Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Sajtóközlemények Ideje felébredni!
2011. október 09., vasárnap 19:41

Ideje felébredni!

A Transparency International nemzetközi vezetője Budapesten mutatta be a szervezet globális antikorrupciós kampányát. Ideje felébredni! címmel társadalmi kampányt indított a nemzetközi antikorrupciós szervezet. A Transparency International (TI) nemzetközi elnöke ebből az alkalomból Budapestre látogatott és felhívta a figyelmet a korrupció mindenkit érintő káros következményeire.

„Nem elég felébredni, tenni is kell a korrupció ellen!" mondta Huguette Labelle, a TI elnöke. A Transparency International azért döntött egy globális kampány elindítása mellett, mert nem elég, hogy az állampolgárok tisztában vannak azzal, hogy a korrupció általában veszélyezteti a megélhetésüket és a jövőjüket, de azt is tudatosítani kell, hogy a társadalom minden tagja a saját bőrén érzi a korrupció hatását. A kampány célja az is, hogy cselekvésre ösztönözzön mindenkit, aki nem akarja tétlenül nézni a visszaéléseket.

Földes Ádám a magyarországi szervezet vezetője elmondta, hogy ennek jegyében indították eljogsegélyszolgálatukat is: mindazok számára, akik fel szeretnének lépni a korrupció ellen, vagy annak áldozataivá váltak, a TI jogi segítséget biztosít. Azonban fontos, hogy a közérdekű bejelentők védelme törvényi szinten is megfelelően biztosítva legyen. „A mai napig nem született meg az intézményi feltétele annak, hogy a közérdekű bejelentőket az állam megvédje" – tette hozzá a szervezet vezetője.

Huguette Labelle két napos magyarországi látogatása során találkozott a Legfelsőbb Bíróság és az Alkotmánybíróság elnökével is. Mivel minden korrupció ellen fellépés eredménytelen, ha a rendszer csúcsán nem működik megfelelően az igazságszolgáltatás, ezért a megbeszéléseken ennek magyarországi feltételeit vitatták meg. Az elnök asszony felhívta a figyelmet arra, hogy a korrupció felszámolásának kulcseleme egy átláthatóan működő, a végrehajtói hatalomtól független igazságszolgáltatás, ami képes a tisztességes embereket megvédeni és a tisztességtelen magatartásokat kellően szankcionálni. „Fontos, hogy az igazságszolgáltatási reform Magyarországon ennek jegyében valósuljon meg" – mondta a nemzetközi antikorrupciós szervezet elnöke.

Az „Ideje Felébredni!" kampány csak kellő összefogással lehet sikeres, ezért a szervezet a sajtó együttműködését is kérte. A kampányhoz készült egy nemzetközi videó, és a magyarországi szervezet egy saját kisfilmet is forgatott.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.