Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Napi ajánló Cikkajánló - Közel egy éve fontolgatja a kormány a hajléktalanok elzárását
2011. augusztus 27., szombat 15:08

Cikkajánló - Közel egy éve fontolgatja a kormány a hajléktalanok elzárását

A Menhely Alapítvány vezetője szerint lehetetlen kezelni a hajléktalanság problémáit rendészeti módszerekkel. Győri Péter a hajléktalanok elzárásáról és őriztetéséről szóló tervezetről is beszélt a mindennapi.hu-nak.

– Igaz a hír, hogy jó ideje tárgyalja a vezetés a hajléktalanok volt laktanyákba való elhelyezését, esetleg rendőri őriztetéssel összekötve?

– Háromnegyed éve folyik ennek a tervezése, ami a Pintér Sándor vezette belügyminisztérium koordinál. Ezt mi „csukda” projektnek nevezzük, rengeteg megbeszélés zajlott ebben az ügyben. Azt biztosan tudni, hogy egyfolytában keres ingatlanokat részben a belügyminisztérium, részben a belügyminisztérium felhívására a fővárosi önkormányzat, részben pedig más állami szervezeteknél, például a MÁV-nál. A projekt lényege az lenne, hogy a már meghozott szabálysértési jogszabályokra támaszkodva oda elzárnának hajléktalanokat.

– És rendőrökkel őriztetnék őket?

– Felmerült, hogy rendőrökkel őriztetnék. Folyamatosan felmerül, hogy szociális szervezeteket vonnának be a működtetésébe, noha a jelenlegi szociális szervezetek 95 százalékának a világnézetével teljesen ellentétes ez a fajta működés. A meglévő alkotmány és jogszabályok, valamint az európai jogrendszerben elhelyezhetetlen ez az elképzelés, ezért nem is látni, hogy mi lesz ebből egyáltalán.

– A csepeli gyilkosságokkal összefüggésben ellenőrzés indul a hajléktalanok körében, nem gondolja, hogy ezzel csak hajléktalanság negatív megítélése erősödik majd?

– Rengeteg elképesztő és hátborzongató felkészületlenség és felelőtlenség terjed a csepeli-ügy kapcsán. Emberek tömegei laknak az országban úgynevezett „favellákban” vagy bádogvárosszerű helyeken az erdőkben. Ezt 15 évvel ezelőtt meg lehetett mondani, hogy ez a helyzet egyszer elő fog állni, ha nem foglalkoznak vele. Magyarországon teljesen kiszakadtak emberek a társadalomból és a települések belső világából. Kikényszerültek, kihúzódtak az erdőkbe, elhagyott magánterületekre vagy éppen alul használt zártkerti övezetekbe. Csepelen sokkal többen laknak egyébként nem használt sufnikban és horgásztanyákon, mint a szabad ég alatt. Nem véletlen, hogy a helyi önkormányzat vadkempingezőknek, és nem hajléktalanoknak nevezi ezeket az embereket. Ez egy régi folyamat, ami az elmúlt 10 év alatt alakult ki. Szembe kell nézni azzal, hogy adott esetben a mélységes nyomor keveredik komoly mélységgel és devianciákkal. Az csupán egy álom, hogy valaki tisztességes, rendes, dolgos tud maradni mélységes nyomorban is. Ha sok embernek nincs pénze, nincs kapcsolata a társadalommal, akkor a devianciák nőnek. Teljesen rossz úton jár az, aki a rendőrséggel felderítő akciókat akar indíttatni a politikusok részéről. A rendőrség nem mint a BRFK központja, hanem a területileg illetékes rendőrök név szerint ismerik ezeket az embereket, folyamatosan kijártak eddig is ezekre a telepekre. Nem az volt a dolguk, nem is volt hatáskörük, hogy elküldjék őket, de odafigyeltek ezekre az emberekre. Ha a rendőrségnek most szüksége van arra, hogy hol, mennyi ember van, akkor a saját hálózatán keresztül ezt az információt össze tudja gyűjteni. Ehhez képest az, ami most aktuálisan politikailag elhangzott, hogy körbe kell járni ezeket az úgynevezett hajléktalantelepeket, ezt nem tudni, hogy mire való, és nem tudni, hogy ezzel ki és mit akar.

Tovább a teljes cikkhez (mindennapi.hu)

Szerző: P. Horváth Csaba

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.