Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Sajtóközlemények Szabad út az első budapesti börtönszállónak
2012. szeptember 14., péntek 18:01

Szabad út az első budapesti börtönszállónak

varosmindenkie2012. szeptember 13-án tárgyalta a Fővárosi közgyűlés azt az előterjesztést, amely körzeti megbízott (KMB) irodákat létesítene a IX. kerületi Aszódi utcában és a IV. kerületi Váci úton található éjjeli menedékhelyeken. Az előterjesztés állandó rendőri felügyelet mellett előállító helyiségeket, azaz fogdákat hozna létre az érintett intézményekben. A tervezet ellen A Város Mindenkié csoport korábban is tiltakozott, és ezen a héten ismét levélben fordultunk a fővárosi képviselőkhöz. A közgyűlésen a csoport képviseletében Takács Attila szólalt fel, hogy a hajléktalan emberek nevében tiltakozzon a börtönszálló kialakítása ellen.

A tegnap tárgyalt napirend körül komoly vita alakult ki a közgyűlésben. Somfai Ágnes (LMP) kifejtette, hogy nem tartja jó ötletnek az ilyen jellegű együttműködést a városvezetés és a Belügyminisztérium között, mert szerinte mindenki jobban jár, ha a rendőrség a bűnüldözéssel foglalkozik, és nem képzi át magát szociális munkássá. Tarlós István főpolgármester erre úgy reagált, hogy nem érti a felháborodott tiltakozást: ha nem lenne félnivalójuk az ott lakóknak, akkor nem elleneznék a rendőri jelenlétet. Mint jelezte, az ilyen reakció még inkább megerősíti azt a véleményét, hogy szükség van erre az intézkedésre. Élesen bírálta A Város Mindenkiét is, amely szerinte értelmetlenül lázítja a szegény és tudatlan hajléktalan embereket az önkormányzatok ellen. Megjegyezte, hogy ő kimondottan örülne, ha a szomszédságában egy rendőrőrs lenne.

 

Korábbi nyilatkozataihoz hasonlóan a főpolgármester újra megerősítette azt a téves elképzelését, miszerint a hajléktalan emberek bűnözők. Sajnálattal vettük tudomásul, hogy Tarlós István a hajléktalanság megoldását nem a szociális és lakáspolitikai, hanem a teljesen elhibázott és embertelen rendészeti megközelítésben látja. Ezen kívül, ahogyan azt egyik képviselőtársa is kifejtette, egyáltalán nem ugyanazt jelenti a rendőri jelenlét valakinek a szomszédjában, mint az ember saját otthonában (az éjjeli menedékhely ugyanis az ott élők otthona – még ha remélhetőleg csak átmenetileg is). Végül, A Város Mindenkié szerint nincsen arra szükség, hogy bárkit is „uszítsunk" a főpolgármester és más szegényellenes Fideszes politikusok ellen, mivel a jogszerűtlen kunyhóbontásokkal, az értelmetlen, kriminalizáló intézkedésekkel és a tömeges kilakoltatásokkal ők maguk is sikeresen haragítják saját magukra társadalmunk legszegényebb és legkiszolgáltatottabb tagjait.

 

A közgyűlési szavazás végkifejlete sajnos nem okozott meglepetést. 21 igen, 2 nem, és 7 tartózkodás mellett az előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés elfogadta (az LMP nemmel szavazott, az MSZP frakció viszont a határozott „nem" helyett csak tartózkodott). Ezzel a döntéssel tovább folytatódik az immár két éve folyó hajléktalan-ellenes politika, és Budapesten hivatalosan is létrejöhetnek az első börtönszállók. A Város Mindenkié folytatja a küzdelmet azért, hogy az értelmetlen büntetés és zaklatás helyett a józan ész és a társadalmi igazságosság politikája érvényesüljön Budapesten is, és aktivistáinknak a közgyűlésbe már csak az átfogó és felelős fővárosi lakáspolitika részleteinek szakértő megvitatása végett kelljen ellátogatnunk.

 

foto:avm.hu

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.