött: a fiatalok fogyatékkal élőket, időseket és kórházban fekvő betegeket látogatnak majd meg. Február 23. óta már mindenki számára elérhető a jelentkezési lap a www.kozod.hu oldalon, így a jelenlegi létszám még koránt sem teljes.

A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány munkája azonban nemcsak a Közöd! Önkéntes Fiatalok Napja révén reflektál az önkéntesség európai évére. Többéves múltra nyúlik vissza a szervezet pályázati programja, mellyel az ország legkülönbözőbb pontjain megvalósuló önkéntes projekteket segíti. Az idén támogatott ötvennégy, fiatalok alkotta csoport a tavaszi hónapokban válthatja valóra a helyi közösségeket építő terveit. A nyertes pályázatok között környezetvédelmi témájút éppúgy találunk, mint társadalmi problémákat megjelenítő filmklubot; a Pap községben megvalósuló Demokratikus Ifjúsági Erdei Parlament vagy a tatabányai TASLI csoport fogyatékkal élőket megmozgató lovas programja már egészen más készségeket igényel, mint a minden évben népszerű parkosítás.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.