Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Jogi kisokos és tanácsadás hajléktalan embereknek
2010. szeptember 06., hétfő 08:59

Jogi kisokos és tanácsadás hajléktalan embereknek

 A Magyar Köztársaságban a hajléktalan embereknek ugyanolyan jogaik vannak, mint azoknak, akiknek van állandó és biztos lakhatásuk. A jogok egyenlő gyakorlása mégsem mindig valósul meg.
Az utcán élő embereket nagyon sok zaklatás és megkülönböztetés éri a különböző hatóságoktól, hivatalos személyektől és az átlagpolgároktól is, beleértve a gyakori és indokolatlan igazoltatást, a fizikai vagy lelki bántalmazást, köztéren felépített otthonuk eltávolítását, vagy éppen szabálysértési bírság kiszabását olyan alapvető emberi szükségletek kielégítése kapcsán, mint közterületi illemhelyek híján a vizelés.

A Város Mindenkié csoport 2010. szeptember elején jogi kisokost jelentetett meg, hogy megfékezze a köztéren élő hajléktalan emberek egyre növekvő mértékű kriminalizációját. A kiadvány célja, hogy felvilágosítsa a köztéren élő és tartózkodó hajléktalan embereket alkotmányos és polgári jogaikról, valamint segítse őket abban, hogy jogaikat egyéni és kollektív szinten is érvényesíteni tudják. A több, mint 60 oldalas kiadványt 2010 végéig az összes közterületen élő hajléktalan emberhez eljuttatjuk Budapesten.

A kisokos azokat a témákat dolgozza fel, amelyekkel az utcán élő hajléktalan emberek a leggyakrabban szembesülnek, felvilágosítja őket saját és a hatósági személyek jogairól és kötelességeiről, és a jogorvoslat lehetőségeiről. A kiadvány többek között foglalkozik az igazoltatással, a BKV járműveinek és a MÁV várótermeinek használatával, a kéregetésre vonatkozó jogszabályokkal, a sátorozással, a személyes tárgyakhoz kapcsolódó tulajdonjogokkal, a tűzgyújtással, a kutyatartással, és a közterület felügyelők és polgár-, kerület- és biztonsági őrök jogaival és kötelességeivel. A jogi kisokos megjelenését 2010. szeptember 5-én vasárnap délután köztéri piknikkel ünnepeltük a VIII. kerületi Kálvária téren, ahol több, mint 100 hajléktalan ember az elsők között kapta meg a kisokos egy-egy példányát.

A köztéren élő hajléktalan emberek jogainak védelmében, a kisokos mellett A Város Mindenkié csoport Utcajogász címmel 2010 augusztusában beindította köztéri jogklinikáját, ahol heti egyszer önkéntes jogászok fogadják a hajléktalan emberek jogi jellegű kérdéseit és panaszait. Az Utcajogász célja a tanácsadás, az információnyújtás, és az utcán élő hajléktalan embereket érintő problémák összegyűjtése, hogy később szervezetten léphessünk fel a hajléktalan embereket érő megkülönböztető gyakorlatok ellen. Az Utcajogász minden héten pénteken 15 és 17 óra között fogadja ügyfeleit a Blaha Lujza téren.

A belügyminiszter és más politikusok agresszív rendpárti retorikája tükrében, mely a közterekkel kapcsolatban különös hangsúlyt kap, mind a jogi kisokos, mind pedig az Utcajogász kiemelten fontos szerepet tölt be a hajléktalan emberek jogainak védelmében és abban, hogy a megfelelő társadalompolitikai intézkedések hiányában egyre növekvő hajléktalanságért ne e hiányosságok áldozatait büntessék. A Város Mindenkié célja továbbra is az, hogy nyomást gyakoroljon a döntéshozókra és elérje, hogy minden embernek legyen emberhez méltó otthona.

 

A Város Mindenkié hajléktalan és nem hajléktalan aktivisták csoportja, melynek célja a hajléktalan emberek jogvédelme és a hajléktalanság felszámolása érdekében társadalmi változások elindítása.

A jogi kisokos letölthető innen http://avarosmindenkie.blog.hu/2010/08/31/megjelent_a_kozteri_jogi_kisokos_piknik


Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.