Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Sajtóközlemények Együtt a diszkrimináció visszaszorításáért
2011. december 10., szombat 10:52

Együtt a diszkrimináció visszaszorításáért

2011. december 10-én, szombaton a Fiatalok az Emberi Jogokért Alapítvány összefogásra hív mindenkit, hogy közösen érvényre juttassuk az Alapvető Emberi Jogokat, és így elejét vegyük a diszkriminációnak. Ezért az Emberi Jogok Világnapja alkalmából az alapítvány önkéntesei egy szép karácsonyi lappal ajándékozzák meg az embereket, amely mind a 30 pontját tartalmazza az Egyetemes Nyilatkozatnak egyszerűsített, közérthető formában; a kiadvány címe Összefogás az Emberi Kapcsolatokért.

 

1948. december 10-én fogadták el az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, azonban még napjainkban is kemény küzdelmet kell folytatni a diszkrimináció és az egyenlőtlenség ellen.

Az Európai Unió egészében léteznek olyan jogszabályok, amelyek mindenkinek védelmet biztosítanak a vallás vagy meggyőződés, fogyatékosság, életkor, nem vagy szexuális irányultság alapján történő munkahelyi diszkrimináció, valamint a nemi, faji vagy etnikai származás alapján történő megkülönböztetés ellen az élet minden területén.

A diszkrimináció mindezek ellenére még mindig létezik Európában. Az ezzel kapcsolatos tapasztalatok lehetnek nyilvánvalóak, mint például az olyan álláshirdetések, amelyekben kifejezetten kizárják az idősebb emberek vagy fogyatékkal élő személyek felvételét, vagy az olyan támadások, amelyek alapja rasszista vagy homofób indíték. Gyakori az olyan megkülönböztetés, amely nehezebben megfogható formát ölt, például amikor egy álláshirdetésben szükségtelen feltételeket szabnak, vagy az idősebb munkavállalókat a képzésből kizárják. Ezúton megfosztják a társadalom bizonyos tagjait a munkalehetőségtől, ami a társadalomra nézve káros hatással van, ahogy arra L. Ron Hubbard, humanitárius is felhívta a figyelmet: „Egy ember addig él túl, amíg képes másokat szolgálni. Ha megfosztjuk az embereket attól, hogy fontosnak érezzék magukat és hozzájárulhassanak ahhoz a közösséghez, amiben élnek, akkor egy beteg társadalmat hozunk létre."

Az emberi jogi kiadványhoz Budapesten a Királyi Karácsonyi Vásárban lehet szombaton hozzájutni, de a Fiatalok az Emberi Jogokért önkéntesei az ország többi városában is osztani fogják az ismeretterjesztőt, többek között Dunaújvárosban, Egerben, Székesfehérváron, Kazincbarcikán, Miskolcon, Nyíregyházán, Győrben, Szegeden, Szekszárdon, Szolnokon és Veszprémben.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.