Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Sajtóközlemények Hamarabb bezárunk…
2011. szeptember 25., vasárnap 16:20

Hamarabb bezárunk…

Mondhatnám röviden és kegyetlenül, lényegre törően: a Régi Zsinagógát szeptember 25-én vasárnap este, a kaposvári színészhallgatók Sziszüphoszt és a színházcsinálást középpontba állító előadása után bezárjuk. Így októberre tervezett programjaink elmaradnak.

Magyarázhatnám a tényekkel: tavaly, abban a bizonyos VI-os kategóriában miket is keményen sújtott a zárolás, ami végül elvonás lett. A két részletben (októberben és novemberben) megkapott éves működési támogatás 66%-a volt a megítélt összegnek, és éppen a fele az előző évinek – 2003 óta ennél mindig többre érdemesített minket a szakminisztérium éppen illetékes grémiuma.

Egyébként 2010 volt az első év, amikor az ún. alternatív vagy független színházak és intézményeik két törvényben is garantált támogatáshoz juthattak (volna).

Számoltunk, alkudoztunk, teljesítettük, amit vállaltunk, és amit a törvények számunkra előírtak. Előre menekültünk. A közönség kitartott és jelenlétével támogatott minket.

Idén júniusban újra pályáztunk, a kijelölt kuratórium júliusban meghozta döntését. A NEFMI július 22-én közzé tette honlapján az eredményeket, erről a lebonyolító NKA augusztus 11-ei keltezéssel értesítette a szervezeteket. Mi is, ahogy mások, benyújtottuk a szükséges dokumentumokat, majd vártunk. A kiírás szerint „A támogatási szerződéseket a döntés meghozatalától számított 45 napon belül" kell megkötni – ez azonban a mai napig nem történt meg, egyetlen szervezettel sem, holott a határidő, amelyet a pályáztató szabott, régen lejárt.

Tovább a teljes közleményre

Időközben az Országgyűlés június 27-én 245 igen szavazattal, 45 nem és 43 tartózkodás mellett elfogadta az előadóművészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvény módosítását, amely megszüntette a korábbi hat kategóriát, és ezzel együtt az ún. alternatív vagy független színházak garantált támogatási keretösszegét.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.