Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek A holokauszt roma áldozatainak emléknapja
2010. augusztus 01., vasárnap 10:35

A holokauszt roma áldozatainak emléknapja

2010. augusztus 2-án 17 órakor megemlékezésre és koszorúzásra várják az érdeklődőket a Nehru parton felavatott Roma Holokauszt Emlékműnél.


A Cigány Világszövetség 1972-ben határozott arról, hogy a Pharrajimos, azaz a roma holokauszt emlékére augusztus 2-át nemzetközi emléknappá nyilvánítja.

A Roma Polgárjogi Alapítvány – a társszervezetekkel közösen - 1996 óta minden év augusztus másodikán virrasztással egybekötött gyászszertartásra hívja a roma holokauszt áldozataira emlékezni, gyertyát gyújtani szándékozó embereket, közösségeket.

A Holokauszt Emlékközpont 2004-ben a Pharrajimos emlékezete című kiállítással tisztelgett először a roma holokauszt áldozatai előtt, s azóta is minden évben részt vesz a megemlékezéseken. Ezen alkalmak figyelemfelhívások is voltak: nem lehetünk közönyösek a jelen kor rasszista tendenciáival, a kirekesztéssel, gyűlölettel és erőszakkal terhes jelenségekkel szemben.

A hétfőn 17 órától kezdődő gyászünnepségen a roma kulturális és művészi élet kiválóságai – a klasszikus, a jazz és a népzene képviselői – emlékeznek a 1944. augusztus másodikán történtekre.

 

Források:

http://www.hdke.hu/hirek/holokauszt-roma-aldozatainak-emleknapja

http://www.erikanet.hu/oldal.php?func=1&menupont_id=6480&objektum_tipus_id=10&objektum_id=563686

 

 

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.