Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Humana Hírek Mobil biztonság, nőknek
2011. július 05., kedd 20:29

Mobil biztonság, nőknek

Magyarországon is bevezetik a gombnyomással működő vészjelzős rendszert. A Vodafone Magyarország júniustól elindította A nők biztonságáért nevű programot. Aki veszélyben van, annak ezentúl csak meg kell nyomnia egy gombot.

A hazai statisztika szerint félmillió magyar nőt, azaz minden ötödiket bántalmaznak és közülük hetente valaki belehal a sérüléseibe. Az emberölések egynegyedét világszerte családon belül követik el, s az áldozatok többsége nő. A házastársi bántalmazásoknál kilencvenöt százalékban a férfi az elkövető, és a nő az áldozat. A fiatal magyar nők harmincegy százalékát már bántalmazták valamilyen formában. A házasságon belül fenyegetettek aránya hatvanegy százalék.

A nők nemcsak fizikai, de lelki és nem utolsó sorban gazdasági elnyomásnak lehetnek kitéve, amely negatívan befolyásolja a testi-lelki egészségüket. A függőség miatt nem tudnak elszakadni az
elnyomójuktól, legyen az valamelyik családtag, az apa vagy a házastárs, vagy valamely más rokon. A helyzet által csökken a társadalomba való integrálódásuknak az esélye,  ahogyan a munkaerő-piacon való boldogulásuk lehetősége is. A párkapcsolati erőszak pedig minden esetben veszélyezteti a családban élő gyermekek jólétét is.

A júniustól indult program keretén belül mobil vészjelző szolgálat működik majd Budapest egyik kerületében. A NANE (Nők a Nőkért az Erőszak Ellen) civil szervezet választja ki azt a harminc, erősen vagy közepesen veszélyeztetett nőt, akiknek ingyenes mobil vészjelzőt adnak. Ez a berendezés úgy néz ki, mint egy mobiltelefon, hogy a fenyegető személy ne fogjon gyanút, de mint egy nyomkövető, pontos helymeghatározást ad le, amikor valaki megnyomja a gombot.

Ha a harminc nő közül valaki veszélyben érzi az életét, egy gombnyomással segítséget kérhet egy diszpécser-irodától, amely azonnal értesíti a rendőrséget. A készülék hangfelvételt is készít; rögzíti ahogyan az áldozat leírja a körülményeit, így később könnyíti a bizonyítási eljárást is az erőszakos férfi ellen.

Ez a rendszer Nagy-Britanniában is kísérleti stádiumban van még. John Liversidge, a Thames Valley régió korábbi rendőrkapitánya elmondta, hogy náluk egy külön munkacsoport foglalkozik a családon belüli erőszakkal, és vannak olyan bíróságok, amelyek csak ilyen ügyekkel foglalkoznak, így a bántalmazókat rövid időn belül rács mögé lehet juttatni. A vészjelző rendszer igen eredményesnek mutatkozik náluk: több nő úgy nyilatkozott, hogy visszakapta általa a szabadságát.

Julián Andújar Pérez, a Spanyol Vöröskereszt képviselője elmondta, hogy Spanyolországban a helyi közigazgatási szerv végzi a készülékek kiosztását, amihez házastársak esetében távoltartási igazolás kell, a procedúra hosszadalmas volta miatt azonban már kezdeményezték a szociális minisztériumnál e kitétel megszüntetését.

A szakemberek szerint több mint négyszázmillió euróra rúg egy tízmilliós országban a párkapcsolati erőszak során elkövetett kár.  A "Vodafone a nők biztonságáért program" a Vodafone anyagi és technikai támogatásával indult, s találkozik benne a civil szakértelem és a modern technológia.                    

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.