Back Ön itt van: Rovatok Rovatok Civil Családban marad
2010. szeptember 23., csütörtök 01:00

Családban marad

Írta:  V.N.

Becslések alapján az élete során minden ötödik nő kerül fizikailag-szexuálisan bántalmazó párkapcsolatba és hetente egy nő meghal Magyarországon családon belüli erőszak következtében. De vajon mennyi lehet a férfi sértett?

A NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület információi alapján hazánkban évente körülbelül négyszázezer nőt ér fizikai erőszak a partnere részéről. Nemzetközi statisztikák szerint pedig a párkapcsolati erőszak áldozatainak kilencven-kilencvenöt százaléka a nő, a többi férfi.

„A témában valójában sokkal kevesebb van, mint gondolná” - mondta Balogh Lídia, a MONA (Magyarországi Női Alapítvány) programvezetője a férfiakat ért családon, párkapcsolaton belüli erőszak témájával kapcsolatban. Az alapítvány munkatársa alá is támasztotta kijelentését, hiszen az ezzel foglalkozó adatok szerint az érintett férfiak túlnyomó többsége két csoportba tartozik. Az egyik csoportot azok a férfiak alkotják, akik valójában elsődleges agresszorok egy párkapcsolatban, és miután a feleségüket/partnerüket már hosszabb ideje bántalmazzák, a nő önvédelemből - leginkább a védekezés közben - sebesíti meg őket. A másik csoportba tartozó férfiak valójában kisfiúk, azaz a gyermekbántalmazás fiú áldozatai. Azután szerepelhetnek még ezekben a statisztikákban idős férfiak, akiket felnőtt gyermekük bántalmaz, valamint előfordulhat partnerbántalmazás a meleg férfiak párkapcsolataiban is. A legritkábban fordul elő az, hogy egy nő - elsődleges agresszorként - bántalmazza a férfi partnerét – fejtette ki Balogh Lídia.

Mindegyik társadalmi csoportot érinti ez a probléma, különbség csak a láthatóságban van – mondták a NANE Egyesületnél.

A MONA munkatársa megerősítette, hogy néha előfordulhat, hogy nő bántalmaz férfit, hallottak is már ilyen esetekről. Ezt támasztja alá a Rendészeti Szemlében tavaly decemberben megjelent cikk is, melyben Oláh László, a BRFK bűnmegelőzési osztályvezetője elmondta, hogy legtöbbször a nők a sértettek és nagyon kevésre teszi azon esetek számát, amelyekben valóban a férfi volt a párkapcsolati erőszak sértettje (nem szabad összekeverni azokkal a gyakoribb esetekkel, amikor a nő sértettből vált elkövetővé).

Az alapítvány munkatársa hozzátette, hogy a téves az az elterjedt vélekedés, hogy a férfiak inkább fizikailag bántalmazzák a feleségüket/partnerüket, a nők pedig pszichésen. „Tényleg el tudunk-e képzelni olyan párkapcsolatot, amelyben a férfi üti-veri a nőt, de közben pszichésen jól bánik vele?” - vetette föl Balogh Lídia. A párkapcsolati erőszak - a NANE kiadványa alapján - lehet testi, lelki, szóbeli, gazdasági/szociális és szexuális.

„Volt már férfi hívónk a segélyvonalon” - mondta a NANE munkatársa. Arra a kérdésre, hogy „miért marad rejtve a férfiakat ért bántalmazás?” az egyesületnél kifejtették, hogy az okok általában ugyanazok, mint a nők esetében: az áldozat szégyelli magát, és önmagát hibáztatja (lassan elfogadja az őt hibáztatók nézőpontját). Felhívták azonban a figyelmet arra, hogy a férfiak és nők áldozattá válásában markáns különbségek figyelhetők meg. A férfiakat kevésbé lehet elszigetelni, enyhébb sérüléseket szenvednek, hamarabb kilépnek a bántalmazó kapcsolatból, és gazdaságilag több forrással rendelkeznek.

Megemlítették továbbá, hogy a férfiak bántalmazásának okai egyediek, ellenben a nők bántalmazásának okai a patriarchális értékrendben gyökereznek, és egyéni szintű megnyilvánulásai a nők alacsonyabb státuszának, és a patriarchális hatalmi viszonyok fenntartása iránti igénynek.

Ezt erősítette meg a MONA is, hiszen álláspontjuk szerint a nők elleni erőszak a társadalmi berendezkedésünk alapvető jellemzője. A férfiak ellen a nők által elkövetett erőszak pedig alkalmi. A nők elleni, családon/partnerkapcsolaton belüli erőszak annak a megnyilvánulási formája, hogy a nők és a férfiak között az emberi jogok érvényesülése terén egyenlőtlenségek mutatkoznak.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.