Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Sajtóközlemények Rossz tűzoltó az, aki a tüzet eloltja, de a parazsat otthagyja
2012. február 13., hétfő 12:29

Rossz tűzoltó az, aki a tüzet eloltja, de a parazsat otthagyja

A hideg, és főleg a kegyetlen mínusz 15-20 fokos időjárás nagyon megnehezíti azoknak a hajléktalan embereknek a sorsát, akik – legtöbbször teljesen érthető okokból – általában nem mennek be hajléktalanellátó intézménybe.

Nekik is kötelességünk segíteni, hiszen ők is emberek, akiknek a legnagyobb problémája az, hogy szegények és nincs hol lakniuk. Mindenki tud segíteni: odafigyeléssel, emberi szavakkal, meleg itallal, hálózsákkal, vagy azzal, ha meleg helyre juttat egy fedél nélkül élő embert. Minden évben sokak életét menti meg egy-egy lelkiismeretes állampolgár: ha valaki úgy látja, hogy a hajléktalan ember azonnali egészségügyi ellátásra szorul, az Országos Mentőszolgálatot kell hívni (telefon: 104/112), ha pedig elhelyezésre, meleg holmira vagy információra van szüksége, akkor a területileg illetékes, éjjel nappal hívható diszpécserszolgálatot kell keresni.

Sajnos úgy tűnik, hogy az ország sorsáért felelős döntéshozók 22 év után is szinte csak akkor cselekszenek, amikor már krízishelyzet van. Noha ezen a télen közel 400 új férőhelyet nyitottak meg a fővárosi hajléktalanellátásban, ez mégsem elég: minden hajléktalanellátó intézmény 100% felett működik, a MÁV pályaudvarait, és a Volán egyik várótermét is meg kellett nyitni, a nappali melegedőket éjszakai szállássá alakították és fűtött sátrakat kellett felállítani. Azonban így sincs mindenki számára hely. Mi lesz azzal a több ezer hajléktalan emberrel, akik a krízis-intézkedések után újra az utcán kénytelenek élni? Mikor eljön a tavasz, ők ismét üldözötté válnak, hiszen az új szabálysértési törvény az életvitelszerű közterületen tartózkodást 150 ezer forinttal vagy elzárással sújtja.

A kormányzat kapkodása az elmúlt évtizedek tétlenségének és felelőtlenségének bizonyítéka. Az elmúlt néhány hétben a szociális ellátók hihetetlen erőfeszítései és a politikusok látványos PR-megmozdulásai ellenére 2010 óta sem történt lényegi változás a hajléktalanság megelőzése és felszámolása érdekében. Sőt, a jelenlegi kormány sok szempontból tovább rontotta a hajléktalan emberek helyzetét. Miközben a miniszterelnök és tanácsadói arra biztatják az ország lakóit, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy senki se fagyjon meg, a kormányzat nagyban megnehezítette a téli hajléktalan-ellátás beindulását: a finanszírozás előkészítetlen átalakítása miatt az állami támogatás jelentős késéssel érkezett meg az ellátókhoz, és emiatt sok életmentő téli szolgáltatás késve vagy egyáltalán nem indult el. A téli krízisidőszak előtt a hajléktalan-ellátó szervezetek így fogalmaztak: „a hajléktalanellátás 1990 óta kiépült rendszere, s maguk a hajléktalan emberek bármely eddigi évnél, bármely eddigi, a szociális ügyekért felelős minisztérium alatti időszaknál rosszabb kilátásokkal néznek a tél elé".

A miniszterelnök a napokban arra figyelmeztette a sajátépítésű kunyhóikban élő embereket, hogy „ne is próbálják túlélni a telet a kalyibáikban". Úgy tűnik, Orbán Viktor már elfelejtette, hogy több kerületi önkormányzat 2011 őszén és telén több tucat hajléktalan ember saját építésű, fűtött kunyhóját dózerolta el, és sok közösséget tavasszal ismét az emberhez méltó elhelyezés nélküli kilakoltatás fenyeget. A miniszterelnök talán arról sem tud, hogy a kunyhókban élő emberek nemcsak próbálkoznak a túléléssel, hanem – az érdemi állami és önkormányzati lakáspolitika hiányában – önerőből otthont és önálló életet teremtettek maguknak.

Magyarországon a hajléktalanság tekintetében jelenleg csupán tűzoltás folyik. Pedig rossz tűzoltó az, aki a tüzet eloltja, de a parazsat otthagyja! Csak Budapesten több, mint kétezer önkormányzati lakás áll üresen és halad az enyészet felé. Ezeknek a fenntartására minden évben több 100 millió forintot költenek az önkormányzatok anélkül, hogy hasznosítanák őket, pedig ezekben a lakásokban emberek élhetnének. Egy jól működő szociális bérlakás- és lakhatási támogatási rendszer megelőzhetné a tömeges hajléktalanságot. Arra kérjük az ország felelős vezetőit, hogy fenyegetőzés, kapkodás és látszatintézkedések helyett dolgozzanak ki felelős lakás- és társadalompolitikát és tegyék végérvényesen okafogyottá azt, hogy minden télen emberek tömegeit kell megmenteni a fagyhaláltól.

 

– A Város Mindenkié álláspontja a kormány „hajléktalanmentő” politikájáról –

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.