Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Napi ajánló Cikkajánló - Huszonnégy órás műszakban
2011. augusztus 28., vasárnap 01:00

Cikkajánló - Huszonnégy órás műszakban

A nevelőszülői rendszer nehézségeiről számol be a Magyar Hírlap. Mivel Pest megye alig fizeti a nevelt gyermekek ellátmányát, több nevelőszülőnek napi gondjai vannak.

„Szeretet nélkül ez nem megy. Ez a hivatás a világ összes szakmájától különbözik” – mondja a már nagymamakorban lévő Zsuzsanna. Egy átlagos Pest megyei településen él nevelőszülőként. Ha valaki, ő tudja, mit jelent ez a „szakma”. Hét nevelt gyermeke van, egyikük már elmúlt tizennyolc. Zsuzsanna három gyermeket szült, ők már a maguk életét élik. Háza, ahol vendégül lát, nem jómódról árulkodik. Szűkös, de a hőség elől remek védelmet nyújtó nappalijában pogácsával és ásványvízzel megrakott asztalt ülünk körbe – hat nevelőszülővel.

„A legrosszabb nevelőszülős család is jobb bármilyen otthonnál. A családban az életet tanulják a gyerekek. Hogy van sárga csekk, amit be kell fizetni, hogy el kell menni a boltba” – véli Zsuzsanna. Csak úgy törnek elő az emlékek.

Az ő egyik nevelt gyermeke pél­dául nem tudott különbséget tenni még hatévesen sem a vekni és egy szelet kenyér között. Másikuk az otthonban csak nevelőnőt látott. Hónapokig félt a férfiaktól – így férjétől is – és az állatoktól.

„Meg kell tanítani nekik, azért vagyunk család, hogy együtt csináljunk dolgokat. Nem faljuk föl a rúd szalámit. Hagyunk belőle, és a többiektől sem kell tartani, hogy ők az egészet megennék” – veszi át a szót Adrienn. Ilona arról beszél, hogy mindegyik gyerek magában hordozza azt a testi-lelki sérülést, melyet otthonról hozott. A feladat a nevelőszülőké: embert faragni belőlük.

Tovább a teljes cikkhez (magyarhirlap.hu)

szerző: Pintér Balázs

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.