Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Sajtóközlemények Nem szabálysértők, de hajléktalanok – komplex program kell a gondok enyhítésére
2012. november 22., csütörtök 10:11

Nem szabálysértők, de hajléktalanok – komplex program kell a gondok enyhítésére

A Habitat for Humanity Magyarország üdvözli az Alkotmánybíróság határozatát, amely megszünteti a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatának szabálysértési szankcionálását. A szervezet különösen előremutatónak tartja, hogy az AB indoklása szerint a hajléktalanság szociális probléma, amit az államnak a szociális igazgatás eszközeivel kell kezelnie. A Habitat szakemberei azt remélik, hogy a döntés lehetőséget ad a hajléktalanságot megelőző és abból kivezető komplex programok indítására.

A Habitat for Humanity Magyarország 2012 nyarán kiadott éves jelentése több strukturális problémára is rámutatott, amelyek Magyarországon tömegek lakhatását veszélyeztetik, s egy idő után lakásvesztéshez, hajléktalansághoz vezethetnek. Több százezer háztartás küzd közműtartozásokkal, az önkormányzati bérlőknek 30-40%-a tartozik lakbérrel. A közműtartozásosoknál alacsonyabb, de jelentős a 90 napon túli jelzáloghitel-tartozással rendelkező háztartások száma is. A lakhatási és egyéb támogatások nem garantálják kellően a lakhatás biztonságát, és nem biztosítják a hajléktalanságból való kikerülés reális esélyét, az adósságkezelés rendszere szisztematikusan nem ér el rászoruló háztartásokat. Óvatos becslések szerint körülbelül 300 ezer háztartás élethelyzete tenné indokolttá, hogy szociális bérlakásban éljen, miközben az önkormányzatok mindössze 120 ezer, sokszor nagyon rossz állapotú lakást üzemeltetnek bérlakásként.

A Habitat for Humanity Magyarország úgy véli: az AB döntés lehetőséget ad arra, hogy a lakhatási és szociálpolitika a komplex megoldások irányába mozduljon el. Lehetőséget ad a hajléktalanságból való kivezetést célzó több komponensű programok indítására, a hajléktalan emberek önálló lakhatását segítő támogatások biztosítására. Emellett fontos a hajléktalanság megelőzését szolgáló eszköztár bővítése is.

A hajléktalanság megelőzését szolgálja többek között a Habitat for Humanity Magyarország és a Városkutatás Kft. Szociális Lakásügynökség koncepciója, amely a már meglévő lakásállomány hasznosításával bővíti a szociális bérlakások számát. A rendszer garanciát nyújtana a bérbeadónak a bérleti díj beszedésére, a lakás minőségének megőrzésére. A bérlőknek biztosítaná a lakásbérlet átláthatóságát és lakbértámogatást adna. A Habitat for Humanity Magyarország és a Városkutatás Kft. idén nyáron támogatást kapott az Open Society Institute-tól a Szociális Lakásügynökség modellprogram kidolgozására. A projekt során felmérik a jelenlegi szociális bérlakáshelyzetet, javaslatot dolgoznak ki egy hatékonyabb működési modellre.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.