Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Napi ajánló Törvény-szerű?! SAVUOT a Bálint Házban
2012. máj. 23., szerda 02:55

Törvény-szerű?! SAVUOT a Bálint Házban

savuotHallgassunk izgalmas előadásokat, vitatkozzunk, legyünk együtt, bulizzunk kicsit másképp! Témánk a törvény, minden értelemben. Velünk lesznek az elmúlt időszak fontos kérdéseinek, témáinak képviselői! Neves politikusok, irodalmárok, egyetemi oktatók, jogászok és civil aktivisták vitatják meg velünk gondolataikat. Gyere és tanuld át velünk az éjszakát!

Akik biztosan itt lesznek: Balázs Gábor, Borgula András, Hermann Veronika, Fehérvári András, Kovács András, Kukorelly Endre, Máté Krisztina, Majtényi László, Michael Miller, Peresztegi Ágnes, Pollák Ariel, Spronz Júlia, Szántó T. Gábor, Toronyi Zsuzsa, Tóth Balázs és Vári György.

HOGY MIÉRT PONT ÉJJEL?
Savuot a TÖRVÉNYEK ÁTADÁSÁNAK ÜNNEPE. Ilyenkor végig tanuljuk az éjszakát – így tesszük jóvá, hogy a hagyomány szerint nem vártuk éberen a Tórát. Tanuljuk – nem hagyományos értelemben! Beszélgetünk, vitatkozunk, együtt gondolkozunk. Közben újra és újra eljutunk az alapokig, az életünket meghatározó írott és íratlan törvények, szabályok, parancsolatok vizsgálatáig. Idén is több oldalról nézzük meg ezeket. Beszélünk zsidó és nem zsidó törvényekről, a törvény előtti egyenlő bánásmódról, a divat törvényszerűségeiről, az oktatás különféle felfogásairól. Idén is lesz angol nyelvű sáv, hogy biztosan több dimenzióban lássuk a felvetett kérdéseket. Frissítő falatokkal, hórával, hennázással és üvegfestéssel várunk!

A RÉSZLETES PROGRAM SÁVONKÉNT IDŐRENDBEN GÖRGETÉS UTÁN LÁTHATÓ. / A whole night with study, arts, music and excitement. Outstanding lecturers, night games, loads of milky food, a whole track in English. Free entrance. FOR THE DETAILS PLEASE SCROLL DOWN!

► Az este 21:30-kor kezdődik a TANÉJNYITÓVAL, ekkor mindenki átveheti TÓRARENDJÉT, és 22:00-kor megkezdheti tanulmányait bármely sáv első előadásán! Az utolsó program hajnali 4:00-kor ér véget.

► Az első órák 60 percesek, utána minden előadás 45 perces, amelyet 15 perc frissítő szünet követ. A szünetekben kóser és nem-kóser frissítő falatokat kínálunk.

► Felfrissülésnek 23:15-től és 00:15-től is HÓRA órákkal várunk a Fitneszben!

► A Mázli teremben KÉZMŰVES foglalkozás: üvegfestés és hennázás várja 22:00-01:00-ig azokat, akik a kreatív energiáikat is szeretnék lendületbe hozni!

► KERESS VELÜNK KINCSET A HÁZBAN! Jutalmul tiéd lehet ZSIDÓ SZERENCSESÜTINK!

► Aki velünk tölti az estét, MEGNYERHETI Komoróczy Géza: A zsidók története Magyarországon című kétkötetes munkáját.

► A program ingyenes.


RÉSZLETES PROGRAM SÁVONKÉNT IDŐRENDBEN:

/// TÓRA SÁV - Nagyterem (Nem használunk áramot a program alatt.) ///

21:30 TANÉJNYITÓ – Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója

22:00 ÍROTT ÉS ÍRATLAN SZABÁLYOK – TÖRVÉNYEK RÉGEN ÉS MOST
Kerekasztal beszélgetés MAJTÉNYI LÁSZLÓVAL, KOVÁCS ANDRÁSSAL és VÁRI GYÖRGGYEL | Moderátor: MÁTÉ KRISZTINA
Hogyan használtuk a törvényeket régen és ma, mi a viszony az írott, és a társadalmakban (főleg a miénkben) kialakult íratlan szabályok között, mennyire mások, mennyire más dolgokat szabályoznak a vallásos és a világi törvények, az írott és az íratlan törvények? Hogyan jönnek létre a törvények? A vallásos törvények változhatnak-e, és ha igen, hogyan? Mennyire és hogyan követik le a törvények az életet, a mindennapokat?

23:15 Szántó T. Gábor (író, a Szombat magazin főszerkesztője)
FÉLNI VAGY SZERETNI? SZEX-VALLÁS-IRODALOM: ÉDESHÁRMAS – a szerző a könyvhétre megjelenő új regényét mutatja be
Egy mester, egy tanítvány és egy nő próbálnak kikeveredni életük zsákutcáiból az ezredforduló Budapestjének jellegzetes helyszínein: az Újlipótvárosban, a Duna-parton, divatos bárokban vagy éppen romkocsmákban, a zsidónegyed sikátoraiban. Hol együtt, hol külön, hol egymást segítve, hol egymás elől menekülve keresik a választ: hogy viseljék el a szerelmet, az életet és a halált?

00:15 Balázs Gábor (eszmetörténész) és Borgula András (igazgató, Gólem Színház)
TALMUD, SZÍNPAD, SZERELEM
Jóban-rosszban? Holtomiglan-holtodiglan? Ásó-kapa? És mit szól ehhez a zsidó ügyvéd?

01:15 Toronyi Zsuzsa (főlevéltáros, Magyar Zsidó Levéltár)
RUTH A LEVÉLTÁRBAN - MEGŐRZÉS ÉS FELEJTÉS
A levéltár múltból megmaradt emlékeink őrzési helye. A levéltárakban megőrzött kincsek társadalmi emlékezetünk fontos részei, meghatározzák, hogy mit ismerhetünk meg a múltból, miből építhetjük fel egyéni és közösségi emlékezetünket, identitásunkat. Archiválni/megőrizni vagy elfelejteni hatalmi kérdés: ki, kinek az emlékeit őrizzük meg, és kit felejtsünk el? Példák a pesti zsidó közösség elmúlt kétszáz évéből….

02:15 Pollák Ariel (Dor Hadas Közösség)
HALACHA: SZOKÁS VAGY TÖRVÉNY?
Az előadás a konzervatív zsidóság viszonyát vizsgálja a halachahoz, azaz a zsidó életet szabályozó törvényekhez. Kötelező érvénnyel alkalmazandó rendszerről van-e szó, vagy „csupán” opcionálisan választható szokásjogról? A kérdés körüljárása közben a konzervatív maszorti irányzat és a hazai irányzatok (reform, neológ, ortodox, chaszid) közti különbségekre is fény derül.

03:15 Összevont TANÉJZÁRÓ előadás Balázs Gáborral (eszmetörténész):
TÉNYEK ÉS TÖRVÉNYEK - amikor a valóság szembekerül a törvényekkel
Előfordulhat-e olyan eset, amikor a Tóra törvényei nem állnak összhangban a valóság tényeivel? Ha a Tóra a tökéletes törvény, akkor vajon a törvényeinek minden esetben a tényszerű igazságot kell tükrözniük, vagy elképzelhető olyan vallási igazság is, amely ugyanakkor a valóságban bizonyíthatóan hamis? Az előadás azt a kérdést vizsgálja: mit értünk azalatt, hogy a Tóra az örök igazság.


/// TEKERCS SÁV - Maceszgombóc terem (A terem programjainál áramot használunk.) ///

23:15 Vári György (irodalomtörténész):
KIÜRÜLŐ VILÁGOK. I.B.Singer: A Moszkát-család
Az elmúlás, az élet betelése hogyan jár kéz a kézben az élet rendes ritmusától idegen kipusztítással, eltöröltetéssel, erről beszél ez a könyv, amely egyszerre nagy, 19. századi lassan hömpölygő meséjű nagyregény és az élet teljes kiürüléséről beszámoló, elviselhetetlenül modern remekmű is. A két regény- és világkorszak közötti átmenetről szól, a legszomorúbb szövegek egyike, amelyet valaha írtak.

00:15 Kukorelly Endre (író, parlamenti képviselő):
A TÖRVÉNYALKOTÁS DISZKRÉT BÁJA
Hogyan látja, de főként mit nem lát a Parlament-beli törvénykezési folyamatokból Kukorelly Endre, az LMP ellenzéki párt képviselője, egy nem politikusnak készült politikus?

01:15 Tóth Balázs (Helsinki Bizottság, programvezető):
HOGYAN VÉD A TÖRVÉNY? - Egyenlő bánásmód és diszkrimináció
Néhány esetet nézünk meg a munka, a büntetőjog és a politika világából arról, hogy hány fele esetben és módon sérülhet az egyenlő bánásmódhoz való jog, és mit tud tenni egy civil szervezet, amely jogvédelmet próbál nyújtani a sértett közösség tagjainak. Vagyis: miben lehet segítségünkre a jog?

02:15 Hermann Veronika (oktató, ELTE, Média és Kommunikáció Tanszék):
MÉGIS KINEK A TESTE EZ? Divat, törvény, identitás
Milyen kapcsolatban áll egymással a fogyasztás és az identitás? Amit a „divat” gyűjtőnévvel illetünk, az valójában egy meghatározhatatlanul sok érdek és elmélet alkotta kulturális konstrukció, amely az identitás megtestesüléseként olvasható jelek rendszere. Az előadás körbejárja többek között, hogy a normatívnak tekintett nemi szerepek, a mainstream média vagy a kulturális beágyazódások milyen hatalmi technikák mentén uralták és uralják az öltözködés gazdasági és ideológiai oldalát egyaránt, meghatározva ezzel az egyén identitását is.

Támogatónk a Szépírók Társasága.

A program ingyenes.

www.balinthaz.hu/savuot

Facebook eseményként

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.