Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Napi ajánló Cikkajánló - „A zenémmel föl akarom emelni az embereket”
2011. szeptember 07., szerda 18:03

Cikkajánló - „A zenémmel föl akarom emelni az embereket”

Ukrán, cigány, ruszin, zsidó zenéket vegyítenek és, ha csak egy fesztiválkocsma ajtaja előtt megállnak zenélni, odagyűlik táncolni a nép.  A Técsői Banda vezetőjével: Csernavec Jóskával (1945) készített a Commmunity.hu interjút.

- Ukrán-ruszin népzenei csapat vagytok sokféle zenei hatással, hol szeditek össze, hogyan érik ezek a hatások a zenekart és hogyan áll ez össze egy egységes műsorrá?

- A ruszin dalok, táncok vannak az első helyen, de az nálunk Máramaros vidékén össze van kötve a románokéval (a Tisza mellett lakunk, a túlpartja már Románia), a lakodalmakon pedig ott vannak a magyarok is, és csárdásokat, hallgatókat kérnek. A cigány muzsika a vérünkben van, és ismerjük a ruszinoktól is igen kedvelt szlovák dallamokat is. Régen apuka még zsidóknak is játszott, azokból is tudunk valamit. Fiatalon katonák voltunk sokfelé a Szovjetúnióban, és az orosz melódiák mellett más népek dallamai is a fülünkbe ragadtak. Nem jártunk még soha Ardeálban (Erdélyben – K.I.), de amióta Uhorscsinában (Magyarország ruszinul – K.I.) megismerkedtünk a táncházi zenészekkel, tudjuk, hogy sok melódiát, amiket kihasználunk, Erdélyben is játszanak. A moldvai táncházak népe is föláll táncolni némelyik dallamunkra. A műsor úgy áll össze, ahogy a kedvünk hozza, vagy amit közönség kedvéből látunk. Az elején van mindig ruszin vándordal (ez lassú, Gyuri nagyon szépen énekli), vidám asztali nóta és kolomejka – ez igen gyors tempójú tánc.

Vannak színpadi fellépések, amikor Keszthelyi Imre megmondja, hogy most inkább „árháikus" régi muzsikák legyenek, vagy máskor éppen szórakoztató, újabb dallamok. Mi szépen eljátsszuk ezt is, azt is. Imre is tud egyik-másik melódiánkra magyar szavakat, néha beáll azokat elfújni.

Tovább a teljes cikkre

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.