Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Sajtóközlemények Csak bábnak kellünk?
2011. június 25., szombat 15:08

Csak bábnak kellünk?

A Város Mindenkié csoport 2011. június 24-én a Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján a következő beszéd hangzott el Szigeti Adrienn, az AVM aktivistája tolmácsolásában.

A Város Mindenkié pártoktól független hajléktalan érdekvédelmi csoport. Legfontosabb feladatunk, hogy a hajléktalan emberek érdekeit és szükségleteit közvetítsük a döntéshozók felé, hogy a politikusok és szakértők ne a fejünk felett döntsenek a sorsunkról.

Örültünk, amikor egyik oszlopos tagunk, Balog Gyula tavaly bekerült a tapasztalati szakértő képzésbe és annak is, hogy utána a Nemzeti Erőforrás Minisztériumba került terepgyakorlatra. Örültünk akkor is, amikor hivatalos munkatársként felvették a minisztériumba, mert úgy éreztük, végre lehetőségünk nyílik megfogalmazni nehézségeinket és igényeinket, melyekre a minisztérium így megfelelő és emberséges választ tud találni. Akkor is örültünk, amikor elmondhattuk véleményünket a hajléktalanság csökkentését célzó rövid távú stratégiáról.

A kormánynak azonban a mai napig nem létezik érdemi hajléktalanügyi vagy lakhatási stratégiája. Sőt, a hajléktalanságot az ország vezetői egyre inkább rendészeti és nem lakhatási problémának tekintik. Úgy tűnik, a kormány a hajléktalanság „megoldását” a fedél nélkül, mélyszegénységben élő emberek elzárásában és hatósági zaklatásában, és nem otthonhoz juttatásában látja. Úgy tűnik, a kormány szerint a hajléktalan emberek helye a börtönökben van és nem lakásokban.

Balog Gyula tapasztalati szakértőként feladatának tekintette, hogy minden esetben a hajléktalan emberek érdekeit képviselje. Ezért emelt szót a minisztérium azon terve ellen, hogy ún. túlélőpontokat alakítsanak ki. A tervek szerint a túlélőpontokra a hajléktalan embereket kényszerrel is be lehetne kísérni. Amikor A Város Mindenkié csoport kifejezte tiltakozását, Balog Gyulát elhallgattatták és elszigetelték. Sőt, arra is emlékeztették, hogy feladata a kormány szolgálata. Amikor e hónap elején kitálalt a sajtónak, abban a pillanatban eltávolították a minisztériumból

Balog Gyula eltávolítása csak egy újabb példa arra, ahogyan ez a kormány ellehetetlenít bárkit, aki ellenvéleményt fogalmaz meg – legyen szó alkotmánybírákról vagy egy hajléktalan tapasztalati szakértőről. És egyúttal azt is jól mutatja, hogy mennyire komolyan vehető a kormány szociális konzultációról szóló propagandája. Ahelyett, hogy a minisztérium használta volna Balog Gyula szakértelmét és tapasztalatait, csak kihasználta őt. A hajléktalanügyi tapasztalati szakértő csak arra kellett, hogy jó sajtót hozzon a minisztériumnak. Úgy tűnik, csak bábnak kellünk...

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.