Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Napi ajánló Ajánlók a kábítószer-ellenes világnapra
2011. június 26., vasárnap 15:45

Ajánlók a kábítószer-ellenes világnapra

Június 26-a 1987 óta Kábítószer-ellenes Világnap. 1987-ben ugyanis ezen a napon deklarálták a témában tartott ENSZ konferencián, hogy a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében a nemzetek összefogására, a kereslet- és kínálatcsökkentés egyensúlyára épülő beavatkozásokra van szükség.

Az ENSZ jelentései szerint a világon több 200 millió ember fogyaszt illegális kábítószereket. Európában tovább nőtt a kábítószer fogyasztás száma. Leginkább a kannabiszt fogyasztják a kábítószer-élvezők, de egyre többen használnak kokaint is.

A World Drog Report 2011 című jelentésből kiderül, hogy tavaly mintegy 210 millió ember fogyasztott valamilyen tiltott szert, ami nem jelent emelkedést a korábbi évekhez képest. A világszervezet szakosított szerve szerint azonban aggodalomra ad okot az, hogy erőteljesen megnövekedett a kereslet az úgynevezett dizájner drogok - mint amilyen például a kannabisz hatásmechanizmusához hasonlót produkáló "Spice" - iránt. Utóbbi szerek többsége nem szerepel a tiltólistán, ami jelentősen megnehezíti a hatóságok dolgát a kábítószer elleni küzdelemben.

A Világnap alkalmából a Karmák csoport mai napon debütált filmjét ajánljuk: Egy talpra állt szenvedélybeteg története címmel:

"Mi vagyunk azok, akiktől a szülők óvják gyermekeiket. … a deviánsok, narkósok, csavargók, húsz, harminc,negyven év élettapasztalatának „eredményei”, ha úgy tetszik kudarcai.Mondanivalónk van, üzenetünk van, világnézetünk van, tragikus és boldog sorsunk, véleményünk van, érzéseink vannak és céljaink, (( …de kevés a lehetőség arra, hogy ezt köreinken kívül is megosszuk az emberekkel. Szeretnénk fórumot teremteni, hogy üzenhessünk magunknak, neked és azoknak a hallhatatlan hangoknak, visszafojtott halálsikolyoknak,melyek tulajdonosai korántsem halhatatlanok. Hisszük, hogy ha két teljesen különböző ember, embercsoport vagy kultúra akár egyetlen apró dologban is egyetértésre jut, ez elég lehet ahhoz, hogy békét kös-senek, együttműködjenek, tiszteljék egymást. Mert)) végső soron ezt szeretnénk: figyelmet, törődést, szeretetet; megmutatni, hogy másságunkkal együtt sem vagyunk mások, még akkor sem, ha mi vagyunk azok, akiktől óvtak a szüleink.”

/ graffity/


A fenti idézet a Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért küldetése, mottója. A 10 éve működő, leállt szenvedélybetegek által alapított, 2008-ben az év civil szervezetének választott Megállóban, tevékenységet, munkát, emberi kapcsolatokat, társaságot kínálnak a kallódó, deviáns, unatkozó, magányos, alkohol-, drog-, és egyéb függőségi problémával küzdő fiataloknak és azoknak, akik közösséget vállalnak velük.

Ács Sándor 17 évesen került a közösséghez. Az alkohol és drogproblémákkal küzdő, gyökereit kereső fiú iskolát szeretett volna végezni, érettségit akart szerezni. Ennél többet kapott és talált. 2003 óta józan. A színházterápia pedig messzebbre mutatott, mint hitte volna.

Osi, ahogy kollégái, barátai is hívják ma már szociális munkásnak tanul és a Megálló Csoportban segítőként dolgozik. 2010-ben átvette a Színház Csoport vezetését.
Az egykor saját hangját szégyenlő ember ma már prevenciós előadásokat tart és a nagyközönség számára is megmutatkozik őszinte játéka: legutóbb a Megálló és a Merlin Színház közösen crosstalk rendezvényén, a Rómeó és Júlia c. előadás szereplőjeként állt  színpadra. Ez a történet egy talpraállt szenvedélybeteg, Ács Sándor őszinte önvallomását- karmáját mutatja be.

A film itt érhető el. (karmak.hu)

Jövő hét kedden 7-8 között pedig hallgassátok a Tilos rádiót, ahol az Impresszó műsorában meghívott vendégeinkkel a drogfogyíasztási trendeket, a prevenció jelentőségét és a leszokás nehézségeit vizsgáljuk meg. Bővebben itt.

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.