Nyomtatás
2011. szeptember 12., hétfő 13:21

Cikkajánló - Ijesztő adatok az öngyilkosság megelőzésének világnapján

Szeptember 10-e az öngyilkosság megelőzésének világnapja. Ezzel a nappal is szeretné az IASP a WHO közreműködésével ráirányítani az emberek figyelmét erre a világviszonylatban is gyakori, évi egymillió ember életét követelő halálozási okra. - áll a Hírszerző cikkében.

Ijesztő, hogy a földön 40 másodpercenként vet önkezével véget életének egy ember, és félelmetes az is, hogy a fiatalok körében a második leggyakoribb halálok az öngyilkosság.

Az 1983 és 1987 közötti időszakban hazánkban kétszer annyi ember vetett önkezével véget életének, mint napjaikban. Az akkor évi ötezer körüli szám húsz éven át csökkent, de 2007 körül megtorpant ez a csökkenés; manapság 2400 körül stagnál. Magyarország viszont még így is az első tíz között van a világon a legtöbb öngyilkosságot elkövető országok között. A KSH adatai alapján 2000-ben 3269 ember lett öngyilkos Magyarországon, míg 2010-ben 2492 ember dobta el az életét. Naponta hat ember vet önkezével véget életének hazánkban és ennek a számnak a többszörösére tehető az öngyilkossági kísérletek száma. Területi egyenetlenség figyelhető meg, mivel a nyugati megyékben harmad annyi ember lesz öngyilkos, mint a déli, dél-keleti régiókban.

Dr. Zonda Tamás pszichiáter a Nemzetközi Öngyilkosság-megelőző Társaság (IASP) magyarországi referense kérdésünkre elmondta, hogy a statisztikák alapján a „típusos" magyar öngyilkos az 50 év körüli, alacsonyan iskolázott, elvált, alkoholista férfi. A magasan képzettek között jóval ritkább az öngyilkosság. A szegénység önmagában azonban nem igazán rizikó-faktor, de igen markánsan az, ha egy magasabb szintről csúszik le valaki anyagilag.

Tovább a teljes írásra

Kapcsolódó elemek