Nyomtatás
2011. július 03., vasárnap 09:51

A civilek és az emberi jogok

A Volt Fesztivál harmadik napján Sárosi Szabolcs vált egy napra a Humana tudósítójává. Feladata az volt, hogy a Civil Szigeten látogasson el néhány civil szervezethez, és beszélgessen velük tevékenységükről, illetve az emberei jogokról. Az alábbiakban Szabi írását olvashatjátok.

hirek_voltAz Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 30 cikke összeírja az alapvető emberi jogokat, többek között a menedékjogot, a szociális biztonsághoz való jogot, a tanuláshoz való jogot és a gondolat szabadságához való jogot. Bár ezek mindenkit megilletnek, van, amikor nem olyan egyértelműen valósulnak meg. Ezeknek a megvédése mindenkinek kötelessége, és ennek tesznek eleget a civil szervezetek.

Ha az ember alatt megindul a talaj, nehezen talál kapaszkodót, végül úgy találja, hogy nincs semmije. Mondhatnánk azt is: „sérült a szociális biztonsághoz való joga”. Ekkor nyújt segítő kezet az ezeréves hagyományra visszatekintő Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Kezdetektől fogva elvük a hit védelme és a szegények istápolása. Ennek az első fele a keresztes hadjáratok idején még tényleges harc volt, de ez manapság már inkább a Bibliában is írt szegények védelmévé alakult át, világosított fel a szervezet alelnöke. 22 éve tevékenykedik aktívan a szervezet hazánkban mára már 960 alkalmazottal, s ezalatt mindig nyitva állt a rászorulók előtt. Az önkénteseiket (lehet, hogy nem a kezdetektől fogva) az a cél vezérli, hogy minden rászorulónak jobbá tegyék az életét.

De a világban nem csak az elesett emberek vannak jelen, hanem különböző gondolkodású átlagosnak mondott emberek is. Az Új Akropolisz szervezete főként velük foglalkozik. Kiadványaikkal, előadásaikkal, beszélgetéseikkel az embereket közelebb hozzák a filozófiához, segítenek akár a megértésben vagy az alkalmazásukban, vagy csak gondolkodásra késztetnek. Gondolatunk szabadsága talán a sátrukban való kérdőívek alapján kibontakozó beszélgetésekben valósul meg.

A nukleáris energiáról nem mindenkinek az emberi jogok jutnak eszébe. Nem véletlenül. De talán jó példa arra, hogy sok mással is foglalkozhatunk, mint civilek. A szervezet, ami ebben a témában képviselte magát a fesztiválon a Fiatalok a Nukleáris Energiáért névre hallgat. Ez a főként egyetemistákból álló szervezet a nukleáris energia népszerűsítését tűzte zászlajára és szakmailag felkészülten teszik a dolgukat. Megfordul köztük fizikus, többféle mérnök, de ha szerencsénk van egy a Paksi Atomerőműben dolgozóval is beszélhetünk.

Egy Volt Fesztiválon eltöltött délelőttön minden oldalról felfrissíthetjük, megújíthatjuk tudásunkat, hasznos eszményekkel bővíthetjük magunkat.

Kapcsolódó elemek