Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Sajtóközlemények A kordonbontás üzenete: ne az embereket takarítsák el, hanem a problémáikat!
2013. január 30., szerda 11:36

A kordonbontás üzenete: ne az embereket takarítsák el, hanem a problémáikat!

kordonbontas"Tegnap éjjel több aluljáróban (Blaha Lujza tér, Astoria, Ferenciek tere) elbontottuk a hatóságok által cinikus módon, átlátszó ürüggyel elhelyezett kordonokat, és visszavittük azokat a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Alföldi utcai épületéhez és a Városházához." - áll a Humanához eljuttatott sajtóközleményben.

"Ezzel azt üzenjük a városvezetésnek és a hatóságoknak, hogy ne nézzenek minket hülyének. Ne rakjanak ki nyíltan hazug „munkaterület" feliratokat oda, ahol semmiféle munka nem folyik, miközben mindenki számára egyértelmű: ezek a kordonok csak arra valók, hogy az Alkotmánybíróság döntését megkerülve kiszorítsák onnan a fedél nélkül élőket.

Félreértés ne essék: nem azt szeretnénk, hogy emberek az aluljárókban éljenek. Ellenkezőleg: azt akarjuk, hogy mindenkinek legyen emberhez méltó otthona. Ehhez azonban nem kerítésekre, kordonokra és állandó ellenőrzésre van szükség, hanem valódi megoldásokra: kiterjedt szociális bérlakás-hálózatra és tisztességes lakásfenntartási támogatásra.

Magyarország egyre inkább egy kordonország, rendőrország, biztonságiőr-ország, közterületfelügyelő-ország, kontrollország képét ölti magára, ahol nap mint nap többen ellenőriznek, kényszerítenek, igazoltatnak, motoznak, büntetnek másokat, és mindenkinek egyre több megúsznivalója van. A szegénység növekszik, a gazdagok és szegények közti szakadék mélyül, mindenkit elhagy a biztonságérzet. És ezt nem lehet még több kordonnal, még több őrrel, még több igazoltatással megoldani, akármennyire is próbálják, sőt a helyzet ettől csak rosszabb lesz, és nem csak a szegényeknek, hanem mindenkinek.

Egy olyan országban, ahol a hatalmi önkénynek a jogállam nem szab határt, ahol még egy félig kormánypárti alkotmánybíróság és egy teljesen kormánypárti alkotmány is bármikor kikerülhető, ott lassan senkinek nem lesz joga. Aki ma örül annak, hogy nem kell hajléktalan embereket látni, hiszen „megoldották", az holnap maga lehet áldozata ennek az önkényeskedésnek.

2013. január 30.

állampolgárok egy csoportja"

 

foto: www.minimumplusz.hu

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.