Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Sajtóközlemények Szíria: A Homsz elleni brutális támadást azonnal fel kell függeszteni
2012. február 08., szerda 22:30

Szíria: A Homsz elleni brutális támadást azonnal fel kell függeszteni

 

Oroszországnak és azon országoknak, akiknek befolyása van Szíriában, azonnal fel kell lépniük, hogy a Homsz városa ellen indított bombázásokat befejezzék, nyilatkozta ma az Amnesty International.

Több mint 200 áldozata van a Homsz ellen múlt pénteken indított offenzívának, többségük fegyvertelen civil, akik halálát aknatámadás vagy mesterlövészek által leadott lövések okozták.

Miközben tegnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Damaszkuszban találkozott Bassár el-Aszad elnökkel, a szíriai biztonsági erők hajthatatlanul folytatták Homsz bombázását, amely azóta még intenzívebbé is vált. Az Amnesty International felszólította Oroszországot, hogy tegye egyértelművé Szíria kormánya számára, mind nyilvánosan, mind informálisan: a Homsz ellen indított katonai támadást azonnal fel kell függeszteni.

A szervezet felszólítja az Arab Ligát is, hogy ne hagyjon fel diplomáciai erőfeszítéseivel.

„Homszban a helyzet kritikus, és hamarosan jelentős humanitárius válsággá fokozódhat. Oroszország megakadályozta a nemzetközi törekvéseket, hogy megállítsák a tömeges emberi jogi jogsértéseket az országban. Állításuk szerint jobb tervük van a krízishelyzet megoldására”, nyilatkozta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

„Oroszországnak és azon országoknak, akiknek befolyása van Szíriában, minden lehetséges eszközzel fel kell lépniük annak érdekében, hogy visszafogják a szír hadsereg tevékenységét Homszban, és hogy biztosítsák: a hadsereg nem veti be nehéztüzérségét a város lakóövezeteiben”, tette hozzá.

„Szíria kormánya azt a látszatot kelti, mintha a szombati Biztonsági Tanácsban kialakult vétóhelyzet egyenesen zöld utat adna arra, hogy a homszi ellenállást ezután minden eszközzel leverjék – Oroszország tegye nyilvánvalóvá, hogy nem ez a helyzet.”

Péntek óta Homsz lakóövezeteiben – többek között al-Khaldieh, Bab ‘Amr, Bab al-Seba’ és al-Insha’aat kerületekben – rendszeressé váltak az aknatámadások, valamint a heves tűzpárbajok a kormányerők és az ellenzéki fegyveresek között.

A szír hadsereg néhány övezetben tankokat is bevetett. A városban cirkáló felfegyverzett alakulatok a jelentések szerint Kalasnyikovokat és RPG-t, azaz orosz gyártmányú kézi páncéltörő gránátvetőket használnak.

Péntek óta az Amnesty International 246 olyan megnevezett személyről értesült, akiket a jelentések szerint mind Homszban öltek meg. Közülük legalább 17 áldozat gyermek. Miközben többen felfegyverzett, a kormányerőkkel harcoló ellenállók voltak, a túlnyomó többség fegyvertelen áldozat.

Az információk szerint további több száz sebesült van. A legtöbb sérültet rögtönzött harctéri ápolásban vagy otthon végrehajtott ellátásban tudják csak részesíteni.

Homszi lakosok azt nyilatkozták az Amnesty International-nek, hogy súlyos hiány van orvosi személyzetből, felszerelésből és gyógyszerekből ahhoz, hogy megfelelően ellássák a sebesülteket. Hétfőn az egyik ilyen, mind sérült lakosokat, mind ellenálló harcosokat ellátó átmeneti kórházat is bombatámadás érte.

A Szíria Hírügynökség február 7-én azt közölte, hogy 30 férfit, katonákat és a biztonsági szolgálat embereit temették el, miután az ország különböző pontjain „terrorista csapatok” áldozatául estek – fogalmaztak.

Az Amnesty International felszólította az Arab Ligát, hogy használja ki a most hétvégén tartandó miniszteri találkozója által nyújtott lehetőséget, hogy – építve a szír kormányra és szövetségeseire nehezedő nemzetközi nyomásra – folytassa erőfeszítéseit a helyzet rendezése érdekében.

„Az Arab Ligát megdöbbentette az ENSZ Biztonsági Tanácsának szombati ülése, de úgy hisszük, mindenképp folytatniuk kell tevékenységüket annak érdekében, hogy az országban folyó atrocitásoknak véget vethessenek”, nyilatkozta Salil Shetty.

„Az első lépés az Arab Liga számára, hogy kijelenti: nem engedi, hogy a nemzetközi nyomás gyengüljön. Ezek után vissza kell venni New York napirendjére az ügyet, akár a Biztonsági Tanács, akár a Közgyűlés keretében”, tette hozzá.

A szíriai tömegtüntetések 2011 márciusi kezdete óta az Amnesty International 5400 olyan, nevesített személyről szerzett tudomást, akiket a tüntetésekkel kapcsolatosan gyilkoltak meg.

Az Amnesty International arra a következtetésre jutott – az ENSZ Független Nemzetközi Vizsgálóbizottságának novemberi vizsgálatával egyetértésben –, hogy Szíriában emberiesség elleni bűntettek vannak folyamatban, s ezért felszólít a helyzetnek a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészének hatáskörébe utalására, az országba irányuló fegyverszállítmányok embargójára, valamint Bassár el-Aszad és más szíriai vezetők külföldi pénzeszközeinek befagyasztására.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.