Back Ön itt van: Rólunk Rólunk máshol Transhumana: a médiaprojekt elkezdődött

Transhumana: a médiaprojekt elkezdődött

Írta:  Rusz Péter

sz13042482Képzésen és tapasztalatcserén alapuló programon vehettünk részt mi, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem újságíró szakos diákjai a magyarországi Humana Egyesület szervezésében. A program célja a tolerancia és szolidaritás képességének fokozása, ugyanakkor a részt vevő fiatalok a tréningen tanultak segítségével növelhessék álláskeresési esélyeiket a munkaerőpiacon, használható szaktudást szerezzenek médiáról, az emberi jogokról és a civil szféráról. A projekt első állomásán a Kós Károly tervei alapján készült sztánai Riszeg Ház vendégszeretetének örvendhettünk.

A Transhumana elnevezésű projekt az Európai Unió Fiatalok Lendületben Program keretében valósul meg. Első, bevonó táborában Kertész Anna, a Humana emberi jogi magazin alapítója és a Tilos rádió szerkesztője, valamint Horváth Gabriella, az Amnesty International Magyarország munkatársa avatott be minket az emberijog-védelem és az újságírás gyakorlatába.

A képzés ideje alatt a médiamunka elméleti hátterét, de főként a gyakorlatban használható szaktudást ismertették. A műhelyfoglalkozáson olyan kommunikációs gyakorlatokat sajátíthattunk el, amelyek éppúgy közelebb vittek a felelősségteljes újságíráshoz, mint az empátiás készségeink fejlesztéséhez. Mindannyian kipróbálhattuk magunkat riporterként és interjúalanyként, a mikrofon másik oldalán. A trénereink által bepillantást nyertünk a civil érdekérvényesítés, a média működésének világába. Közösen gondolkodhattunk izgalmas társadalmi kérdésekről, az újságíró feladatairól, állampolgári és kisebbségi jogainkról. A mentorok előítéleteink olyan működési mechanizmusaira világítottak rá, amelyekről a legtöbbünknek addig tudomása sem volt.

Mi a különbség a román, az erdélyi magyar és a magyarországi sajtó között? Hogyan találjunk támogatást induló folyóiratunkhoz? Mikortól számít sértőnek egy vélemény és mi az, ami még belefér? Hogyan faggassunk kormánytagokat? A csoportos munkák alkalmával minden résztvevő választ kapott az őt foglalkoztató kérdésekre, és hasznos tapasztalatokkal gazdagodhattunk.

Az esti tábortüzek hangulata, a filmvetítések, de leginkább a Szabó Zsolt tanár úr juhtúrós puliszkája emlékezetes élményt nyújtottak kialakuló csapatunknak. A szervezők különös hangsúlyt fektettek a csapatépítésre, ugyanis a Transhumana projekt koprodukciós vállalkozás: a terv az, hogy az elkészült szöveges és audiovizuális anyagokat a háromhavonta, 2000 példányban megjelenő közös Humana magazinban publikáljuk, amelyet ezúttal Erdélyben is terjeszteni fognak.

 

Eredeti megjelenés a Szabadság folyóiratban.

foto: Gabi

Tovább a kategóriában: « Sztánáról indult a Transhumana

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.