Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Humana Hírek Demonstráció a hajléktalanpolitika ellen
2011. október 05., szerda 07:46

Demonstráció a hajléktalanpolitika ellen

Kedd este civilek spontán állampolgári demonstrációt tartottak a Józsefvárosi Önkormányzat előtt, tiltakozva a kerület hajléktalanpolitikája ellen.

Kedd délután az interneten kezdett el terjedni egy szabálysértési határozat fotója (mellékelve), aminek az indoklása szerint "kövön üldögélés" miatt vontak szabálysértési eljárás alá egy hajléktalan embert. Ezzel egy időben bukkantak fel hírek arról is, hogy a VIII. kerületben az utcán élő embereket Kovács Máté polgármester utasítására a rendőrség és az önkormányzat 24 órás ügyeletben bünteti sorra, többeket pedig a rendőrkapitányság fogdájába is beszállítottak előállítás céljából. Mindezekre reagálva fél hétkor magánszemélyek este 8 órára gyors reagálású demonstrációt jelentettek be a Józsefvárosi Önkormányzat elé.

A meghirdetés után másfél órával kezdődő rendezvényen 50 ember jelent meg. A demonstrációt a kezdeményező Kopiás Attila Steve nyitotta, elmondva, hogy az esemény elsődleges célja jelzést adni a hajléktalanellenes döntéseket meghozó politikusoknak arról, hogy az állampolgárok figyelik őket, és nem hagyják szó nélkül, ha állampolgár-társaikat zaklatás éri. Hozzátette - mint ahogy ez később többször is elhangzott - hogy amíg a kerület hajléktalan lakói zaklatásnak lesznek kitéve, addig egyre erősödni fog ez a figyelem és a tiltakozás.

Mivel a demonstráció spontán módon szerveződött, előre megírt beszédek helyett minden résztvevő lehetőséget kapott arra, hogy elmondja röviden saját üzenetét, előbb az Önkormányzat épülete előtt, majd a közeli Rendőrkapitányság elé vonulva.

A felszólalók a személyes felháborodásuk kifejezése mellett több témát is érintettek. Többször elhangzott, hogy a lakás nélkül élő emberek szociális problémáira a XXI. század Európájában nem lehet megoldás ezen emberek zaklatása, kerületből elkergetése. "Én a szomszéd kerületben lakom, mitől lesz jobb, ha átküldik őket hozzánk, aztán a mi kerületünkből, és végül egész Budapestről ki lesznek tiltva? A hajléktalan embernek ettől még nem lesz lakása! Az a cél, hogy börtönbe zárjunk mindenkit?" kérdezte az egyik első felszólaló. Arra a hírre reagálva, miszerint a szabálysértési eljárásoknak vállaltan csak az a célja, hogy a szomszédos kerületekbe száműzze az utcán élőket, az egyik résztvevő megosztotta egy aznapi tapasztalatát. A VII. kerületben látott két rendőrt, épp egy hajléktalan embert igazoltattak, aki megmutatta nekik a Józsefvárosban épp megkapott szabálysértési büntetését. A rendőrök erre reakcióként felszólították, hogy ha ezek szerint nyolcadik kerületi, akkor térjen vissza oda.

Beszédükben többen tarthatatlannak minősítették, hogy miközben több tízezres nagyságrendű üres lakás - köztük több ezer önkormányzati tulajdonú - van a fővárosban, és a hajléktalanszállókra még a legnagyobb fagyokban is több ezren nem férnek be, a döntéshozók tovább büntetik a legelesettebbeket. Szintén visszatérő elem volt, hogy mivel a börtön egy napi költsége 8000 forint, stabil albérlettámogatással viszont nagyjából napi 1000 forintból méltó lakhatáshoz lehet segíteni a rászorulókat, így az egész társadalomnak közös érdeke lenne a szociális segítségnyújtás. "Nem akarom, hogy az adómat ártatlan emberek börtönbe zárására költsék!" mondta az egyik szónok. Az eseményen két olyan ember is felszólalt, akik állításuk szerint maguk is hajléktalanként élnek: "A politikusok mindig próbálják szembeállítani a hozzánk hasonló, rendesnek tartott hajléktalanokat a szerintük antiszociálisakkal és a többi emberrel. Pedig minden emberben közös, hogy szüksége van egy helyre, ahol élhet, és minden hajléktalanban közös, hogy nincs hol lakniuk. Mi csak annyit szeretnénk, mint mindenki: ártatlanul bűnhődés helyett egy esélyt az emberi lakhatásra."

Az egyik utolsó vélemény szerint ez a probléma nem csak Kocsis Máté polgármesterről, nem csak a kerületről és nem csak a hajléktalanságról szól. "A Fidesz gyakorlatilag teljhatalommal kormányoz, ők irányítják a legtöbb önkormányzatot is, minden lehetőségük meg van rá, hogy kezeljék a fokozódó lakhatási és szociális válságot. De az oktatási, gazdasági és szociális politikájuk egyaránt arra épül, hogy aki szegény, az bűnös, büntetni és fegyelmezni kell. Mindig lesznek legszegényebbek, akiket főbűnösként lehet kezelni, és ránk is bármikor sor kerülhet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy egyre jobban odafigyeljünk az éppen támadás alatt álló hajléktalan emberekre, és ne hagyjuk, hogy meghurcolják őket!" hangzott el.

A demonstráció "börtön helyett lakhatást" szlogen skandálásával és a későbbi gyors reagálás érdekében a résztvevők elérhetőségeinek cseréjével végződött.

Márkus Anna képei az eseményről

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.