Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Sajtóközlemények Véget ért a 8. Verzió filmfesztivál
2011. november 14., hétfő 11:12

Véget ért a 8. Verzió filmfesztivál

A vasárnap véget érő 8. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 1500 eurós Verzió-díjat a közönség szavazatai alapján Az ősz aranya – Autumn Gold (rendező: Jan Tenhaven), 2010-ben készült osztrák, német dokumentumfilm nyerte.

 

Érzékeny, derűs portré öt éltes korú atlétáról, akik az időseknek rendezett 18. világbajnokságon rajthoz állnak. A nyolcvan, kilencven, százéves sportolók számára a felkészülés egyben versenyfutás az idővel, s mégis azzal a reménnyel állnak a rajthoz, hogy jövőre javítani tudnak az eredményeiken.

A vetítésen jelen volt a film rendezője: Jan Tenhaven.

A Verzió Film Alapítvány 100 000 forintos Különdíjjal jutalmazta a legmagasabb szavazatot kapott magyar filmet: Kabarcz Zsófi Varázslatos gladiátorok (2011). A film a Baltazár Színház - mely az egyedüli hivatalos színtársulat Magyarországon, amely értelmi sérült színészekből áll –, az Aranylépés c. darabjának a születését, az alkotók életét és munkáját, valamint a választott téma során felmerülő társadalmi feszültségeket dokumenetálja.

A Nemzetközi panoráma idén is ízelítőt adott a legutóbbi évek dokumentumfilm terméséből. Friss, kreatív, rendkívül érzékeny témákat feldolgozó dokumentumfilmeket láthattunk a világ minden tájáról: szegregált roma gyerekekről, 4 éves maratoni futóról, 100 éves diszkoszvetőről, kolumbiai gerillákról, transzneműekről, drogos és hajléktalan anyákról.

Az idei Magyar panoráma központi gondolata a remény volt. A nyolc magyar dokumentumfilm a különféle helyzetek fogságában küzdő-szenvedő emberekről szóltak. Emberekről, akiknek gyakran már semmi sem maradt, csak a puszta remény - ám nincs az a hatalom, ami ezt elvehetné tőlük.

Az idei nyitófilm a Mi iskolánk – Our School, számos fesztivál-díjjal kitűntetett alkotás volt. A film kísérletet tesz annak kiderítésére, hogy meggátolható-e pénzzel a romák hátrányos iskolai megkülönböztetése.

Az idei fesztiválon a Mi iskolánk c. román film volt a leglátogatottabb.

A fesztivált idén is számos kiegészítő program és retrospektív válogatás gazdagította. Ezek közül a legjelentősebb a neves cseh filmes, Helena Třeštíková filmjeiből összeállított program; munkásságának védjegye a hosszú időszakon át tartó átalakulás nagyjátékfilmnyi időbe sűrítése Az „Ablakok a múltra: A Balkán-háború emlékei"-sorozat a jugoszláv háború traumáját vizsgálta.

Idén is volt a dokumentumfilmeket oktatási szempontból megvitató Vizuális Laboratórium. A Verzió idén is bevonta a fiatalokat a dokumentumfilmek világába, ezért ingyenes vetítéseket rendeztünk középiskolások számára.

Idén 13 film alkotóját látta vendégül a fesztivál, akiket a vetítéseket követő közönségtalálkozón kérdezhetett a közönség.

Enyedi Ildikó filmrendező ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a fesztivált:

„A gyorsan elöregedő játékfilmekkel szemben ezek a dokumentumfilmek lesznek majd az igazi hírnökei annak, hogy hogyan éltünk mi itt a Földgolyón.

Ez a fesztivál ennek a tanúságtételnek egy nagyon konkrét aspektusával foglalkozik: nem érdekli a mégoly hódolatteli utókor, hozzánk, a jelenhez szól, és konkrét, határozott cselekvésre biztat minket."

Az idei filmek bepillantást nyújtottak a gyors változások valóságába, és arra ösztökélnek bennünket, hogy vállaljunk aktívabb szerepet a folyamatok alakításában – itt és most.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.