Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Napi ajánló Cikkajánló - Kalifornia újra szavazhat a legalizációról
2011. augusztus 26., péntek 14:07

Cikkajánló - Kalifornia újra szavazhat a legalizációról

Az egyik népszavazási kezdeményezés a borkereskedelemhez hasonlóan szabályozná a fűbizniszt. Bár a tavalyi népszavazáson a kannabisz legalizációját kis többséggel leszavazták a kaliforniaiak, a legalizáció-pártiak nemsokára újra megmérettetik magukat. Aktivisták egy csoportja pénteken népszavazási kezdeményezést nyújtott be a kaliforniai államhoz “A kannabisz-tilalom visszavonásáról” (Repeal Cannabis Prohibition Act).

A 753 szóból álló javaslat lényege, hogy megsemmisíti kannabisszal kapcsolatos magatartások kriminalizálására vonatkozó legtöbb állami jogszabályt, ezáltal a kannabisz legális termékké válna. A három fontnál (kb 1,53 kg) kevesebb kannabisz birtoklása teljesen legális lenne, és nem kellene utána adót fizetni. Az Egészségügyi Minisztériumot bízná meg a jogszabály azzal, hogy180 napon belül dolgozza ki a kannabisz kerskedelem szabályozását. A bódult állapotban történő autóvezetés, illetve a fiatalkorúnak történő átadás továbbra is bűncselekmény maradna.

Egy másik, korábban a Libertariánus Párt által benyújtott javaslat már címében is arra utal, hogy a kannabiszt a borhoz hasonlóan szándékozza szabályozni: “Szabályozzuk a Marihuánát mint a Bort”. Ez a javaslat jobban kidolgozott, mint az előző, az alkoholiparéhoz hasonló modellt alkalmazna a kendertermesztés és forgamazás szabályozására. A 21 éven felüli felnőttek marihuána fogyasztását törvényessé tenné, ugyanakkor érintetlenül hagyná a fiatalkorúnak történő átadást, a bódult állapotban történő járművezetést, a munkahelyi fűszívás tilalmát. Az előző javaslathoz képest ez arra kötelezné Kalifornia államot, hogy kezdeményezze a kannabisz kábítószer-listáról való eltávolítását, tiltaná a marihuána reklámozását, és jelentős költségvetési bevételhez juttatná az államot a kereskedelem megadóztatásával. Amennyiben a javaslat átmegy, megszüntetik az összes kannabisszal kapcsolatos büntetőeljárást.

A két javaslatnak egyenként 504 ezer ajánlócédulát kell összegyűjteni a szavazópolgároktól ahhoz, hogy népszavazásra bocsássák – és a kampány súlyos pénzekbe kerül. Csak az ajánlócédulák begyűjtéséhez több mint 1 millió dollárra lenne szükség a kidolgozók szerint. Amennyiben a javaslat összegyűjti a megfelelő számú támogatót, akkor 2012 novemberében a kalifornaiak ismét szavaznak arról, hogy legális termékké váljon-e a marihuána.

Szerző: Sárosi Péter, TASZ

drogriporter.hu

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.