Nyomtatás
2010. szeptember 02., csütörtök 22:10

Napi ajánló - AIHU demonstráció a romák kitelepítése ellen

Az Amnesty International Magyarország felhívását olvashatjátok. Csatlakozzatok a demonstrációhoz most szombaton, a Francia Nagykövetség előtt, 14 órakor.

Felhívás a franciaországi romák kitelepítése elleni demonstrációra

„Tilos a kollektív kiutasítás“
(Az Európai Unió Alkotmánya)
„Nem vagyunk másodrendű állampolgárok! Elég a kitaszításból!”
(Daróczi Ágnes)

Július végén, Nicolas Sarkozy francia elnök bejelentette tervét, miszerint 300 illegális roma tábort záratna be október végéig, és visszatoloncolna több száz Romániából és Bulgáriából származó romát származási országukba. Augusztus végéig több mint nyolcvan tábort evakuálták, és mintegy 850 embert küldtek haza Brice Hortefeux belügyminiszter elmondása szerint. A kiutasítások folytatódnak számos emberi jogi szervezet, a Vatikán, és az ENSZ által megfogalmazott éles bírálatok ellenére is. A kilakoltatásra, még ha az engedély nélküli lakóhelyről történik is, csak akkor kerülhet sor, ha már minden más lehetőséget kimerítettek, konzultáltak az érintett lakókkal és megfelelő szálláslehetőséget biztosítanak a kilakoltatottaknak. A romák deportálása mellett, Sarkozy, és belügyminisztere, Brice Hortefeux, egyre inkább diszkriminatív és rasszista retorikát használnak, amit a bűnözés elleni kemény fellépésként állítanak be.

A második világháború óta az európaiak elfogadhatatlannak találták egyes csoportok etnikai alapú kollektív büntetését vagy tömeges elűzetését, ezért most, a biztonság nevében félretenni az alapvető emberi jogokat, azaz a romák begyűjtése aggasztó precedenst teremt. Az intézkedés, diszkriminatív és jogsértő mivolta mellett teljes mértékben értelmetlen. Egyik alapvető joga az EU valamennyi polgárának az EU területén belüli szabad mozgás. Szeptembertől kezdődően, a hatóságok ujjlenyomatot fognak
venni minden hazaküldött egyéntől, hogy megakadályozzák azt, hogy valaki egy második "hazatelepítési" kifizetést is felvegyen. Ez az eljárás is azt mutatja, hogy a kormány teljesen tudatában van a hazatelepítések hiábavalóságának és, hogy az egész populista színjátéknak kizárólag politikai céljai vannak.

Tiltakozunk a francia kormány jogsértő hazatelepítési politikája ellen. Tiltakozunk Európa legnagyobb kisebbsége elleni intézményesített diszkrimináció ellen. A romák be szeretnének illeszkedni, és be is tudnak, ha lehetőséget kapnak rá. Felhívjuk az összes EUtagállamot, hogy konkrét és előremutató intézkedésekkel segítsék a romák társadalmi integrációját. Az
EU-nak fel kell ismernie, hogy a probléma páneurópai jellege átfogó és hatékony stratégiát követel meg
a romák integrációja érdekében.

A tüntetés helyszine: Budapest, Francia Nagykövetség Lendvay u. 27.
A tüntetés ideje: 2010. Szeptember 4, 14:00 h – 15:00h
Kontact: Daróczi Ágnes, Phralipe (+3630/212‐7521) Jeney Orsolya, Amnesty International Hungary (+3670/329‐6417)