Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek A HVG portréja Mohamed Junusz-szal
2010. augusztus 31., kedd 01:26

A HVG portréja Mohamed Junusz-szal

Mohamed Junusz Nobel-békedíjas közgazdász, a szegények bankjának atyja. Hisz a szegénység felszámolásában, kéregetőknek sohasem ad, mert azzal csak megerősíti őket az életmódjukban.

„Amióta megkaptam a Nobel-díjat, sokan törik magukat azért, hogy közös kép készüljön velem" – panaszkodik, illetve dicsekszik a Grameen Bank – ami valójában falusi bankot jelent – „feltalálója". A hetvenéves bangladesi közgazdász életútja korántsem volt diadalmenet. A kilencgyermekes muszlim családba harmadik csemeteként érkezett Mohamed még Brit India Bengál tartományában cseperedett fel. A család anyagi gondjait az sem oldotta meg, hogy a papa ékszerészként tevékenykedett. A csittagongi általános és középiskola elvégzése után továbbtanult – már csak azért is, mert az érettségije 39 ezer diák közül a 16. legjobb lett. A csittagongi főiskolán még a színészettel is kacérkodott, ám a Dakkai Egyetemen már a közgazdaság mellett horgonyzott le, abból is diplomázott 1961-ben. Nem sokkal később már az egyetemen oktatott, miközben sikeres csomagolóanyaggyárat is alapított. E sokféle tehetség elismeréseként Fulbright-ösztöndíjat kapott. Ez 1965-ben lehetővé tette a továbbtanulását az Egyesült Államokban, ahol a nashville-i Vanderbilt Egyetemen doktorált. 1972-ben hazatért, és a Csittagongi Egyetem közgazdasági tanszékét vezette. Az 1974-es éhínség után különböző szegénységcsökkentő programok elindításában vett részt. Ekkoriban döbbent rá, hogy minimális kölcsönök is képesek a mélyszegénységben élő emberek életét gyökeresen megváltoztatni, s 1976-ban adta első, mára legendássá lett, 27 dolláros hitelét 42 falusi nélkülözőnek. Az egyszeri esetből modell lett, így született meg a Grameen Bank, amelynek több évtizedes sikeres működését 2006-ban Nobel-békedíjjal ismerték el. A Grameen eddig több mint 6 milliárd dollárt helyezett ki közel hét és fél millió magánszemélynek, és közben komplett, már szoftver- és telekommunikációs céget is magában foglaló holdinggá nőtte ki magát.

A Bangladesben élő közgazdász első lánya 1979-ben, míg a kisebbik – a második feleségétől, Afrozitól – 1986-ban született. Idősebbik gyermeke, Monica Junusz New Yorkban él, és elismert szoprán énekesnő.


Ha Banglades vagy Budapest utcáin pénzt kérne öntől egy koldus, adna neki?

Sosem adok pénzt a kéregetőknek, mert akkor úgy érezném, hogy eleget tettem a kötelességemnek, ráadásul megerősíteném őt az életmódjában. Ha viszont nem adok, akkor szenvedek tőle, és igyekszem megoldást találni a problémára.

A Nobel-díj ítészei szerint talált is. A hitel valóban többet segít, mint az adomány?
Ha valaki adományt kap, csak pénzhez jut, felelősséghez nem. Ha valaki hitelt vesz fel, felelősséget is vállal, hogy bizonyos időn belül és feltételek mellett visszafizeti. Ha pedig okosan használja a pénzt, még kereshet is vele.

Ezt a – segíteni és ösztönözni egyszerre – szemléletmódot otthon, a szüleitől tanulta? Már kora gyermekkorában filantrópiára szocializálták a mostoha körülmények?
Csak kicsivel éltünk a szegénységi küszöb fölött. Édesapám nagyon keveset keresett, mert „kisipari módon", piacokon értékesítette az általa készített egyszerű ékszereket, mi pedig sokan voltunk testvérek. Édesanyám sokat segített a falubeli asszonyoknak, és ez nyilván rám is hatással volt. Ennek ellenére nem hinném, hogy tőrőlmetszett filantróp volnék, mivel igazából sosem jótékonykodtam. Mindig üzleti modell szerint próbáltam felépíteni egy rendszert, hogy azzal választ adjak az égető problémákra.

És az ön problémáit ki oldja meg? Vett már fel például hitelt banktól?
Sosem vettem fel személyes célokra kölcsönt, csakis üzleti vagy intézményi célokra.

Miután megkapta a Nobel-díjat, az Economist arról cikkezett, hogy a szegények bankja korábban kiválóan működött, de az 1998-as bangladesi árvíz után már nem volt hatékony.
Sokan reménykedve várják, hogy a Grameen Bank befuccsoljon. Nem értik, miért működik még ma is olyan jól a konstrukció. 1998 után éppenhogy megerősödtünk, hiszen az akkori forgalomhoz képest kétszeresére nőttünk, és ma már kifejezetten biztos lábakon állunk. Sajnálom, hogy ki kell ábrándítanom a kritikusainkat.

Szexizmussal is vádolták, mondván, hogy a mikrohitelek többségét nőknek folyósítják.
Érdekes módon feminista szervezetek berzenkedtek. Azt mondták, hogy a nők már a hitel felvétele előtt is túl sokat dolgoztak, ellátták a férjüket, a gyerekeiket, házimunkát végeztek, most meg még üzleti vállalkozásba is kell kezdeniük! Mondtam, ha ez így van, akkor őket hibáztassák, hiszen mi senkire sem kényszerítjük a hiteleinket.

Ha korlátlan források állnának a rendelkezésére, mi lenne a következő programja?
Még több szociális vállalkozást indítanék el.

Nemrég azért jött Magyarországra, hogy segítsen a szegények bankja itteni meghonosításában. Őszintén hiszi, hogy valaha is teljesen fel lehet számolni a szegénységet?
Abszolút, sőt ezt garantálom is önöknek. Az ENSZ-tagországok vezetői sem tartják irreálisnak, hogy 2015-re megfelezhető a mélyszegénységben élők tábora, különben nem állapodtak volna meg ilyen célkitűzésben. Ha valamit a felére lehet csökkenteni, akkor azt meg is lehet szüntetni, mondjuk 2030-ig. Remélem, hogy 2031. január 1-jén megjelentethetünk egy provokatív hirdetést a bangladesi újságokban, miszerint 1 millió dollárt fizetünk annak, aki talál egy szegény embert a városban – de senki sem fog az összegért jelentkezni.

E cél eléréséhez nyilván a gazdagoknak is a zsebükbe kell nyúlniuk. Nem csak rózsaszín álom, hogy az üzleti világ képes lesz profitorientáltság és önzés nélkül működni?
Miért lenne az? Hiszen már ma is vannak erre példák. Igaz, abban én sem hiszek, hogy egyszer minden vállalkozó „megtér" majd.

Igaz is, Magyarországra is egy bank – pontosabban annak nem profitorientált alapítványa – hívta meg. Amúgy tisztában van azzal, mekkora értéket képvisel a neve? Ha elmegy egy adománygyűjtő estélyre, mennyi pénzt tud összekalapozni?
Sosem veszek részt adománygyűjtő kampányokban. Más módon igyekszem segíteni. Így az ilyen megkereséseket visszautasítom, bár megtörtént, hogy visszaéltek a nevemmel.

Van, amit azért még ön sem utasít el. Számon tudja még tartani, hány díjat, elismerést és díszdoktori oklevelet kapott? Ha jól számoltunk, 26 díszdoktori címe van.
Sokan megtisztelnek különböző elismerésekkel, bár hadd javítsam ki önöket, most már közel 50 díszdoktori címmel rendelkezem. Igaz, van további 15, amelyeket csak azért nem kaptam még meg, mert személyesen kell átvennem, és még nem volt időm elutazni értük.

Úgy tűnik, csak a saját környezetében nem tud próféta lenni. Elvégre első feleségét sem tudta meggyőzni arról, hogy maradjon Bangladesben, és tartson ki az életmódja mellett.
Amikor összeházasodtunk, tisztában volt azzal, hogy Bangladesben fogunk élni. Öt évvel később, a lányom megszületése után azonban meggondolta magát, és Amerikába költöztek. Mivel pont abban az évben született meg a Grameen Bank is, döntenem kellett, melyik „gyermekemet" válasszam. Abban bíztam, hogy vissza fognak jönni, így maradtam. A második feleségem már bangladesi, vele soha nem volt ilyen probléma.


Forrás: HVG: Izsák Norbert – Dobszay János

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.