Back Ön itt van: Programok Komplex képzés Terepre fel! képzés - Slam beszámoló
2012. augusztus 28., kedd 07:12

Terepre fel! képzés - Slam beszámoló

DSC 4562Augusztusban az Ördögkatlan fesztivál idejére hirdettük meg Terepre fel! címmel emberi jogi, újságírói képzésünket, ahol a jelentkezők egy napos elméleti áttekintés után 3-4 fős csoportokba rendeződve fedezték fel a környező településeket. Megadott ismérvek mentén kellett felmérniük, hogy az adott településen hogyan élnek a helyiek, milyen fontos problémákkal kűzdenek, milyen a jövőképük és előre leszervezett interjúkon kaptak betekintést a városvezetés vagy éppen a helyi szociális szféra dolgozóinak munkájába. Eredményes és izgalmas beszámolók születtek az utolsó napon, amit szépen lassan minden csapat egyenként igyekszik feldolgozni és formába önteni. Az első Palkonyáról szól, a slampoetry középpontjában pedig a nem létező kocsma, ugyanis a helyiek szerint már nincs is szükség rá. Vagyis adott egy település rendezett házsorral, pincékkel, kertekkel, vadregényes tájjal, de nincs kocsmája, amit az ittélők fórumként használhatnának. Szociodráma megtörtént interjúk alapján.

 

Palkonya alkonya - modern szociodráma

Helyszín: a nem létező kocsma padja.

Szereplők:

  • ·Rába István, iskolaigazgató
  • ·Icuka, boltos néni és csörögefánk eladó
  • ·Katalin, aki a plébánia mellett lakik
  • ·Feri, Palkó, munkások

 

Angyalok éneke – kórus

Palkonya alkonya
kocsmájának nincsen ajtaja,
se fala, se ablaka
de van neki egy iskola

nincsen benne cigány,
mert kiűzte a sváb
nagy a gyerekhiány
itt folyik a dráv'

 

1.szín

A kocsma lepusztult, megfogta az élet vasfoga. Benne padocska, rajta borocska.

Belép Rába István, az iskola igazgatója, kezében gyűrött kalapja, és időmutatója, azaz az óra. Meglátja jó ismerősét, Katalint, a lelkész segítőjét, egykori tüzes és lágyszívű szeretőjét.

Katalin felsóhajt:

- Hová tünedeztek innen a fiatalok? – (maga elé révedve)

(odalép hozzá az igazgató, megérinti a vállát):

- Ugyan kedves Katalin, ne keseregjen, hogy a sok fiatal ne verekedjen, iskolabuszunk Zamárdiba fordult, mert titkárunk már nagyon sokat koldult, az unió pedig nem mordult és egy újabb játszótér helyett végre értelmes célt keresett így a gyerekek Balaton mellett élvezhetik a meleget. A nagyobbak, kik unják e mókát, keddi kézműves foglalkozáson csinálnak parókát, nem isznak és drogoznak, helyette a gimis felvételire magolnak.

- Ugyan, minek a továbbtanulás, ez a sok felesleges tudás, hogyha nem lehet elhelyezkedni, csak a szőlőben kacsot kötözni?

- De hiszen okosak ők, és talpra esettek, már ovitól tanulják a németet, vagy ha az nem fekszik nekik, ott a plusz matek vagy magyar, szorgalmasak, tudja a remény nem hal meg hamar...

- De hát nincs mit csinálniuk, suli után, hogy töltik az idejüket? Otthon ülnek és a tv-re merednek! Nincs is nekik már példa, a szüleik is sok individualista béna. Hogy hova vezet a falunak a sorsa? Ez lesz a következő könyvem sava-borsa.

- Noha nehéz helyzetben van ez a kistérség, mégis egy talpra esett népség, hiszen itt van Pécs és Villány, ahol van némi szakképzett munkaerőhiány, és akik most elmennek, jobb életet remélnek, visszatérnek hamar, mert hívja őket a mindig szorgos családi kamar.(a)

Belép Feri és Palkó, arcukon barkó. Utolsó gondolatfoszlányt elkapják s megragadják:

- István, maga az íróasztal mögül mindennek könnyen örül, és mi lesz azzal, aki a földön fut és munkához nem jut, pedig van benne erő és gógyi, régen nem ez volt a módi... a svábok házát rendbe raktuk, akkor még a németet is születéstől tudtuk, most meg sok az erdélyi és magyar, kiket a vakolat omlás sem zavar, nekik már a kocsmára sincsen igény, a kisboltba megy még ki legény, megissza otthon egyedül, a többiekre már rá sem hegedül. Itt jön a barátnőm, az egyetlen jó példa, ki dajkált engem mikor még kicsi voltam s béna, ő látja milyen élhetetlen és kihalt ez a falu, nincsen innen kiút se kiskapu.

- Nem addig e, sok élhetetlen léha, hát jár itt egy-két turista is néha, van itt lehetőség csak haladni kell a korral, el kell őket látni mindenféle jóval.

- jönnek, jönnek, de nekik csak a pincék bora jó, meg a jól felszerelt luxus fogadó, hol van ebből a falunak pénze, s mikor ihatott egy jót Palkonya népe?

(Icu néni tölt mindenkinek, majd magasra emeli poharát)

- Kedveskéim okosnak kell lenni, a piaci réseket sasszemmel kifigyelni, de annyit addig is mindenki megtehet, hogy nemz gyorsan egy gyermeket és megtanítja sütni fánkot, csörögét, így hozva meg a falu s magyar nemzet örömét. Egészségünkre! (megisszák italuk, ki a színről)

 

angyal kórus:

ha nem érzed át
nem a te hibád
de ne okozz további galibát
nézd inkább milyen sokszínű térség
és tevékeny délvidéki népség
kiknek a közösség az egyetlen menedék
s hogy ne legyenek örökké remeték
egy jó lehetőség lehet a Katlan
ahol rajtuk kívül mindenki ott van.

S ha az egyénen keresztül felcsillan a remény,
hogy ne legyen az élet továbbra is kemény
összefogással lehet elérni a célt,
s megszólítani a másik félt.

(függöny le, taps)

 

 

foto: Lépold Zsanett

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.