Back Ön itt van: Hírek Hírek itthonról Hírek Lemaradásunk van a fogyatékkal élők és a gyermekek jogainak érvényesülésében
2010. július 30., péntek 21:54

Lemaradásunk van a fogyatékkal élők és a gyermekek jogainak érvényesülésében

Magyarország lemaradásban van az emberi jogok érvényesülésének területén, különösen a fogyatékkal élők és a gyermekek jogainak szabályozásában látszanak hiányosságok - mondta Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

 

Az ombudsman az önkormányzati választások kapcsán kiemelte: a fogyatékkal élő embereknek a választáshoz való hozzáférése jogszabályi szinten nincs megfelelően biztosítva, a választási eljárásban az akadálymentesítést illetően sok a nyitott kérdés. Szabó Máté kifejtette, hogy a társadalmi elfogadás mellett az alkotmánynak és a jogszabályoknak is nyitni kell a fogyatékkal élők felé.

A Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója, Radoszáv Miklós a gyermekek jogainak érvényesüléséről elmondta: szerencsére mára a társadalom hetvenöt százaléka nem tartja elfogadhatónak a fizikai bántalmazást mint nevelési eszközt.

Magyarország emberi jogi helyzetéről Szabó Máté megemlítette, hogy a jövőre esedékes ENSZ emberi jogi szervezetének ötéves jelentésének előkészítése során kiderült, hogy nemcsak a fogyatékkal élők és a gyermekek jogaival, hanem a kínzás elleni egyezmény végrehajtásával és a szabályalkotással is problémák vannak.

Forrás: http://www.fn.hu/belfold/20100730/nagy_lemaradasunk_fogyatekkal/

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Elfogadva és kihirdetve az ENSZ Közgyűlésének 217 A (III) határozata alapján, 1948. december 10-én.

A 30 pontból álló Nyilatkozat az élet minden területét felölelő jogokról és szabadságjogokról szól. Elolvashatjátok és megismerhetitek oldalunkon.

Bővebben…

© 2009-2013 Humana Egyesület

humana logo

Impresszum

Creative Commons Licenc

A weboldalt Belák Balázs készítette.